Qatar vil kjempe for 2022-VM

Uansett hva som venter etter Sepp Blatters sjokkavgang tirsdag, er VM-arrangørene i 2022 klare til å kjempe for mesterskapet.

PRESIDENTENE: Sepp Blatter sammen med Qatars fotballpresident Sheik Hamad Bin Khalifa Bin Ahmed al-Thani i desember 2010.
  • 100% Sport

Uansett hva som venter etter Sepp Blatters sjokkavgang tirsdag, kommer arrangørene av Qatar-VM i 2022 til å gjøre hva de kan for å beholde mesterskapet.

Blatter, som regnet golfstatene som sine sterkeste allierte, sjokkerte fotballverden tirsdag da han offentliggjorde sin avgang som FIFA-president.

Ikke lenge etter at Blatter hadde vært på talerstolen, uttalte formannen i Det engelske fotballforbundet (FA), Greg Dyke, at det kontroversielle valget av Qatar som VM-vert i 2022 burde bli revurdert.

– Dersom jeg var arrangør av Qatar-VM ville jeg ikke sovet veldig godt i natt. Dersom bevisene viser at budprosessen var riktig gjennomført, er det greit. Men viser de at det skjedde gjennom korrupsjon, burde det bli gjort på nytt. Det er så enkelt, sa han til britiske medier.

Les også

Sepp Blatter trekker seg som FIFA-president

Feil fokus

Presidenten i Qatars fotballforbund, Sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani, slo raskt tilbake mot Dykes kommentarer.

– Dykes instinkt om å umiddelbart ta VM fra Qatar sier noe om hans syn på det som vil bli det første verdensmesterskapet i Midtøsten. Vi oppfordrer Dyke til å la etterforskningen vise vei og heller konsentrere seg om å få fram et England-lag som er godt nok til å vinne VM i 2022, sa han.

Qatar slo Australia, Japan, USA og Sør-Korea i kampen om å arrangere mesterskapet, men helt siden valget ble gjort har mistankene om korrupsjon vært sterke og mange.

Les også

«En god dag for FIFA og for fotball. La oss feire»

Rapport

En rapport bestilt av FIFA frikjente imidlertid søknadsprosessene til VM i 2018 (Russland) og 2022, men lederen av etterforskningen, Michael Garcia, trakk seg da han mente FIFAs sammendrag hadde flere mangler og uriktige framstillinger.

Den sveitsiske statsadvokaten offentliggjorde forrige uke at de kom til å se nærmere på de to søknadsprosessene etter at de hadde pågrepet flere høytstående FIFA-representanter under FIFA-kongressen i Zürich.

I tillegg til korrupsjonsanklagene jobber flere menneskerettighetsorganisasjoner for å få stoppet VM i Qatar. Angivelig skal, i snitt, én fremmedarbeider dø annenhver dag under bygningsarbeidet i den rike oljenasjonen.

(©NTB)