Tom Høgli legger opp etter sesongen: Dette tenker han om framtiden

Etter en trening i Bardufosshallen i januar forsto Tom Høgli (34) at comebacket i TIL-drakten ikke kom til å bli helt slik han hadde tenkt.

SISTE SESONG: – Finner du et ordspill på at kroppen skranter kan du bruke det, sier Tom Høgli til iTromsø i det han kjører opp søppelkassen til avhenting tidlig torsdag morgen.

iTromsø kan i dag fortelle at TIL-profilen gir seg som profesjonell fotballspiller etter at 2018-sesongen er fullført. 24. november, når «Gutan» spiller sin siste kamp for sesongen mot Sarpsborg 08, er det også siste gang Tom Høgli kan bli å se på elitenivå.

Les også

Sjekk Tom Høglis eget drømmelag: – Han scoret for moro skyld

Les også

TIL-børsen: «Ydmyket den tidligere lagkameraten med et frekt skudd mellom beina»

Simo Valakari går av banen etter at treningen er over Bardufosshallen fredag ettermiddag den 19. januar. I bakgrunnen Tom Høgli.

Nyheten fortalte han lagkameratene i plenum i garderoben på Alfheim klokken 10.00 i dag – torsdag. En dag som for øvrig startet helt som vanlig med frokost og kjøring til skole og barnehage hjemme på Reinen i Tromsdalen.

Også søppeltømming måtte gjøres i morgengryet for Høgli som spøker med fotografen når han sier at «finner du et ordspill på at kroppen skranter kan du bruke det», i det han med et fast grep kjører den svarte kassen opp til veien.

FAMILIETID: Å spille på toppnivå har mange fordeler. Men en av dem er at mange helger gjennom året forsvinner til fotballen. Når Høgli nå legger opp blir det mer tid til blant annet sønnen Wilhelm.

– Jeg kom til Tromsø i vinter fra København med store muskulære problemer. Spørsmålet meldte seg om det var vits, men jeg er glad jeg forsøkte, sier Høgli som de siste årene har vært mye skadeplaget. Særlig strekk på for- og baksiden av begge lårene har gjort at han verken har kunnet trene ordentlig eller løpe med full fart.

– Noe stemte ikke helt

For hele sesongen i år har Høgli egentlig visst at han aldri kom til å fullføre kontrakten som opprinnelig gikk ut 2020-sesongen. TIL startet opp treningen på nyåret, og fredag den 19. januar reiste laget en dagstur til Bardufoss for å trene inne i fotballhallen på Rustahøgda.

Etter å ha brukt hele høsten før på å bli klar til spill for «Gutan» fikk han raskt et svar på akkurat den halvannen time lange økta som inkluderte en internkamp.

– Noe stemte ikke helt, og det samme kjente jeg da vi var i Tyrkia en drøy uke etterpå. Der omkring begynte jeg å innse at det kunne bli tøft å gjøre dette i tre år, sier Høgli.

Tre måneder senere, etter å ha snakket med nær familie, kom den reelle avgjørelsen.

– I april sa jeg til Svein-Morten Johansen og Simo Valakari at jeg hadde bestemt meg for å legge opp etter sesongen. Vi har hatt dialog om dette lenge, og de har vært veldig fine mot meg etter avgjørelsen, sier Høgli til iTromsø.

Han forklarer avgjørelsen ytterligere:

– Jeg kjenner at kroppen ikke lenger kan være med i profesjonell fotball. Jeg får ikke gjort det jeg ønsker å gjøre eller å være. Jeg har ikke den iboende elegansen til å spille 90 prosent, og stoler ikke på at kroppen kan komme tilbake til det nivået jeg hadde før, sier en dønn ærlig Høgli.

– Det er dessverre ingen annen utvei, og fotballen er ikke så artig at jeg kan være med slik stoda er nå. Jeg vurderte å bryte av umiddelbart fordi det var veldig ille her tidligere i vår. Men jeg bestemte meg for å stå han av, og hjelpe laget ut året.

Han er glad nyheten endelig kommer ut.

– Jeg har fått en del spørsmål om hva som skjer med fotballkarrieren, så det skal bli godt å slippe alle disse, sier Høgli.

– Ville ikke sitte på kontrakten for pengene

På spørsmål om hva han selv ønsker de siste månedene av karrieren som aktiv fotballspiller er svaret typisk Høgli. Det handler om laget.

– Jeg håper jeg kan være med som jeg har gjort nå der jeg trener for fullt. Hvis det trengs kan jeg brukes i kamp, og på den måten være en bidragsyter hvis det trengs. Håpet er at vi plukker noen poeng og klatrer på tabellen siden vi har hatt en litt dårlig periode i det siste.

– Vurderte du aldri å fortsette i klubben ut avtaletiden?

– Nei, jeg var ikke i nærheten av å sitte på kontrakten for å få pengene. Det kunne jeg aldri finne på å gjøre. Da jeg signerte var jeg dessuten åpen på at jeg ville avbryte hvis jeg så at jeg ikke hadde mer å bidra med.

Høgli er kjent i hele Fotball-Norge for samfunnsengasjementet sitt. I flere saker har han talt FIFA rett imot, og har også forsvart de svakerestiltes rettigheter. For tre år siden ba han Norge ta inn flere Syria-flyktninger, og hadde senest i vår 1. mai-tale hos Arbeiderpartiet. I TIL har han etter at han kom tilbake blant annet etablert et lavterskellag.

– Jeg skal stille opp på det jeg kan være med på, men har ellers ingen anelse om hva framtiden bringer. Det eneste jeg vet er at jeg har takket ja til et verv i sportslig utvalg i den lokale klubben Reinen, sier Høgli.

– Skal vende blikket fremover

Og det leder oss inn på hva Høgli tenker om livet etter karrieren.

– Først og fremst er det fullt fokus på TIL de neste månedene, men etter at dette nå blir offentliggjort kan jeg endelig begynne å vende blikket litt framover. Dette er en måte jeg aldri har tenkt ettersom jeg ble profesjonell fotballspiller i 2003. sier Høgli til iTromsø.

En karriere innenfor fotballen er like aktuelt som uaktuelt på nåværende tidspunkt.

– Jeg ser på meg selv som en administrativ type som i så fall måtte vært en del av et team som drev med utvikling. Noen hovedtrener har jeg for mange år siden bestemt meg for ikke å bli, sier Høgli.

Han har også tatt lærerutdannelse, og utelukker heller ikke en jobb som følger utdannelsen.

– Vi får se hva slags muligheter som åpner seg, sier Høgli med et smil før en ny arbeidsdag i det som snart kommer til å være hans gamle liv – som fotballproff.