Fotball

Israelsk toppklubb endrer navn til ære for Donald Trump

Fotballaget Beitar Jerusalem skal nå hete «Beitar Trump Jerusalem», ifølge klubben.

I desember kunngjorde Donald Trump at han anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. Nå får han en israelsk fotballklubb oppkalt etter seg.
  • Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

«I dag anerkjenner vi det åpenbare. Jerusalem er Israels hovedstad.»

Det sa USAs president Donald Trump i begynnelsen av desember i fjor. Da kunngjorde han sin beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

Samtidig kunngjorde han at USA ville flytte landets ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

Det skapte voldsomme reaksjoner. Avgjørelsen ble møtt med begeistring blant de fleste israelere, men raseri fra palestinere og resten av Midtøsten.

  • Fikk du med deg denne?
Les også

Trump trosset FIFA – fire dager etter advarsel

– Modig trekk fra Trump

Den amerikanske ambassadeflyttingen ble kunngjort i desember, men gjennomføres mandag.

I den forbindelse er det bestemt at Trump får et torg i Jerusalem oppkalt etter seg. Plassen skal hete «USAs torg til ære for president Donald Trump».

Og nå følger den israelske fotballklubben Beitar Jerusalem opp. Toppdivisjonsklubben endrer navn til ære for Trump.

Jared Kushner og Ivanka Trump er på plass i Jerusalem i forbindelse med flyttingen av USAs ambassade. Donald Trump er ikke selv til stede.

– Jerusalem har ventet på internasjonal anerkjennelse i 70 år, frem til nå, når president Donald Trump i et modig trekk anerkjenner Jerusalem som Israels evige hovedstad, heter det i en uttalelse fra klubben, ifølge The Guardian.

I uttalelsen heter det videre at klubben «fra nå av vil bli kalt Beitar Trump Jerusalem».

Så vil tiden vise om navneendringen vil bli permanent. Hverken det israelske fotballforbundet eller Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har foreløpig uttalt seg om saken.

70 שנה המתינה ירושלים להכרה בינלאומית, עד שהנשיא דונלד טראמפ החליט לעשות מעשה והכיר בה כבירת הנצח של עם ישראל. בית" … https://t.co/JbKUaHjs4R

Kontroversielle supportere

Klubben ligger på annenplass i den israelske toppdivisjonen. De er blitt seriemestere i Israel seks ganger.

Det er imidlertid ikke bare det sportslige klubben er kjent for. Klubben er omstridt etter flere alvorlige episoder.

Da de signerte to tsjetsjenske, muslimske spillere i 2013, ble spillerne spyttet på av enkelte supportere. Senere satte noen supportere fyr på klubbkontoret.

En del av fansen er også koblet til høyreekstremisme.

  • Leste du denne pussige sjakk-saken?
Les også

«Ingen» kjenner den mystiske mannen. Nå er CV-en avslørt som falsk.

Betent konflikt om Jerusalem

Jerusalem er et svært betent tema for israelere og palestinere. Både israelere og palestinere krever at Jerusalem skal være deres hovedstad.

Byen anses som hellig både for muslimer, jøder og kristne. Derfor besluttet De forente nasjoner (FN) i 1948 at Jerusalemat Jerusalem skulle være en «internasjonal by».

Israel tok imidlertid kontroll over den vestlige delen av byen allerede samme år. I 1967 okkuperte også landet den østlige delen av byen.

Palestinske ledere har vært tydelige på at Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, vil gjøre det vanskeligere å skape fred.

Her kan du lese mer om bakgrunnen.