Fotball

Örn Kjartansson: - Jeg har mer inne

Vidar Örn Kjartansson ble historisk. VIF-spissen har scoret 24 mål i år. Det er mer enn noen annen Vålerenga-spiss.

 • Kjetil Flygind
svp://84425?view=bt

ULLEVAAL (aftenposten.no): Med sitt 22. 23. og 24. seriemål for sesongen sto Vidar Örn Kjartansson og Ghayas Zahid, med sitt syvende for sesongen, bak Vålerengas første seier på over en måned da Haugesund ble slått 4-1 på Ullevaal.

Dermed er VIF tilbake på vinnersporet etter å ha rotet og surret vekk trepoengere titt og ofte i høst. Og Vidar Örn Kjartansson er historisk

Han var like rolig, både på banen, men også i pressesonen etter tre mål og 24 totalt på sine 22 kamper han har spilt i serien.

— Det var en bra kamp av oss. Og så scoret vi fire og slapp inn kun ett, det var viktig. Og viktig å få en seier igjen. Den har vi ventet litt på, sier spissen til Aftenposten.

Et samlet pressekorps har stilt islendingen de samme spørsmålene stort sett etter hver kamp i takt med at målene har rent inn. Det er nesten så det blir kjedelig.

— Hehe, ja, det er nesten det. Men hva skal jeg si? Sesongen har utviklet seg til å bli mer fantastisk enn jeg hadde turt å drømme om på forhånd. Jeg prøver å score i hver kamp, og jeg har mer inne. Det er syv kamper igjen, sier spissen.

Kapteinen ute

VIF tok i mot Haugesund i høstsolen på Ullevaal uten kaptein Christian Grindheim. Han sonet for tre gule kort. I stedet fikk Herman Stengel en etterlengtet sjanse fra start.

MÅLMASKIN: Vidar Örn Kjartansson klarer ikke å slutte å score. NTB scanpix

Rasmus Lindkvist fikk muligheten fra 16 meter etter en corner etter to minutter, men skuddet gikk til side for Per Morten Kristiansens mål.Gjestene gikk ut i et høyt press på Ullevaal, og presset hjemmelaget til å spille mye på tvers og bakover. Likevel hadde Vålerenga mye ball i innledningen. Men upresise pasninger, over hele banen, gjorde at hjemmelaget ikke fikk til noe særlig spill.

Hjemmelagets første sjanse kom etter 16 minutter. VIF kombinerte fint ute til venstre, før Lindkvist slapp ballen til Vidar Örn Kjartansson. Etter et par dragninger fikk islendingen omsider skutt skutt, men ballen snek seg på utsiden av stolpen. Like etter var Morten Berre nær ved å komme på ballen etter et godt innlegg fra Rasmus Lindkvist.

Islandsk festaften

Og nå var Vålerenga gode. Spillet fikk satt seg, og Haugesund ble spilt lavere i banen. Ghayas Zahid var igjen sentral i Oslo-lagets angrepsspill da et godt angrep endte med at han selv avsluttet like til side for mål. Zahid har virkelig stått frem denne sesongen, og Haugesund slet med å få taket på ham i hans hengende spissrolle.

Og etter 32 minutter satt den for Kjetil Rekdals gutter. Haugesund fikk ikke klarert skikkelig. Per Morten Kristiansen spilte ballen rett i beina på Morten Berre. Veteranen tuppet den videre til Vidar Örn Kjartansson. Og islendingen satte den kontant ned i hjørnet og 1-0 til Vålerenga. En fortjent ledelse på Ullevaal. Islendingens 22. for sesongen.

MATCHBALLEN: Et hat trick gjør at Vidar Örn Kjartansson kan ta med seg matchballen hjem. Kjetil Flygind

Og når det først kommer én, kommer det ofte flere. For minuttet etter var han der igjen. Han fikk kranglet med seg ballen i duell med en forsvarer, og vant pgså duellen med Haugesunds keeper, og ballen trillet over streken i det tomme buret. Hans 23. seriemål i hans 22. kamp. En vanvittig statistikk. Som bare blir mer og mer vanvittig.Nå har 24-åringen fra Selfoss tangert Jørn Andersens 23 seriemål fra 1985. Den gang ble Andersen toppscorer i serien. Og det har inntil nå vært klubbrekord for flest scorede mål i én sesong for en VIF-spiller. Den rekorden står for fall, for å si det forsiktig.

Tidligere i høst sa Örn Kjartansson til Aftenposten at han er i Vålerenga for å sette rekorder.

Det gjorde han mot Haugesund.

— Det er en god følelse, så klart. Og forhåpentligvis vil folk huske meg også om mange år. Jeg tror kanskje de gjør det etter denne sesongen, sier han ydmykt.

Etter å ha sett laget rote vekk ledelsen sju ganger denne sesongen, og surret mye i høst, var det godt å endelig stå igjen med tre poeng igjen.

— Skal viholde oss«oppi der» er det viktig å vinne kamper. I det siste har vi rotet vekk mange poeng og tapt og spilt mye uavgjort.Vi har sluppet til motstanderne for lett. Heldigvis klarte vi å sette en stopper for det i dag.

Pausepraten hjalp

Lagene gikk til pause på 2-0 til hjemmelaget. Haugesund var tamme og bleke. Og ledelsen smakte naturligvis godt for et VIF-lag som ikke har vunnet en kamp siden Stabæk ble slått 3-2 29. juli.

Samtidig har Vålerenga rotet vekk ledelsen i syv kamper til nå denne sesongen. Fra å ha ledet har seks kamper endt med uavgjort, en med tap. Det er som om noe skjer med laget når det drar seg til mot slutten og de blir presset

Og det var Jostein Grindhaugs menn som tok tak i det etter pause. Laget gikk rett i angrep og fikk en corner. Den ble stusset bakover i feltet, før midtstopper Dusan Cvetinovic fikk nikket ballen i mål foran Morten Berre. Og dermed kom reduseringen allerede tre minutter etter pause. En drømmestart på omgangen for Haugesund.

Og nå var rollene byttet om på landskamparenaen.

Zahid og Örn

Kjetil Rekdal tok grep og plukket av både Morten Berre og Herman Stengel. Inn kom Daniel Fredheim Holm og Mathias Blårud.

Om det var det som skulle til vites ikke, men Ruben Kristiansen førte an nedover venstresiden. Fant Ghayas Zahid helt fri inne i Haugesunds felt, og unggutten var nådeløs. Et lekkert førstetouch, og pang ned i hjørnet med innsiden av høyrefoten. Zahids 7. mål for sesongen.

Og du trodde kanskje Vidar Örn Kjartansson var ferdigscoret for kvelden? Å nei da.

Et utspill fra keeper Michael Langer(!) spratt i bakken før spissen tok den med seg. Og med Haugesunds midtstopper Vegard Skjerve som ryggsekk bare banket han ballen i mål i nærmeste hjørne med høyrefoten. Hans 24. mål for sesongen.

Det betyr at Vålerenga scorer i snitt 1,8 mål pr. kamp. Sett bort fra 2010-sesongen da målene rant inn for VIF, som snittet på 2,3 mål i snitt fremover i banen, er årets snitt bedre enn på ti år.

Riktignok er det relativt åpent bakover, også. I snitt slipper Vålerenga inn 1,69 mål pr. kamp. Det er på samme nivå som i fjor. Og dårligst på ti sesonger.

Men det får heller være. For søndag scoret Vålerenga fire. Det holdt til tre poeng.

Rekdal-smil

VIF-trener Kjetil Rekdal smilte også lurt etter 4-1-seieren.

— Det var kjekt å vinne en kamp igjen, og spesielt ettersom vi scoret fire mål, sa han og gliste.

— Det var mye ta og føle på i starten. Vi var litt forsiktige, og tålmodige. Vi sørget for å ha mer balanse i laget. Og da vi fikk det første målet, og det andre såpass raskt etterpå, handlet alt om å ta vare på den ledelsen. Men vi kom ut etter pause og var ekstremt søvnige og sløve. Og da fikk vi en i mot. Og holdt på å en til i mot. Men da gjorde vi noen bytter, vi fikk en litt annen konstelasjon ute på banen, og fikk kontroll på kampen igjen, oppsummerer Rekdal.

Og om Örn Kjartansson og Zahid, som sprudler i samspill, sier Rekdal dette:

— Det er ekstremt tilfredsstillende å se. De bidrar også mye negativt, de er med på å avlaste resten av laget, det er jeg veldig fornøyd med. Og det er viktig for oss. For vi har spilt litt naivt, og på den måten surret vekk mye poeng.

— Dere har gitt vekk ledelsen syv ganger og stått igjen kun med uavgjort eller tap. Hva forteller det?

— Du vil aldri vinne alle kampene du leder, og aldri tape alle kampene du ligger under. Men vi mangler litt erfaring. Sånn sett vil Jonatan Tollås gi oss en ny dimensjon, for å bruke Per-Mathias Hløgmos begrep, sier Rekdal og smiler.

PS! Kun 8729 tilskuere så Vålerenga slå Haugesund.

svp://84425?view=bt

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Vålerenga Fotball
 3. FK Haugesund

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Stengel-frispark sikret Vålerenga-seier

 2. FOTBALL

  Brann slo tilbake etter nytt Kjartansson-show

 3. FOTBALL

  Tjærnås: Kjartansson er nærmest umulig å erstatte

 4. FOTBALL

  Rekdal: - Vi ga fra oss seieren

 5. FOTBALL

  Mener Vålerenga kunne ledet serien med flere målscorere

 6. FOTBALL

  Rekdal har signert seks spillere