Fotball

Nordkoreansk talent skal være ønsket i gigantklubb: – Overgikk enhver rosenrød forventning

Da han kom til Italia, innledet italienske myndigheter en etterforskning.

Han Kwang-song har allerede fått prøve seg for Jørn Andersens Nord-Korea-landslag. Her er han i aksjon mot Hong Kong i en kvalifiseringskamp til Asiamesterskapet.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Med det blotte øye kunne Virtus Entella-Perugia 26. august virke som en helt ordinær kamp i Serie B, Italias nest beste fotballiga. Men én spiller skulle føre til overskrifter i italienske medier.

  • Han scoret hat-trick.
  • Han er dessuten bare 18 år.
  • Og han er fra Nord-Korea.

Få spillere fra diktaturet har utmerket seg i europeisk toppfotball, men Han Kwang-song (18) er i ferd med å gjøre nettopp det.

«En debut som overgikk enhver rosenrød forventning», skrev nettstedet Cagliarinews24.com. SKY Italia mente at 18-åringen «overveldet» motstanderne.

Ifølge den italienske sportsavisen Tuttosport er seriemester Juventus interesserte i å hente Han. Premier League-storklubben Arsenal har også blitt koblet til 18-åringen.

Nysgjerrig på det nordkoreanske talentet? Se målene hans her (ekstern lenke).

Etterforsket av myndighetene

Starten på Han Kwang-songs europeiske fotballeventyr var imidlertid av det omstridte slaget.

Som nettstedet goal.com forteller, tok parlamentsmedlemmet Andrea Razzi med seg en italiensk delegasjon til Nord-Korea. Alessandro Dominici, sjefen for IMS-fotballakademiet i Perugia, var også med på turen. Dominici ga Han Kwang-song og ni andre nordkoreanere sjansen til å komme til Italia for å utvikle seg videre.

I sommer bemerket nordkoreanske spillere seg i Oslo. Les om hvordan et jentelag herjet med sine norske motstandere under Norway Cup her:

Les også

De har reist 7500 kilometer. Nå herjer nordkoreanerne med forbausede nordmenn: – Aldri opplevd noe lignende

Dominics fremstøt vakte oppsikt i Italia. Ifølge goal.com begynte italienske myndigheter å etterforske saken.

EU hadde nemlig innført sanksjoner mot Nord-Korea, og det ble satt spørsmålstegn ved hvorvidt det var greit å betale de nordkoreanske spillerne, all den tid pengene trolig ville ende opp hos regimet.

Ifølge The Guardian har det nemlig vært en praksis i Nord-Korea i flere tiår om at alle fremmedarbeidere må sende mesteparten av lønnen tilbake til regimet.

Italia og Nord-Korea har en spesielle fotballtilknytning. Under VM i England i 1966 sjokkerte nordkoreanerne ved å slå ut Italia i gruppespillet. Her blir lagets stjernespiller Pak Doo-IK taklet av en russisk spiller i en annen gruppespillskamp i det mesterskapet.

– Ekstremt interessant

Han Kwang-song signerte etter hvert for Cagliari, der han i april ble den første nordkoreaneren til å spille i Serie A. Denne sesongen er han lånt ut til Perugia, der han også startet sin italienske fotballkarrière i 2015.

Både Perugia og Cagliari har argumentert for at lønnen betales direkte til Han Kwang-song, og at de ikke har noe med hva han gjør med pengene etter det.

Det spørs om ikke 18-åringen dessuten kan vente seg en lønnsøkning i nærmeste fremtid. Han har scoret fire mål på sine to første Serie B-kamper, og skal allerede være ønsket i større klubber enn både Perugia og Cagliari.

– Han er en ekstremt interessant spiller, har Cagliari-trener Massimo Rastelli sagt.

Også trenerprofilen Zdenek Zeman skal ha lagt merke til Han Kwang-song, som han beskrev som en «smart gutt».

Han Kwang-song skal blant annet ha god teknikk og imponerende akselerasjon. Cristiano Ronaldo er 18-åringens favorittspiller.

Les også

TV 2-ekspert trekker frem stor forskjell: – Han får nesten alt han peker på

Skjermet

Spillerens hjemland er for øyeblikket på alles lepper, etter rakettoppskytingen i august. Forholdet til USA er svært anspent, og president Donald Trump har blant annet truet med «ild og raseri verden aldri har sett maken til».

Perugia har skjermet Han Kwang-song i sesongstarten. Etter at han scoret sitt første Serie A-mål i april, uttalte han imidlertid at han følte seg hjemme i Cagliari. Han understreket også at han har «så mye å lære».

Omstridte Kim Jong-un skal være en fan av italiensk fotball.

Han Kwang-song kan uansett bli en svært viktig brikke for Jørn Andersen, som har vært Nord-Koreas landslagstrener siden 2016. Andersens kontrakt går ut 31. mars 2018.

Perugia-spilleren var imidlertid ikke i troppen da Nord-Korea spilte 2–2 mot Libanon tirsdag. Mandag kan det imidlertid bli flere nordkoreanske scoringer, da Perugia møter Cittadella på bortebane.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Kjetil Rekdal tar et kraftig oppgjør med utviklingen i norsk fotball: