Fotball

Deila etter åtte mål i cupen: – Fin trening

Et drøyt kvarter sto det U mellom lille Gran fra 4. divisjon og mektige Vålerenga fra Oslo øst.

 • Kurt B. M. Haugli
  Journalist

Gran-Vålerenga 0–8

I seksten minutter og fireogførti sekunder levde det en liten, nesten hemmelig drøm hos spillere og publikum på Gran idrettspark. At Gran IL, fra det femte nivået (4. divisjon) i norsk fotball skulle herje bitte litt med dem som kaller seg «Oslos stolthet».

Knuste drømmer

Da Abdisalam Ibrahim gikk høyt opp på et overlegg fra venstre og headet ballen langt utenfor rekkevidden til Grans keeper var den drømmen knust. Og da Bård Finne tok et aldri så lite driblekurs med Gran-forsvaret som han avsluttet med en markkryper i det ene hjørnet var denne kampen på mange måter over. Gjestene fra Oslo ledet 2–0.

Det var i hvert fall ikke på Gran dagens cupbombe skulle eksplodere.

Før første omgang var over ledet Vålerenga 4–0. Da det hele var over hadde Vålerenga scoret fire mål til. Det ble seier 8–0 til slutt.

– Det var fin trening i å få grunnspillet til å sitte. Og åtte mål gir selvtillit, sa Ronny Deila til NRK etter kampen.

Og han var klar på at det ikke var bare for å trene at de hadde tatt turen en time nordover.

– Vi vet jo at det er mange Vålerenga-tilhengere her i området. Derfor er det viktig å få vist oss frem. Håper mange tar turen til Ullevaal etter hvert, sa han.

Folkefest på Hadeland

Alt var som det bruker å være hos de lagene som blir tildelt et lag fra Eliteserien i 1. runde av cupen. Vaffelpressa gikk varm, dugnadsånden var frisk, entusiasmen og lokalpatriotismen stor og man behandlet gjestene som sørget for å fylle et par hundre tusen kroner i klubbkassa med høflighet. Så høflige var de på Gran at de like godt lot hymnen til bortelaget. «Vålerenga kjerke» runget utover jordene på Hadeland.

For Vålerenga ble det strengt tatt ikke så veldig mye mer enn en treningsøkt med nyvaskede drakter på. Det gjorde også da Vålerenga-trener Ronny Deila indirekte klart i sitt pauseintervju med NRK.

Utviklingsarena

– Vi må bruke denne omgangen til å utvikle oss videre, sa han og slo fast at dette var en god mulighet til å trene angrepsspill mot et etablert forsvar.

De gjorde som treneren befalte, selv om det oftere enn kanskje Deila ønsket endte opp i svært lite.

Men etter hvert som omgangen skred frem ble det tydeligere og tydeligere at det er forskjell på å ha fotball som yrke og fotball som hobby. Hobbyspillerne fra Hadeland ble slitne og Vålerenga scoret med jevne mellomrom.

Men om de gjestende proffene fra Oslo holdt lekestue med hjemmelaget i perioder av andre omgang, var det en mann fra Hadeland som kunne smile hele veien til innloggingen i nettbanken. Grans kasserer kunne telle inn 3112 tilskuere. Det gir betydelige summer i kassen til en liten klubb hvor breddeidrett er kanskje like viktig som A-laget i 4. divisjon.

Og til slutt sang selvfølgelig de fra Klanen som hadde tatt turen: Gøy på landet!

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt29179356253160
2Molde29176668392957
3Viking29166758471154
4Rosenborg29138856401647
5Lillestrøm2913794740746
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Gran
 2. Ronny Deila
 3. Vålerenga Fotball
 4. Eliteserien