Fotball

Det er dokumentet FIFA for enhver pris ville gjemme for omverdenen. Nå kommer de rystende detaljene frem.

Tysk storavis med avsløring: – Har vært én av idrettens største mysterier.

Her leser Sepp Blatter opp Qatar under tildelingen av 2022-VM i 2010.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

2. desember 2010 stemte FIFAs eksekutivkomité for hvem som skulle arrangere fotball-VM i 2018 og 2022. Helt siden Russland og Qatar vant frem, har avgjørelsen vært omstridt.

Den amerikanske advokaten Michael J. Garcias ledet arbeidet med å undersøke hvorvidt prosessen var preget av korrupsjon.

Den fullstendige versjonen av «Garcia-rapporten» har imidlertid ikke sett dagens lys. Inntil nå.

For hvis vi skal tro den tyske storavisen Bild, har de fått tilgang på rapporten.

– Helt siden tidligere etikksjef i FIFA Michael J. Garcia på dramatisk vis sa opp stillingen sin i protest mot hvordan hans banebrytende undersøkelse ble håndtert, har innholdet i den hemmelige rapporten vært én av idrettens største mysterier, skriver BBCs sportsredaktør Dan Roan i en uttalelse.

Les også

Russland har allerede punget ut 215 milliarder kroner. Men nå vil eksperter flytte VM etter skandaleoppslag.

10-åring fikk millioner inn på konto

Ifølge Peter Rossberg, journalisten som har fått tilgang på rapporten, beviser ikke Bilds funn at 2018- og 2022-VM faktisk ble kjøpt.

I et Facebook-innlegg beskriver Rossberg i stedet funnene som «et puslespill som «bare gir mening når alle delene er satt sammen».

Her er noen av «puslebitene»:

  • Rapporten hevder at de som representerte Qatar-søknaden jobbet for å «undregrave integriteten i budprosessen».
  • I månedene etter VM-avstemningen skal 2 millioner dollar (rundt 17 millioner kroner) ha blitt utbetalt til et av medlemmene i FIFAs eksekutivkomité sin 10-årige datter.
  • Tre medlemmer av FIFAs eksekutivkomité skal ha blitt fløyet til en fest i Rio de Janeiro før de skulle stemme frem vertsnasjonene for VM i 2018 og 2022. Privatflyet skal ha tilhørt det qatarske fotballforbundet.

ANBEFALT: I oktober ga tidligere NFF-president et fascinerende innblikk i FIFAs etiske komité. Les saken her:

Les også

- FIFAs etiske komité var meningsløs

Etterforskeren gikk ut mot rapporten

I juli 2012 ble den amerikanske advokaten Michael J. Garcia ansatt som leder av den etterforskende delen i FIFAs etikkorgan. Få måneder senere begynte han og staben hans å etterforske tildelingene av VM i 2018 og 2022.

Garcia etterforsket de omstridte VM-tildelingene – som Russland og Qatar gikk seirende ut av – i to år. Etter massivt press publiserte FIFA til slutt Garcias rapport i november 2014. Men det tok ikke lang tid før Garcia kom på banen, og uttalte at versjonen FIFA hadde publisert var tuklet med og full av feil.

– Dagens rapport fra FIFA inneholder en rekke ufullstendige og feilaktige refleksjoner av fakta, sa Garcia til BBC.

Michael J. Garcia etterforsket VM-tildelingene, men sa opp i protest mot FIFA.

– Politisk motivert hvitvasking

FIFA havnet i en mediestorm. Det kom krav fra alle kanter om at en fullstendig versjon av rapporten måtte publiseres. Men FIFA nektet.

Spesielt i England vakte FIFAs versjon av «Garcia-rapporten» harme. Simon Johnson, som ledet arbeidet med Englands søknad om 2018-VM, kalte FIFA-rapporten «politisk motivert hvitvasking».

Versjonen av rapporten som FIFA publiserte, kritiserte Englands opptreden i budprosessen.

Nå hevder altså Bild å ha fått tilgang på den egentlige rapporten. Bild-avsløringen kommer samtidig som Confederations Cup, et slags prøve-VM, arrangeres i Russland.

Det er bare et år til VM sparkes i gang i Russland.

OPPDATERING: Tirsdag ettermiddag publiserte FIFA Garcias rapport i sin helhet. Du finner den på FIFAs hjemmesider her.