Fotball

Havnet i klinsj med norsk VM-helt på første treningsleir: – Jeg var en storvokst, «cocky» 15-åring

Gustav Valsvik (24) tok et oppgjør med Håvard Flo da begge spilte i Sogndal.

Gustav Valsvik på trening med landslaget denne uken. Han kan bli en av to Lars Lagerbäck stoler på i midtforsvaret. Sogningen har bare spilt en kamp på landslaget.
 • Kurt B. M. Haugli
  Journalist

SANDVIKA: Gustav Valsvik blir fort en av Norges to midtstoppere mot Tsjekkia lørdag kveld. 24-åringen fra Vik i Sogn tok overgang til tyske Eintracht Braunschweig i juli i fjor. Den ene uken spilte han for Strømsgodset mot Brann. Neste uke spilte han treningskamp for Braunschweig mot Hertha Berlin. Uken deretter var det serieåpning. Sogningen var på banen og var fast på laget fra første dag.

Nå er han trolig en av dem som Lars Lagerbäck mener kan sørge for å tette noen av hullene som har åpenbart seg i det norske forsvaret de siste tre-fire årene.

Les også

Sjefen synes det er for mange snille gutter på landslaget. Her er unntaket.

Tidlig oppdaget

Det var tidlig klart at Valsvik var et talent litt utenom det vanlige. Han spilte på A-laget til Vik fra den dagen han var så gammel at han fikk lov til å spille seniorfotball.

Derfor var det ikke unaturlig at turen gikk til fylkets store klubb, Sogndal, som 15-åring. Der gjorde han seg bemerket fra første stund.

Han fikk være med laget på treningsleir på La Manga som 15-åring vinteren 2009.

Det var denne mannen som 15-åringen Gustav Valsvik yppet seg mot på sin første treningsleir. Håvard Flo var klubblegende med erfaring fra fotball i Tyskland, England og Sogndal. Han spilte også Norges største bragdkamp gjennom tidene da Brasil ble slått i VM i 1998.

På en av treningene gjennomførte de den klassiske firkantøvelsen. En spiller står i midten, mens fem-seks andre spillere skal slå pasninger som mannen i midten skal prøve å stoppe. Dersom mannen i midten fanger ballen, må spilleren som slår pasningen, inn i midten.

Det var under en slik øvelse at Valsvik ble kommandert i midten etter en angivelig sleivete pasning. Men det godtok ikke den 15 år gamle ferskingen.

Det endte med en krangel mellom jyplingen fra Vik og klubblegenden Håvard Flo. Den gang 38 år gammel med 250 kamper for Sogndal og en proffkarrière i både Tyskland og England bak seg.

– Jeg var vant til å spille slik med kompiser og brødre hjemme i Vik. Der måtte man kjempe seg frem og ikke ta et nei for et nei. Derfor var det helt naturlig å si ifra uansett hvem det var, forklarer han om episoden som har fått smått legendestatus i enkelte kretser i vest.

Han innrømmer gjerne i ettertid at han kanskje var litt høy på seg selv i denne perioden.

– Jeg var en storvokst, «cocky» 15-åring, sier Valsvik om den tiden.

Gustav Valsvik i aksjon mot Wolfsburgs Mario Gomez i den skjebnesvangre playoffkampen om spill i Bundesliga tidligere i mai.

Måtte jekkes ned

Håvard Flo husker ikke denne episoden selv, men har fått den gjenfortalt. Han kan bekrefte at den unggutten han traff på La Manga denne ettervinteren for åtte år siden, var en mann med stor selvtillit.

– Det er nok noe som har vært et kjennetegn for Gustav. Han var en spiller som utfordret seg selv, men også en spiller som utfordret systemet, sier Flo til Aftenposten.

Han er i dag sportssjef i Sogndal, og han er imponert over de stegene som Valsvik har gjort siden han kom til Sogndal.

– Han er tøff med seg selv og har en enorm vinnerskalle. Han har nettopp det som Lars Lagerbäck etterlyser, «attityde». I Sogndal hadde han mange både opp- og nedturer, og han har lært å stå i motgang også, sier 47-åringen som selv hadde 26 landskamper for Norge.

Men Flo innrømmer gjerne at Valsviks selvtillit kunne bli litt i meste laget.

– Vi må vel innrømme at vi måtte jekke ham ned litt, for så å bygge ham opp igjen. Det var en del av utviklingsstigen for ham, sier Flo.

Les også

Slik spiller Norge mot Tsjekkia: En «bamse» og Tarik på topp

– Det er litt for snilt i Norge. Vi blir klappet på skuldra i stedet for å bli pisket, sier Gustav Valsvik.

Kriget for plassen

Det må ha virket. Mange var skeptiske da han gikk til tysk fotball. Men han har vært førstevalget på stopperplass i Braunschweig. At det var noen skader i klubben da han kom, ga ham muligheter.

– Det var bare å gå inn der og ta den sjansen som man fikk. Jeg ville krige meg frem, vise at jeg er en viktig del av laget og at de ikke kunne sette meg ut. Da tok jeg nivået gradvis, sier han om oppstarten i 2. Bundesliga.

Han var svært nær å bli Bundesliga-spiller denne våren. Braunschweig ble nummer tre i ligaen og spilte om plass i toppdivisjonen mot Wolfsburg som kom tredje sist i den øverste divisjonen i Tyskland. De tapte sammenlagt 0–2.

– Det nederlaget må jeg innrømme fortsatt sitter i.

For snilt i Norge

Han ser store forskjeller på kvalitetene i tysk nivå-2-fotball og den norske Eliteserien.

– Det er litt snilt i Norge. Vi blir klappet på skuldra i stedet for å bli pisket. Det er den store forskjellen. Jeg går en god skole nå. Du lærer litt om hva som skal til av treningsmengde og det er ingen kjære mor.

Han mener at 2. Bundesliga ligger et par hakk opp i kvalitet sammenlignet med den norske serien.

– Kvaliteten på enkeltspillere er kanskje den store forskjellen. Du har sjelden svake spillere i noen ledd. Tempoet er selvfølgelig høyere. Alle vet hva de skal gjøre. I Norge var det enkelte treninger som kunne være litt daffe. De eksisterer ikke i Tyskland. Alle gir 110 prosent i alle øvelser.

Han tror ikke norsk lag i Eliteserien har mer enn et tre-fire spillere som holder det nivået.

Fra tiden i Sogndal. Her har han akkurat scoret vinnermålet mot Start 11. mai 2014 hjemme på Fosshaugane.

Lite ferie og fritid

Sogningen håper at han holder det nivået som landslagssjef Lars Lagerbäck krever. Det er ikke usannsynlig at han kommer til å spille stopper sammen med Tore Reginiussen mot Tsjekkia. Men det har vært et svært langt fotballår for den 1,95 høye stopperen.

I januar 2016 startet det. Oppkjøring foran fjorårssesongen med Strømsgodset. I juli gikk han til tysk fotball, dermed ble sesongen forlenget til våren 2017. Han har knapt hatt ferie siden julen 2015. Nå skal det sies at tysk fotball har en vinterpause på et par måneder, men det er ikke treningsfri lenge i denne perioden.

Selv om han kjenner at det har vært mange og lange fotballdager, er han ikke i tvil om at han er tent på landslagsspill.

– Landslaget er noe helt spesielt. Jeg greier fint å holde ut ti dager her og gi alt, sier Valsvik.

Han har gått gradene på aldersbestemte landslag siden G16 og debuterte på A-landslaget i tapet for Nord-Irland tidligere i vinter.

Hør Aftenpodden Sport: Hvor gikk det galt for landslaget? Skal vi gi opp fotball og heller gå på ski? Og hva kan vi lære av Sergio Ramos?

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt28178354233159
2Molde28175665362956
3Viking2815675546951
4Lillestrøm2813694437745
5Rosenborg28128853391444
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Sogndal
 2. Eliteserien
 3. Fotball
 4. Lars Lagerbäck
 5. Eintracht Braunschweig
 6. Herrelandslaget fotball