Fotball

Norsk 90-tallshelt om Islands nye sensasjon: – Helt utrolig

Nå skaper også Islands kvinnelandslag overskrifter.

Island sjokkerte Tyskland i VM-kvalifiseringen. Her feirer trener Freyr Alexandersson med tomålsscorer Dagný Brynjarsdóttir.
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh
    Journalist

TYSKLAND-ISLAND 2–3

Det er ikke bare mennene som kan sørge for fotballsensasjon på Island. Fredag tok kvinnene en svært sterk 3-2-seier borte mot Tyskland.

Fotballen på Island har hatt en eventyrlig utvikling de siste årene. Sist uke feiret de landets første VM-plass for herrene.

Nå kjemper kvinnene for det samme. Laget har vært i to EM-sluttspill, men aldri kvalifisert seg til VM. Fredag møtte de Tyskland som er regjerende olympisk mester, har tatt VM-gull to ganger og har åtte ganger blitt europamestere.

Det skulle være en umulig oppgave.

Men fotballandslag fra Island har sjokkert oss før, og gjorde det igjen i tyske Wiesbaden fredag.

Islands herrelandslagstrener er ikke som alle andre. Les mer her:

Les også

Først talte han til supporterne på puben. Så ledet tannlegen Island til VM.

– Én av våre beste kamper

To mål av USA-proff Dagný Brynjarsdóttir og ett av Elin Jensen sørget for 3-1 ledelse etter en times spill. Tyskland reduserte like før slutt, men klarte ikke å komme nærmere.

Ifølge Aftonbladet hadde Island tapt de siste 14 kampene mot Tyskland. De hadde heller ikke scoret mot tyskerne på 30 år.

– Med tanke på taktikk og spill, var dette én av de beste kampene vi har spilt. Island hadde ikke scoret mot Tyskland på 30 år, men i dag scoret vi tre, sier målvakt Gudbjörg Gunnarsdóttir til nettstedet fotbolti.net.

Dermed tok Island sin andre seier i VM-kvalifiseringen (slo Færøyene 6-0 i første runde) og er à poeng med storfavoritt Tyskland som har en kamp mer spilt.

– Helt utrolig

Jan Åge Fjørtoft, som står med 71 landskamper for Norge, er blant dem som reagerer på fredagens kamp:

(©NTB/AFTENPOSTEN)