Fotball

Sandnes Ulf må klare seg med «halve» Viking

Vikings nåværende ledelse har tatt drastiske grep for å kutte utgifter, spillerlønningene skal ikke overstige 15 millioner kroner. Det er likevel dobbelt så mye som divisjonskollega Sandnes Ulf.

Tom Rune Espedal og Sandnes Ulf skuer frem mot 2018, blant annet med forventning til stadionbygging i bakkant av bildet her.
 • Egil Ø. Nærland

– Du kan egentlig ikke sammenligne. Vi har et nivå som er etablert gjennom flere år, mellom 6,5 og 7,5 millioner kroner, men selv da vi var i eliteserien, hadde vi ikke 15 millioner kroner.

– På det meste brukte vi 11 millioner kroner til spillerlønninger, forteller daglig leder i Sandnes Ulf, Tom Rune Espedal, til Aftenbladet.

Klubben nådde ikke målsettingen om opprykk til eliteserien, publikum kom heller ikke i år i store strømmer til Sandnes stadion, enkelte spillere uttrykte misnøye like etter sesongen, likevel understreker Espedal at det er den gode stemningen som dominerer på Ulfhuset.

Les også

 1. Sandnes Ulf: – Vi har ikke nektet noen å komme på jobb

 2. Fredrikstad-spiller signerte toårskontrakt med Sandnes Ulf

– Styret har godkjent rammene. For 2018 budsjetterer vi som i år, totalomsetning 25 millioner kroner. Skulle det bli en oppside, for eksempel grunnet optimismen rundt bygging av stadion, tar vi det som et pluss.

 • På det meste omsatte Sandnes Ulf for 42 millioner kroner (2014) i eliteserien og har kuttet i alt 40 prosent.
 • På det meste omsatte Viking for 120 millioner kroner (2008), omsetter neste år 48 millioner og har kuttet 60 prosent fra toppåret.

Det hører med at Viking fortsatt betjener stadion, mens Sandnes Ulf ett år til spiller gratis på Sandnes stadion. Fra 2019 blir det endring.

Da Østerhus nylig gikk inn som arenasponsor for det nye stadionanlegget, la de siste økonomiske brikkene seg på plass. Fortsatt gjenstår noe formalia med kommunen, men Sandnes Ulf har kalt inn til ekstraordinært årsmøte kommende uke for å få medlemmenes endelige ja.

Les også

En toppscorer kan vende tilbake til Sandnes Ulf

Parallelt med budsjetter og stadion, jobber Tom Rune Espedal og trener Bengt Sæternes med å sette sammen A-gruppen for 2018.

Noen endringer er sikre:

 • Akinshola Akinyemi har kommet til fra Fredrikstad.
 • Kaptein Nicolai Geertsen, Mads Nielsen, Oddbjørn Skartun og Jørgen Olsen Øveraas er ute av ulike årsaker.

Noen er ikke helt klar:

 • Kjell Rune Sellin slutter ett år før kontraktens utløp av personlige årsaker. Sandnes Ulf er positiv til å finne en løsning.
 • Viljar Helland Vevatne har ikke signert ny kontrakt, men ting tyder på at han snart blir klar.
 • Egil Selvik er ønsket på to til tre år lang kontrakt, samtidig vil klubben låne ham ut for å få spilletid på høyest mulig nivå. Nest Sotra ligger nærmest.
 • Andreas Dybevik har kontrakt, men kan bli utlånt for å få spilletid.
 • Vegard Aasen har kontrakt, men kan bli utlånt for å få spilletid.
Les også

Sandnes Ulf skrik etter ein type som den svenske helten

Gir ikke opp Engblom

Trener Sæternes og klubbsjef Espedal har et ønske om å knytte til seg sin storscorer fra 2015 og 2016, Pontus Engblom. Sæternes har god kontakt med Engblom, og det er opp til svensken selv og Strømsgodset om han returnerer.

Sandnes Ulf har tidligere hatt samtaler med Christian Landu Landu. Den tidligere Viking-gutten fortsetter ikke i Tromsø og er ønsket av flere, deriblant moderklubben Viking som han besøkte mandag.

– Vi trenger åpenbart midtstoppere, tydelige ledere, en kriger som Landu Landu og spiss. Vi har god oversikt og god tid, og noen kjøpefest blir det ikke, sier klubbsjef Tom Rune Espedal som mest sannsynlig leverer godt økonomisk overskudd også i år, i tilfelle blir det tredje året på rad.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt28178354233159
2Molde28175665362956
3Viking2815675546951
4Lillestrøm2813694437745
5Rosenborg28128853391444
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Tom Rune Espedal
 3. Sandnes Ulf
 4. Sandnes stadion
 5. Sandnes