Fotball

«Fotballpresidentens nøling gjør Høgmos motbakke enda brattere»

KOMMENTAR: Uten å mene det, heller Terje Svendsen salt i såret til Per-Mathias Høgmo.

Fotballpresident Terje Svendsen skal være med og avgjøre Per-Mathias Høgmos skjebne.
  • Ola Bernhus
    Kommentator, Aftenposten

Fotballpresident Terje Svendsen startet nølingen etter Aserbajdsjan-kampen lørdag, i en tilstand av dyp skuffelse og omringet av en skog av mikrofoner.

Får Høgmo fortsette etter dette?

Svaret burde vært kontant. — Selvfølgelig, han er jo ansatt som landslagstrener.

Men nei, vi skal evaluere etter San Marino-kampen, sa Svendsen. Og den evalueringen skulle ikke bare bygge på Høgmos resultater som landslagssjef, men også ha «sammenheng med oppslutningen om laget».

Les også

Høgmo fredes trolig til november

Klare tegn

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Da burde utfallet av evalueringen være klart. Resultatene har vært under de verste antakelser, og oppslutningen om A-landslaget har ikke vært lavere i manns minne. Det betyr kanskje ikke så mye at en rekke kommentarer mener at nok er nok, men publikum gidder ikke mer og sosiale medier er fulle av hån og latterliggjøring. Det er ikke bra.MEN – å sparke landslagstreneren er ikke noe NFFs president kan ta lett på. Det gjør nok ikke Svendsen heller, men han er ikke klarere enn at han, uten å mene det, heller salt i såret for Høgmo.

Svendsen fikset overgangen

Å bli kritisert av pressen tåler nok Høgmo, for han kjenner dette spillet godt. Men når arbeidsgiveren tviler, blir det verre. Da er motbakken bratt.

Terje Svendsens reaksjon, også presist kritisert av Kjetil Rekdal tirsdag kveld, overrasker. Der hvor idrettspresident Tom Tvedt har viklet seg inn i forgjengerens disposisjoner, var Svendsen åpen og klar da han ble fotballpresident. Det var forbilledlig, nå kunne alle se fremover.

Resultatet av evalueringen blir uansett dette: Høgmo fortsetter, i hvert fall til over Tsjekkia-kampen Noe annet vil også være galt, nå som Norge har fått overraskende hjelp av andre resultater i kval-gruppen. Her var flere, også undertegnede, for tidlig ute med å kreve et raskt trenerbytte.

Les også

Supportergruppe med åpent brev til fotballpresidenten: Krever Høgmos avgang

Arbeidsgivers ansvar

En arbeidsgiver har visse formaliteter å ivareta, ikke minst personalpolitisk. Stiller presidenten seg bak Høgmo, må han gjøre det fullt og helt, ikke med flakkende blikk. Et apropos, Lillestrøm holdt styremøte for å drøfte trener Runar Kristinssons stilling etter hver kamp denne høsten, før de til slutt sparket ham.

Uholdbart, og det er det også hvis ikke NFF-styret sier klart ja eller nei til Høgmo.

Klarhet fortjener Høgmo også, i høyeste grad. Ingen bør tvile på at han er en god fotballtrener, og derfor ble han ansatt. Ingen kan tvile på at han har gjort sitt ytterste og mer enn det.

Han har bare ikke fått det til. Kanskje siktet han for høyt, kanskje er spillerne får dårlige, trolig begge deler.

Det vet vi kan ramme alle fotballtrenere, også de dyktige. Høgmo er en av disse.

Hør siste utgave av Aftenpodden sport: Tjærnås mener Skjelbred er uegnet som landslagskaptein.

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball