Norlings lag har ikke tapt på 30 kamper. Likevel får han kritikk.

Den tidligere Brann-treneren har eventyrlig suksess i Sverige – igjen.

Rikard Norling og AIK har vært bunnsolide så langt i sesongen. De er på vei mot seriegull med 12 kamper igjen å spille.

Oppholdet i Bergen ble en fiasko, men Rikard Norling (47) har funnet suksessformelen i Sverige. Hans AIK topper tabellen med tolv kamper igjen å spille. De er to poeng foran byrival Hammarby, og til helgen venter tabelljumbo Trelleborg.

Ikke nok med det: AIK har ikke tapt denne sesongen.

Faktisk har ikke hovedstadsklubben tapt på 30 seriekamper – siden 10. august 2017, da det ble 2–1-nederlag mot IFK Göteborg.

Lar seg ikke rive med

I et større intervju med svenske Fotbollskanalen snakker Norling om den imponerende sesongen så langt. Han lar seg ikke rive med av at laget har gått 30 kamper uten tap, og kun har sluppet inn elleve mål på 18 kamper så langt i 2018.

– Jeg forsøker å lære fra hver kamp, å ta noe fra den som vi kan ta med videre. Jeg er ikke i en fase der man evaluerer nå. At vi har 30 kamper uten tap er ikke noe som hjelper oss. Det er bare å konstatere at vi er vanskelige å slå. Det er en styrke vi tar med oss, og det vet forhåpentligvis motstanderen også, sier Norling.

Tarik Elyounoussi har scoret fem mål på 14 kamper for AIK denne sesongen.

Får kritikk for spillestilen

Men til tross for serieledelse og bunnsolide prestasjoner, er det ikke alle som er imponert. Det er alltid noen som klager. Og i Sverige får Norling kritikk for at AIK ikke spiller underholdende nok fotball, selv om laget har scoret nest flest i Allsvenskan.

Hammarby gikk hardt ut mot byrivalen etter at de møttes til derby i mai. De mente AIK spilte kynisk og destruktivt. Muamer Tankovic mente Norlings lag var defensive og «skittråkiga», på godt norsk drittkjedelig.

Norling sier han merker at enkelte er kritiske til måten han spiller på.

– Ja, jeg merker til og med på spørsmålene som jeg får fra journalister at det er et tema. Dere leter etter informasjon og vinkler ut ifra hva det snakkes om blant dem som følger klubben, sier Norling.

Om kritikken fra Hamarby-spiller Tankovic svarer han følgende:

– Det er klart jeg vil at til og med Tankvic synes vi spiller fantastisk fotball, at vi vinner og han tenker «Fy søren, jeg elsker måten AIK spiller på». Men samtidig stopper det der. Jeg respekterer ham som en veldig fin fotballspiller, og jeg er glad han er i Sverige og spiller, men jeg kan ikke si at det påvirker oss verken den ene eller andre veien at han kritiserer spillestilen, sier Norling.

Andre suksessperiode i AIK

AIK har, i tillegg til norske Tarik Elyounoussi (30), flere kjente navn på laget. Blant andre VM-spillere Sebastian Larsson, med flere års bakgrunn fra Premier League, spiller i klubben. Det gjør også tidligere Stabæk-spiller Enock Adu.

Dette er Norlings andre periode som trener for AIKs A-lag. Han gjorde stor suksess mellom 2004 til 2008, da han først førte laget til opprykk, før det ble sølv i sesongen etter.

Han har også et seriegull fra perioden i Malmö FF.