Superheading ødela for England på overtid - EM-forbannelsen fortsetter

England spiller sitt niende EM. På de åtte første vant de aldri en åpningskamp. Dette ville seg ikke i år heller.

tb2ad7f2.jpg

England — Russland 1-1 (0-0)

PARIS/OSLO (Aftenposten): Eric Dier så lenge ut til å bli matchvinner i sin aller første mesterskapskamp. Tottenham-spilleren banket inn et frispark fra 17 meter etter 73 minutter.

De engelske delene av tribunene eksploderte i jubel.

Men på overtid ble jubelen snudd til fortvilelse. Russland-kaptein Vasili Berezutski hoppet umenneskelig høyt og stanget inn 1-1-målet.

– Det er alltid deilig å score på overtid. Det blir som en seier. Det er et viktig poeng for oss, sier Berezutskij.

Erlend Nesje er i Frankrike.

Dermed har England fortsatt ikke vunnet en åpningskamp i EM.– Det føles mye mer som et tap enn som uavgjort. Utligningen deres var en veldig god scoring. Å si at vi er skuffet er et understatement, sier England-trener Roy Hodgson ifølge UEFA.

Supportere i voldsomt slagsmål

Det ble endelig tid for fotball på nyrenoverte Stade Vélodrome kl. 21.00 lørdag kveld.

Men timene før avspark i Marseille handlet ikke om fotball.

Den franske havnebyen minnet om en krigssone da engelskmenn, russere og franskmenn barket sammen.

Det var et voldsomt sammenstøt der fotballpøbler angrep hverandre med ølflasker, de kastet stoler og bord etter hverandre. Blodet fløt og det ble rapportert svært stygge bilder fra Marseille. Kvinner og barn flyktet inn i bakgater.

Butikker og restauranter skalket lukene. Lørdag kveld ble det meldt at en engelsk supporter kjempet for livet etter å ha fått hjerteinfarkt da han ble banket opp av en russer.

Politiet fikk etterhvert kontroll og i timene før kampstart var det ro og orden igjen.

England klart best

Det var tid for 22 spillere og en ball på Stade Vélodrome.

Kunne England vinne sin første åpningskamp i et EM? Åtte tidligere deltagelser hadde gitt null seire, fire uavgjort og fire tap.

Et friskt England var klart best i den første omgangen.

"Young Lions" hadde ungdommelig pågangsmot. Intense England var mest sultne.

Roy Hodgsons menn hadde klart kvikkest bein, Russland virket tunge og gamle, det var i perioder spill på én banehalvdel. Russlands. Det var rett og slett morsomt å se et engelsk landslag som ville noe i en mesterskapskamp.

England, med kaptein Wayne Rooney som indreløper, gjorde mye riktig. Bortsett fra en ganske vesentlig ting i fotball: Mål.

Det manglet ikke på muligheter. Adam Lallana var nær to ganger. Raheem Sterling var alene gjennom en gang, men gutten er ikke noen god avslutter. Harry Kane var akkurat for sein til å nå en stuss fra meget gode Dele Alli.

Tempoet dalte i andre omgang

Ikke de største sjansene. Det var mye nesten. England vant første omgang på poeng, men kunne de vinne den andre med en knockout?

Eller ville minuttene renne litt for fort unna og tankene på forbannelsens i EMs åpningskamper komme snikende?

Det handlet om å få ett mål. Da ville mye være gjort. For Russland virket ikke i stand til å utrette noe som helst. De var ingenting i lurvelenet på Stade Vélodrome.

Men en fotballkamp består av to omganger. England mistet momentum. Alt det positive fra den første omgangen hadde visnet bort.

Det var et tammere og urytmisk England, de var ikke like intense, de var ikke i nærheten av å løpe like mye. Det er feil å si at Russland tok over helt.

Men de var inne i kampen igjen. Og de skapte farligheter.

England så ut til å trenge friskt blod. Men så snudde plutselig helt.

18 minutter før slutt var kaptein Rooney svært nær ved å score. Avslutningen fra 17 meter ble slått i tverrligger av keeper Igor Akinfeev. Offsideplasserte Lallana smelte returen i stolpen.

Det var et varsel om at det kunne komme mer.

Og det gjorde det minuttet etter.

Midtbaneankeret Eric Dier dundret et frispark fra 18 meter i mål.

Til enorm jubel blant de engelske supporterne i klart overtall på stadion.

England gjennomførte en god kamp, men på overtid ble jubelen snudd til fortvilelse.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport og få gratis samlivsråd for sommeren, alt du trenger og ikke trenger å vite om EM i Frankrike: