Fotball

Stor vurdering: Aftenbladet holder Viking som knapp favoritt i cupfinalen

«Viking har høyest toppnivå – FKH stor fordel av underlaget».

Viking-trener Bjarne Berntsen har et lurt smil i det han passerer FKH-trener Jostein Grindhaug etter lørdagens 0–1-tap i Haugesund. Spørsmålet er hvem av de to som smiler mest om snaue fire uker. Jon Ingemundsen

 • Stig Nilssen

STAVANGER/HAUGESUND: Etter at FK Haugesund slo Viking 1–0 på hjemmebane i lørdagens eliteserieoppgjør, i det som ble en forsmak og generalprøve på cupfinalen, har Aftenbladet vurdert og sammenlignet sju punkter hos klubbene.

Sportslig har vi tatt for oss keeper, forsvar, midtbane og angrep. I tillegg er elementer som underlag, trener og publikum vurdert – alt dette spiller en vesentlig rolle når kongepokalen skal deles ut på Ullevaal søndag 8. desember.

Det meste tyder på at det blir en jevn og spennende cupfinale, det er ikke mye som skiller lagene. Samtidig kan forutsetningene endre seg de snaue fire ukene som gjenstår før lagene og byene barker sammen i cupfinalen.

Her er Aftenbladet vurdering av de to klubbene akkurat nå.

Viking

Keeper:

Vår vurdering:

5 av 6

Iven Austbø måtte forlate banen halvveis mot FKH lørdag etter å ha krasjet med Martin Samuelsen i en duell, men det var bare et slag i hoften. Han er snart er bra igjen. Derfor er det ingen fare for sisteskansen som har vært meget solid denne sesongen.

Oser trygghet og selvtillit – og viser større autoritet i feltet enn FKHs Helge Sandvik. Det er egenskaper som sammen med hans rutine blir viktig i en cupfinale.

Viking-keeper Iven Austbø haltet av banen i pausen og kom ikke utpå til 2. omgang. Men det skal bare være snakk om en slagskade og ikke noe som setter keeperen ut av spill. Jan Kåre Ness, NTB scanpix

Forsvar:

Vår vurdering:

4 av 6

Vikings bakre firer fikk til tider kjørt seg mot FKH, men maktet å stagge dem helt fram til straffesparket som avgjorde kampen.

Viljar Vevatne hadde tydelig gjort hjemmeleksen og var kjapt oppe i kroppen på Martin Samuelsen. Det medførte at den teknisk briljante FKH-spissen ikke fikk utnyttet sin spisskompetanse.

Vikings venstreside i forsvaret kan fort bli den lagdelen som blir satt under press på Ullevaal. Der fikk Adrian Pereira tidvis nok å gjøre, spesielt da Christian Grindheim og Niklas Sandberg kombinerte.

I cupfinalen må nok både Sondre Bjørshol og Adrian Pereira kommer mer med i det offensive spillet – slik de gjør når Viking er på sitt beste.

Vikings backer, her ved Adrian Pereira, må komme mer med i det offensive spillet og true FKH langs kantene, mener Aftenbladet i sin analyse av de to lagene. Jon Ingemundsen

Midtbane:

Vår vurdering:

4 av 6

Normalt en sterk lagdel i Viking, men de fikk nok litt å tenke på etter lørdagens oppgjør hvor pasningen ofte gikk i hytt og vær. Kristoffer Løkberg og co. ble presset bakover, spesielt i 2. omgang hadde de mer enn nok med å forsvare seg.

Kristian Thorstvedt var i perioder god som ballvinner og leverte offensive pasninger, men det ble veldig sjeldent farlig. Han kom heller ikke til like mange scoringssjanser som vanlig – selv om han kunne utliknet i aller siste sekund på overtid. Virket ikke komfortable med grasunderlaget som ikke er strøkent på denne årstiden.

 • LES OGSÅ: Berntsen er sikker på én ting før cupfinalen

Det ble ikke mye offensivt trykk eller presisjon fra Ylldren Ibrahimaj og lagkameratene i lørdagens seriekamp mot FKH. Det må opp flere hakk fram til cupfinalen. Jon Ingemundsen

Angrep:

Vår vurdering:

3 av 6

Her kladdet det skikkelig. Bare to målsjanser i løpet av 90 minutter er sjelden kost for et lag som har danset offensivt i store deler av sesongen.

Benjamin Källman ble stagget, kantene med Ylldren Ibrahimaj og Even Østensen fikk aldri utfolde seg rettvendt.

Benjamin Källman ble godt pakket inn av Thore Pedersen og resten av FKH-forsvaret. Savnet av Zlatko Tripic var tydelig. Jon Ingemundsen

Heldigvis er Zlatko Tripic klar igjen, det vil gi Viking en helt annen dimensjon offensivt. Ikke bare med sin evne til å utfordre, men også fordi FKH må ta helt andre hensyn når Vikings kaptein er tilbake på laget. Det kan se ut som om FKH-backene Mikkel Desler og Thore Pedersen er spillerne å true langs sidene.

Rekker også Tommy Høiland cupfinalen, blir det en annen spisstype å forholde seg til for FKH. Men lørdagens oppgjør var bare en knapp treer på den offensive Viking-terningen.

Trener:

Vår vurdering:

5 av 6


Både FKH og Viking har en lokal trener med et bankende hjerte for klubben sin. Bjarne Berntsen vet hva det vil bety dersom han klarer å krone en sterk sesong med seier i cupfinalen. Underveis mot FKH lørdag benyttet han alle småstopp i spillet til å gi spillerne taktiske beskjeder fra sidelinjen.

Publikum:

Vår vurdering:

5 av 6

Om ikke det var en teknisk knockout fra Vikinghordene, var det ikke langt unna. De rundt 800 tilreisende startet syngingen lenge før avspark og holdt det gående med volum og trykk gjennom hele oppgjøret.

Vikinghordene har i alle fall et klart overtak på Maakeberget før cupfinalen. I tillegg kommer VikingOslo til unnsetning under cupfinalen. Dette bildet er fra semifinalen mot Ranheim. Jarle Aasland

Dersom dette også blir styrkeforholdet under cupfinalen, er det Viking som får tribunen som sin 12. mann.

Underlag:

Vår vurdering:

3 av 6


Det er ingen tvil om at en grasbane andre søndag i advent ikke er til Vikings fordel. Viking er et lag som liker seg best når de får angripe med fart, rytme, bevegelse og strøkne pasninger i lengderetningen.

Alt dette blir forstyrret av et underlag som på denne tiden av året er totalt annerledes enn kunstgras.

Totalsum Viking: 29 poeng

Konklusjon: Viking tapte fortjent og fikk en vekker mot FKH lørdag, men totalt sett har de et litt høyere toppnivå inne enn cupfinalemotstanderen.

Samtidig Viking ligger sju poeng foran Haugesund på eliteserietabellen to serierunder før slutt. Det gir trener Bjarne Berntsen og hans mannskap en visshet om at de har prestert best av de to lagene gjennom sesongen.

Vikings hovedutfordring de neste fire ukene blir å finne ut hvordan de best mulig kan få utnyttet lagets styrker på naturgras i desember.

FK Haugesund

Keeper:

Vår vurdering:

4 av 6

Helge Sandvik er lagets ubestridte førstekeeper. Kan være litt vinglete og har ikke full kontroll når han forlater streken for å rydde i feltet. Det bekreftet keeperen på frisparket fra Samúel Fridjónsson etter 45 minutter. Bommet totalt, slo hull i luften, men ble ikke straffet.

Er bra på igangsetting. Traff medspiller 55 meter unna med et utspark på halv volley mens Viking var i ubalanse. Er nok best på streken, har bare sluppet inn 35 seriemål denne sesongen.

Forsvar:

Vår vurdering:

3 av 6

FKH måtte rokere bakerst i rekkene allerede etter 17 minutter. Da måtte midtstopper Jan Douglas Bergqvist forlate banen for det allerede skadeplagede laget. Pascal Gregor kom inn og dannet stopperduo med Benjamin Hansen.

Dersom Bergqvist sin skade viser seg å være alvorlig, har FKH fire midtstoppere på skadelisten – og må ta opp en junior for å fylle på inn mot cupfinalen.

Helge Sandvik er lagets ubestridte førstekeeper. Kan være litt vinglete og har ikke full kontroll når han forlater streken for å rydde i feltet. Det bekreftet keeperen på frisparket fra Samúel Fridjónsson etter 45 minutter. Bommet totalt, slo hull i luften, men ble ikke straffet.

Er bra på igangsetting. Traff medspiller 55 meter unna med et utspark på halv volley mens Viking var i ubalanse. Er nok best på streken, har bare sluppet inn 35 seriemål denne sesongen.

FKH-stopperen Jan Douglas Bergqvist måtte forlate banen med skade tidlig i oppgjøret. Laget har mange skader fra før i forsvaret og tåler ikke mer fram mot cupfinalen. Til venstre keeper Helge Sandvik og til høyre dommer Ola Hobber Nilsen. Jan Kåre Ness

Forsvaret så ut til å ha kontroll da Viking spilte opp sentralt mot Benjamin Källman, men virket ikke like komfortable da Viking angrep langs kantene og skar inn eller kom til innlegg. Det er ikke all verden fart i FKH-forsvaret.

Midtbane:

Vår vurdering:

5 av 6

Dette er utvilsomt FKHs sterkeste lagdel. Mot Viking spilte de med Kevin Krygård sentralt, men han må vike plass når Sondre Tronstad er tilbake etter karantenen han sonet mot Viking. Tronstad er en energisk spiller som har fått et oppsving i år.

Til høyre for ham kommer Christian Grindheim til å spille. Veteranen på 36 år imponerte mot Viking. Ikke bare sto han løpet helt ut, men han har også et blikk og en pasningsfot Viking skal passe seg for. Spesielt de gangene han kombinerte med Niklas Sandberg virket Viking sårbare.

Til venstre kommer Bruno Leite til å spille. Han er på vei tilbake i form etter en skade. FKH-trioen på midten så ut til å være langt mer komfortabel med underlaget, traff langt bedre med pasningene og fikk spillet til å flyte.

Angrep:

Vår vurdering:

3 av 6

FKH har ingen utpreget målscorer i laget etter at Ibrahima Wadji ble utestengt for doping i 14 måneder. Angrepet var ikke veldig farlig mot Viking, det ble mye nesten og for lite presisjon på siste og avgjørende tredjedel.

FKH-trener Jostein Grindhaug gir spissen Martin Samuelsen en klem etter seieren over Viking. Jon Ingemundsen

Martin Samuelsen er midtspiss, han gjør mye smålekkert og varter opp med småfikse saker med sin teknikk, men det ble lite effektivt for laget.

Niklas Sandberg slår dødballene med sin venstrefot, var glad i å trekke innover i banen for å fyre av med venstrebeinet, men var farligst de gangene han kombinerte med Grindheim og fikk satt Vikings venstreside under press. Kristoffer Velde spilte til venstre mot Viking, men var ikke en spiller som bør ta nattesøvnen fra Vikings høyreback Sondre Bjørshol.

Trener:

Vår vurdering:

5 av 6

Jostein Grindhaug er en karismatisk, jordnær og folkelig type som kan sitt fag.

Utad liker han å fjase litt og svare avvæpnende, men det er ingen tvil om at 46-åringen vet hva han holder på med. Har en stil som ufarliggjør situasjoner som en cupfinale. Herlig type.

Publikum:

Vår vurdering:

3 av 6

Her kan verken det sittende FKH-publikummet eller den mer harde kjernen av supportere få høy karakter. Maakeberget ble nedkjempet både når det gjaldt antall og volum på hjemmebane.

De våknet ikke skikkelig før etter kampen da de fikk hjelp av musikk fra høyttalerne. Her har de en jobb å gjøre fram til cupfinalen.

Underlag:

Vår vurdering:

5 av 6

Cupfinalen spilles på gras, akkurat som FKH trener på daglig og som de spiller sine hjemmekamper på. Her har FKH en klar fordel. Selv om de bare har vunnet fire av hjemmekampene i serien på eget naturgras, virket de langt mer fortrolige og selvsikre enn Viking på underlaget som venter 8. desember.

Totalsum FKH: 28 poeng

Konklusjon: Det måtte et straffespark til 10 minutter før slutt for at Haugesund slo Viking 1–0 i lørdagens seriekamp på hjemmebane. Samtidig var det helt fortjent at FKH vant oppgjøret, de var klart best kampen sett under ett.

FKH ble rundspilt av Viking og tapte 0–4 i generalprøven før seriestart, spilte 0–0 i seriekampen i Stavanger og vant altså 1–0 lørdag.

FKH har en sterk og energisk midtbane – og vet samtidig at de behersker naturgras bedre enn Viking. Vet samtidig at de er svært utsatt dersom det kommer flere skader de neste ukene – hvilket det ofte gjør på denne årstiden.

En cupfinale lever som regel sitt eget liv. Alt tyder på at det blir et spennende og tett oppgjør når rogalandslagene skal gjøre opp om snaue fire uker.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Viking FK
 2. FK Haugesund
 3. Fotball
 4. NM
 5. Eliteserien

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Ingen Tripic på Vikings lag – her er startelleveren mot Haugesund

 2. FOTBALL

  Gledeshyl og straffespark da Viking vant sin sjette kongepokal

 3. FOTBALL

  Se høydepunktene fra Vikings cuptriumf her

 4. FOTBALL

  Grindhaug: – Tripic og Thorstvedt er blant de beste i Eliteserien

 5. FOTBALL

  Viking-børsen: «Fikk sjansen til å utlikne, men ballen havnet i Sveio».

 6. FOTBALL

  Viking ble overspilt og måtte tåle et skikkelig skremmeskudd fra finalemotstanderen