Fotball

Zlatan hyllet Sveriges gullgutter i natt: - Jeg finner ikke ord

Sverige i gullrus etter straffedrama i U21-EM.

VANT: I forkant av tirsdagens U21-finale skrev Zlatan Ibrahimovic i sin app at ungguttene skulle «tysta» ham og alt han hadde sagt om svensk fotballs fremtid gjennom å vinne finalen. Og akkurat slik gikk det.
  • Olav Rege Olsen

Etter 120 målløse minutter i U21-finalen i Praha måtte det straffesparkkonkurranse til for å kåre en vinner av oppgjøret mellom Portugal og Sverige.

Der ble svenskenes keeper Patrik Carlgren den store helten, da han reddet straffesparkene fra Ricardo Esgaio og William Carvalho.

— Dette er helt sykt. Vi har tatt EM-gull, det er helt sykt. Vi har skrevet svensk historie, sa en særdeles lykkelig sisteskanse til svensk TV 4 like etter kampslutt.

- Kan ikke forstå dette

John Guidetti spilte en ny stor kamp for Sverige. Spissen, som var Ronny Deilas leiesoldat i Celtic forrige sesong, kjempet og jobbet knallhardt, og var et konstant irritasjonsmoment for Portugals forsvarsspillere. Han var første spiller som tok straffespark da det hele skulle avgjøres og scoret.

— Jeg kan ikke forstå dette. Det har ikke gått opp for meg ennå. Vi er best i Europa, sa Guidetti til TV 4 i natt.

Les også

Fotballsensasjon: Sverige ble europamestere etter straffedrama

Zlatan var bekymret

Sveriges aller største fotballstjerne, Zlatan Ibrahimovic, var kjapt ute med å sende sine gratulasjoner til de unge gullvinnerne, og måtte selv spise sin ord om svensk fotballs fremtid.

For et par uker siden sa 34-åringen at svensk fotball var langt bedre under Lars Lagerbäck enn hva den er i dag, og han har tidligere vært oppriktig bekymret for landslagets fremtid i hjemlandet.

– Jeg er urolig for svensk fotball etter meg. Jeg er veldig urolig, veldig urolig. Faktisk. Hvorfor? Hvor mange har plass på klubblaget? Hvor mange talenter har vi der ute? Vi har U17-laget. Er det dem vi skal vente på? Er de klare for et A-landslag? Vi snakker om Guidetti. Hvor mange kamper har han spilt i år?, sa Zlatantil Aftonbladet for et år siden

Etter tirsdagens bragd i Tsjekkia ser han langt lysere på det hele.

Kong Carl Gustaf imponert

I forkant av tirsdagens U21-finale skrev Zlatan i sin app at ungguttene skulle «tysta» ham og alt han hadde sagt om svensk fotballs fremtid gjennom å vinne finalen. Og akkurat slik gikk det.

— Fantastisk! Mektig! Finner ikke ord. Bragdguldet (svensk idrettspris) venter også, skrev Zlatan i sin app i natt ifølge svenske Expressen.

Også kong Carl Gustaf og statsminister Stefan Löfven gledet seg over EM-gullet.

– Kongen er dypt imponert over at laget har levert og prestert på høyeste nivå kamp etter kamp og først og fremst et stort grattis med EM-gullet, forteller det svenske hoffs informasjonssjef Margareta Thorgren til TT.

– Fest i natt. I morgen kan dere møte folkets jubel hjemme, sa statsminister Löfven.

Les mer om

  1. Internasjonal fotball