Treneravgangene gjorde vondt verre: - Klubbene er ikke proffe nok

Tromsø og Start har tatt færre poeng etter skifte av trener. Nå kjemper de en intens kamp mot nedrykk.

TRENERBYTTER: Steinar Nilsen og Mons Ivar Mjelde er ikke lenger trenere for Tromsø og Start. Etter klubbenes trenerskifter er poengfangsten blitt dårligere.

Fem eliteserieklubber har skiftet trener denne sesongen. Siden 1990, da Tippeligaen ble startet, har det bare én gang tidligere (i 2006) vært flere trenerskifter i løpet av én sesong.

Les også

Bare én gang i Tippeligaens historie har så mange fått fyken

To av lagene som nå kjemper mot nedrykk er blant klubbene som har byttet trener. Hverken Start eller Tromsø har fått et løft med ny trener på sidelinjen. Resultatene er i stedet blitt forverret.

  • Tromsø sparket Steinar Nilsen som trener. Inn kom den tidligere assistenten Bård Flovik. Det har så langt gitt tre av 18 mulige poeng, noe som er et poengsnitt på usle 0,16 poeng pr. kamp. Under Nilsens ledelse de 20 første rundene var snittet på 0,85 poeng pr. kamp.
  • Start ble enig med Mons Ivar Mjelde om å avslutte samarbeidet. Med Bård Borgersen på benken har de greid å karre til seg to poeng av 12 mulige. Et snitt på 0,8 poeng pr. kamp. På de 21 første kampene før det hadde Mjelde 0,1 snittpoeng bedre, men han hadde riktig nok syv tap på rad da han takket for seg.

Styreleder i Norsk Fotballtrenerforening, Elin Anne Nicolaisen, er kritisk til måten trenere behandles på i norske klubber.

— Jeg tror kanskje mange velger den enkleste løsningen og skifter trener. Det viser seg ofte at det har en effekt i første kamp, men ikke på sikt. Jeg tenker at treneren har et arbeidsforhold som alle andre i arbeidslivet. Det er rett og slett veldig trist at man har sånne type arbeidsforhold, sier Nicolaisen til Aftenposten.

Trenerforeningen jobber aktivt for å styrke treneres posisjon med hensyn til trenerkontraktene. De mener norske klubber i mange tilfeller er altfor utålmodige.

— Jeg synes mange klubbledelser ikke er profesjonelle nok i sitt arbeidsforhold med trenere. Vi ønsker å profesjonalisere fotballen i Norge. Det er en god vei å gå når det gjelder klubbledelse, fastslår styrelderen i trenerforeningen.

Start-direktør: - Vi håndterte det fint

I kjølvannet av sparkingen av Nilsen reagerte mange kraftig på at det ikke kom noen skikkelig forklaring på avskjedigelsen.

— Vi har tatt et valg. Det må vi jobbe videre ut fra. Så får vi fokusere på situasjonen nå og jobbe fremover, sier Tromsøs administrerende direktør Ulf Johansen til Aftenposten.

Les også

Tromsø er dårligere under Flovik enn Nilsen

Hverken Johansen eller Start-direktør Even Øgrey Brandsdal vil svare på påstanden om at norsk klubbledelse mangler profesjonalitet.

— Det er vanskerlig for meg å uttale meg på vegne av andre. Når det gjelder Start gikk Mons av, og det gjorde han av egen, fri vilje. Vi synes at vi har håndtert det fint og har fortsatt en god dialog med Mons. Det var et ønske fra hans side. Vi hadde et ønske om å fullføre kontrakten, men hverdagen ble annerledes og vi kom inn i en utfordrende periode med dårlige resultater, sier Brandsdal til Aftenposten.

Odd Berg måtte gå av som assitenttrener da Mjeldes tid i Start var over. Han har sagt at Start-ledelsen har opptrådt uprofesjonelt.

Intens nedrykkskamp

Med fire kamper igjen av sesongen kjemper Tromsø og Start mot nedrykk. Bare ett poeng skiller de to klubbene og Mjøndalen, som nå ligger på direkte nedrykksplass. Bak dem er det en luke ned til Sandefjord, som er så godt som hektet av i kampen om forlenget eliteseriekontrakt.

— Vi er i samme marerittet som Mjøndalen og Start. Det blir kamper med kniven på strupen hver runde nå, sier Ulf Johansen.

— Det blir meget spennende. Det blir cupfinaler på rekke og rad og en thriller av de sjeldne. Forhåpentlig vil vi tenke tilbake på 2015 som året Start reddet plassen. Vi gleder oss til dette, sier Even Øgrey Brandsdal.

PS! Foruten Start og Tromsø har Strømsgodset, Aalesund og Molde byttet trenere denne sesongen. Trioen har løftet seg sportslig etter utskiftningene.

Les også

- Jeg skjønner ikke at ledelsen i Start tror at et nytt regime skal klare å snu dette

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk