Haaland fortsetter å bøtte inn mål: – Det er nesten bare latterlig

Erling Braut Haaland er på vei til å bli en publikumsyndling fra start i Dortmund. 19-åringen scoret to mål i hjemmedebuten.

Erling Braut Haaland herjet for Dortmund.

Dortmund – Köln 5–1 (2–0)

Stortalentets elleville debut for en knapp uke siden har skapt hysteri og Haaland-feber i Tyskland. Derfor ble det også en merkbar endring i atmosfæren på stadion da innbytter Haaland startet å skifte etter 61 minutter under fredagens kamp mot Köln.

– Publikum reiser seg og jubler. Det er fordi Haaland jogger mot benken, sa Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

På stillingen 3–1 etter 65 minutter kom Haaland inn for Thorgan Hazard. Og han markerte seg på direkten. Haaland ble stukket gjennom alene med keeper, men en uheldig berøring gjorde at han ble tatt igjen av Köln-forsvaret, som fikk blokkert skuddet.

– Det hadde vært for mye å håpe på scoring etter hans første touch, sa Sundet.

– Scorer, scorer og scorer

Men etter 77 minutter var Haaland blitt varm i trøyen. Etter noen fine Dortmund-kombinasjoner ble ballen lagt til rette for Guerreiro rundt straffemerket. Backen tvang frem en god redning fra Horn, men Haaland luktet selvfølgelig returen. Spissen bredsidet ballen hardt i mål til sin første scoring foran hjemmefansen.

– Han scorer, scorer og scorer. Han er der han skal være. En ekte storscorer, Erling Braut Haaland, sa Sundet.

19-åringen kunne bare nikke anerkjennende da fansen sang navnet hans om og om igjen på oppfordring fra speaker.

Og da han tre minutter før slutt la på til 5–1 etter å ha rundet keeper var det ingen tvil om hvem som var favoritten hos fansen.

– Det er ingenting annet enn et eventyr som skrives, sa Sundet.

Fikk pressefri

Hazard, som Haaland erstattet, roste lagkameraten etter oppvisningen.

– Han er en veldig bra type. Vi må hjelpe ham til å score så mange mål som mulig. Vi er veldig glad for å ha ham med oss og ikke mot oss. Jeg håper at han fortsetter slik. Vi trenger det, sa Hazard til Viasat.

Ifølge Viasat ble Haaland skjermet fra pressen etter den enorme hjemmedebuten.

Her kom scoring nummer én.
Erling Braut Haaland skrudde ballen i mål fra nesten død vinkel for scoring nummer to.

Lørdag ligadebuterte Haaland for den tyske storklubben med et innhopp som ga gjenklang i hele Fotball-Europa. Med tre scoringer på 20 minutter snudde 19-åringen kampen mot Augsburg til 5-3-seier.

Dortmund-trener Lucien Favre ville før fredagens kamp ikke røpe om Haaland ville få starte ved første mulighet på hjemmebane.

– Det er mulig at han spiller fra start på fredag, og det er også mulig at han ikke spiller fra start. Jeg vet ikke, sa sveitseren.

Favre falt ned på sistnevnte.

Drømmestart

Fra benken fikk Haaland se sine nye lagkamerater ta initiativet umiddelbart. Allerede før minuttet spilt satt det første i mål for hjemmelaget. Jadon Sancho ga et forvarsel på hva som ventet da han avanserte inn i 16-meteren, før han la den ut til Raphaël Guerreiro, som avsluttet fra ti meter og i mål.

Etter elleve minutter trodde Dortmund-fansen at laget hadde fått straffe da Achraf Hakimi ble lagt i bakken og dommer pekte på straffemerket, men etter en VAR-sjekk ble det dømt frispark på 16-meteren.

Erling Braut Haaland med lagkameratene etter scoringene sine.

VAR måtte i aksjon nok en gang etter 29 minutter, men denne gangen kunne Dortmund juble. Marco Reus ble sendt i bakrom av Mats Hummels og satte ballen kontrollert mellom beina på Timo Horn da han kom alene med Köln-keeperen. Assistentdommeren markerte imidlertid for offside etter scoringen, men VAR kom inn og sa at Reus var onside.

Köln og Jhon Córdoba fikk en dobbeltsjanse i starten av andre omgang, men alene med keeper satte bortelagets spiss ballen i stangen, før han satte returen utenfor.

– For en spiller

Det ble straffet hardt da Sancho var på ferde igjen rett etter. Engelskmannen ble spilt inn i 16-meteren av Reus, og etter å ha dratt av et par Köln-forsvare dunket han ballen opp i nettaket etter 48 minutter.

– For en spiller Jadon Sancho er. Vi har en norsk juvel på benken, men Sancho er en av verdens beste unge spillere, sa Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

Mens Haaland fortsatt skiftet og fikk instrukser fra trenerbenken viste Köln seg fra en bedre side. Mark Uth dro til på halvvolley innenfor 16-meteren og reduserte til 1–3.

Innbyttet som alle hadde ventet på.

Jubelen var likevel enorm da unggutten kom inn til sin første hjemmekamp. Og den ble enda større da Haaland la på til 4–1.

Men han var ikke ferdig der. Spissen ble spilt gjennom igjen etter 87 minutter, men havnet i det som så ut til å være en umulig vinkel etter å ha rundet keeper. Likevel klarte han å skru ballen inn i lengste hjørnet til 5–1-seier.

Nordmannen har fått en drømmestart på karrieren i Tyskland. Og det etter to kamper som innbytter.

– Det er nesten bare latterlig. Det er helt utrolig, sa tidligere Bundesliga-spiss Mohammed Abdellaoue i Viaplay-studioet etter kampen.

På tabellen i 1. Bundesliga er Dortmund nummer tre med 36 poeng, fire poeng etter serieleder RB Leipzig. Dortmund har imidlertid én kamp mer spilt enn de nærmeste konkurrentene i toppkampen.