Her er en engelsk trener med Europa-suksess

Engelske trenere har ikke suksess i Europa. Paul Clement er unntaket som i sin rolle som assistent til Carlo Ancelotti skal hjelpe Real Madrid mot Liverpool.

BRITISK INNFLYTELSE. Engelskmannen Paul Clement er assitent til Carlo Ancelotti i Real Madrid.

For de aller fleste er Paul Clement en ukjent trenerskikkelse. Men ikke for Real Madrid og Brendan Rodgers. I 1999 gikk Liverpool-manageren på samme kurs som Clement da de fikk sin UEFA A-lisens. Siden jobbet Rodgers som trener for Chelsea-reservene, og da Rodgers forsvant til Watford i 2008, var det Paul Clement som overtok som trener for reservelaget til Chelsea.

På Anfield er de på hver sin benk i prestisjeoppgjøret, dog i forskjellige roller. Mens Rodgers styrer Liverpool, er Clement den som instruerer innbyttere og spillere om deres spesialoppgaver.

Så talentet

Carlo Ancelotti er sjefen på Real Madrid-benken, og den italienske suksesstreneren har stolt på Paul Clements kvaliteter i lang tid. Da Ancelotti var manager i Chelsea, befant Paul Clement seg i ungdomsavdelingen i klubben som trener. Ancelotti så raskt at Clement hadde evner som han hadde bruk for på førstelaget, og hentet ham opp som assistent.

Så fikk Ancelotti sparken i Chelsea som de fleste managere får, og Paul Clement sin neste jobb var som assistent i Blackburn.

Ancelotti hentet 42-åringen til Paris da han overtok managerjobben i Paris Saint-Germain, og da Ancelotti flyttet fra Paris til Madrid, ble Clement nok en gang med som italienerens høyre hånd. På kort tid har Clement lært seg både fransk og spansk.

– Fotballen ligger i mitt blod. Jeg har alltid vært fascinert av trenergjerningen, og valgte tidlig den veien, sier Clement i et intervju med Daily Mail.

Arvelig belastet

Paul Clement kommer fra en fotballfamilie, der hans far Dave var en sentral spiller på storlaget til Queens Park Rangers på 70-tallet. Sammen med spillere som Stan Bowles, Don Givens og Gerry Francis ble Dave Clement og QPR toer i toppdivisjonen i 1976. Dave Clement begikk for øvrig selvmord i 1982 etter en depresjon.

Paul Clement har etter sesongene som assistenten til Carlo Ancelotti, også kommet i søkelyset til klubber som jaktet ny manager. Attesten fra Ancelotti er det ikke noe å si på.

– Paul er en av de mest dynamiske og intelligente trenerne jeg har jobbet med, har Ancelotti uttalt. I sommer takket Paul Clement nei både til jobben som manager i West Bromwich og Brighton.

Det skjedde etter at Ancelotti og Clement sørget for at Real Madrid vant mesterligafinalen, og for Paul Clement ble det en helt spesiell opplevelse fordi hans fars klubb Queens Park rykket opp til Premier League samme dag.

Liverpool-kompleks

Real Madrid er favoritter både mot Liverpool og til å vinne gruppen, men spanjolene har faktisk til gode å score mål mot Liverpool. De to klubbene som til sammen har vunnet den gjeveste klubbturneringen i Europa femten ganger, har kun møttes tre ganger tidligere.

Første gang var i finalen i serievinnercupen i 1981 da en scoring av Alan Kennedy avgjorde Paris-oppgjøret. De neste møtene fant sted i 2009 da et Liverpool-lag med Rafa Benitez som manager feide over Real Madrid i åttedelsfinalen i mesterligaen. 5-0 ble det sammenlagt, og spesielt på Anfield ble spanjolene ydmyket der et Liverpool-mannskap med Fernando Torres og Steven Gerrard på sitt beste slo Real Madrid 4-0. Nå er det mannskapet til Carlo Ancelotti som er favoritter etter at Liverpool har vist ujevne takter i starten på sesongen. Godt hjulpet av en engelsk trener i Paul Clement håper Aneclotti å bli historisk som den første manager som vinner Mesterligaen to år på rad.

Da Roma tapte mot Liverpool i finalen i serievinnercupen i 1984 på eget gress, satt Ancelotti skadet på Roma-benken. Som Milan-manager så han Liverpool innhente 3-0-ledelsen ved pause, og vinne mesterligafinalen i 2005. Og selv om Ancelotti og Milan fikk revansje i 2007, vet han at en tøff oppgave venter på et Anfield der europacuphistorien sitter i veggene.

Onsdagens kamper

Gruppe A

Atletico Madrid-Malmö

Olympiakos-Juventus

Gruppe B

Ludogorets-Basel

Liverpool-Real Madrid

Gruppe C

Bayer Leverkusen-Zenit

Monaco-Benfica

Gruppe D

Anderlecht-Arsenal

Galatasaray-Borussia Dortmund