Fotball

Kåfjord: - Har brukt over 10 millioner

<p><strong>OSLO:</strong> Sondre Kåfjord har jobbet i over to år for å få fotball-EM til Norge. I dag innså han at slaget var tapt.</p>

OSLO 20091208.Fotballpresident Sondre Kåjord under Norges Fotballforbunds pressekonferanse i Oslo tirsdag i forbindelse med kvalitetssikringsrapporten fra Econ om EM 2016. Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix
 • Odd Inge Aas
  Odd Inge Aas
  Journalist

— Jeg har ikke et eksakt tall, men vi har i alle fall brukt over 10 millioner kroner på arbeidet med søknaden, sier en skuffet fotballpresident til aftenposten.no.

Han hadde, sammen med sin svenske kollega Lars-Åke Lagrell, et møte hos kulturminister Anniken Huitfeldt. Der var også representanter for den svenske regjeringen.

Der fikk fotballfolket beskjed om at det ikke er vilje til å stille statlige, økonomiske garantier for mesterskapet.

LES MER:

 • - Skuffet og forbannet
 • Solbakken: - Ikke overrasket

- Vi har gjort en totalvurdering sammen med den svenske regjeringen, og kommet frem til at grunnlaget ikke er til stede for å gå videre med planene , sa Huitfeldt.

Dermed er det helt stopp for mesterskapet i denne omgang. Fotballforbundet har foreløpig ikke tatt stilling til om det kan bli aktuelt å søke om mesterskapet i 2020. - Nå må vi først riste av oss denne skuffelsen , sier Kåfjord.

LES OGSÅ:

Prestisje på spill

Han er mest opptatt av å endre oppfatningen mange sitter igjen med etter de knusende, negative konklusjonene i kvalitetssikringsrapporten som ble presentert i går.

— Den slår fast at Norge er for lite til å arrangere ett så stort mesterskap. Blir den holdningen stående, kommer vi aldri til å få arrangere EM, sier Kåfjord.

Han innrømmer også at det står en del prestisje står på spill etter rapporten.

— Ingen er fornøyd med å bli fremstilt som naive. Vi vil jobbe videre for å vise at konklusjonene i rapporten var feil.

Kritisk til politikerne

Fotballpresidenten har ikke fått en begrunnelse for det politiske avslaget. Det forventer han heller ikke.

Kåfjord merker imidlertid en annen holdning til store mesterskap i Norge, enn hos stormaktene.

- Vi ser at Putin, Sarkozy og de andre tar initiativ til at deres land skal få store mesterskap. I Norge må engasjementet komme fra grasrota. Det er vanskelig å mobilisere folk syv år før noe skal skje.

— Men alle steder jeg har kommet, er folk veldig positive til EM. En undersøkelse viste at 73% ville ha mesterskapet. To uker før avgjørelsen rundt Lillehammer-OL, var mage negative. Jeg har aldri møtt noen som angrer på at de arrangerte mesterskap.

Ny landslagsarena

Til nå har arbeidet med EM-søknaden og ny nasjonalarena i Groruddalen gått hånd i hånd. Nå fortsetter arbeidet med stadion for fullt.

— Ja, og dermed er ikke alt vi har gjort til nå helt forgjeves. Vi er veldig innstilt på å få ny stadion i Groruddalen, sier Kåfjord.

Les også

 1. Liten tro på EM-søknad

 2. NFF slår tilbake mot kritisk rapport

 3. Lokalpolitikere forundret over rapport

 4. - Skuffet og forbannet

Les mer om

 1. Fotball-EM