Fotball

Norsk stjerneduell i «den største kampen i europeisk kvinnefotball»

Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen står på hver sin banehalvdel i kvartfinalen i Champions League.

Caroline Graham Hansen og Ada Hegerberg er lagvenninner på landslaget, men i årets Champions League kan bare én av dem vinne.
  • Odd Inge Aas
    Journalist

Den ene skal forsvare en historisk trippeltriumf og tittelen Europas beste spiller.

Den andre skal slå tilbake etter et langt skademareritt og sammen med lagvenninnene revansjere fjorårets bitre finaletap i Champions League.

Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen kan fort bli avgjørende når Lyon og Wolfsburg møtes til den første av to Champions League-kvartfinaler i Tyskland torsdag kveld.

– Det er den største kampen i europeisk kvinnefotball, slår landslagskaptein Maren Mjelde fast.

Chelsea-proffen gir et lite favorittstempel til Hegerberg og Lyon, men mener Hansen og Wolfsburg har forbedret seg siden i fjor. To ferske seire mot Bayern München i tysk serie og cup gjør at de går inn i møtet med fornyet selvtillit.

Én ting er i alle fall helt sikker. Wolfsburg løper ut på banen fulle av revansjelyst etter tapet i straffesparkkonkurransen i fjorårets finale.

– Den finalen var kjip og bitter. Du kan ikke vinne alt i fotball, men vi er veldig revansjelystne, sier Hansen.

Hun er forberedt på to knallharde møter, det er slike oppgjør hun liker aller best.

– Det er kult å få dem i to kamper. Begge lagene skulle nok helst sett at vi heller møtte hverandre i en semifinale, for det er kjipt å ryke i kvarten. Men sånn er det i år.

Caroline Graham Hansen og Ada Hegerberg side ved side på landslaget. Her sammen med Andrine Hegerberg.

En ny utfordring

Hegerbergs Lyon er godt i gang med å forsvare den fantastiske trippeltriumfen (serie, cup og Champions League) fra forrige sesong.

Kanskje er dobbeltkampen mot Hansens tyske venninner den største utfordringen de vil møte på. Fjorårets suverene toppscorer i europeisk fotball mener rollen som tittelforsvarer byr på noen nye problemstillinger.

– Det er en utfordring i seg selv. Det er vanskeligere å holde seg på toppen enn å komme dit, men det er kamper som dette vi er laget for. Det er dette vi forbereder oss for og trener til hele året, sier Hegerberg.

Hun sier Lyon-spillerne ikke trenger å minne hverandre på hvor listen ligger, det er noe alle vet.

– Det ligger i mentaliteten vår. Det blir to tøffe kamper, og jeg tror vi er litt vår egen fiende. Mye avhenger av hvordan vi angriper den første kampen.

Caroline Graham Hansen og Wolfsburg møtte Stabæk i Champions League i 2014.
Les også

Prestisjekåring for Hegerberg: – En stor ære!

– Scorer med 99 prosent sikkerhet

Under Algarve Cup fikk de endelig en del spilletid igjen sammen på landslaget, og under sommerens EM er de duoen trener Martin Sjögren setter aller mest lit til i jakten på medaljer. De er fulle av respekt for hverandre.

Hansen beskriver kveldens rival som «et fantastisk vinnerhode» som er så tøff i duellene at det er vondt å møte henne på banen.

Goalgetteregenskapene mener hun også at det er «veldig, veldig få som har».

– Ser man på de to siste årene så vet man nesten med 99 prosent sikkerhet at det blir mål når Ada er på banen. Det er deilig å spille sammen med henne, det er ikke så kult å spille mot henne, sier Hansen.

Hegerberg trekker frem Hansens nærteknikk som hennes største styrke.

– Hun er i sitt ess når hun kommer i én mot én-situasjoner ute på kanten eller nede ved dødlinjen. Der blir hun farlig mot oss, vi er nødt til å være forberedt.

Kjenner hverandre ut og inn

Selv om de står på hver sin banehalvdel den neste uken, er begge klare for å dra i samme retning under sommeren EM.

Konkurransen i toppen av europeisk fotball er blitt betydelige tøffere, og bredden i den norske troppen er ikke større enn at man er helt avhengige av lagets to største profiler.

– Vi har spilt sammen i alle år, på sonelag, kretslag og landslag. Vi kjenner hverandre veldig godt, vi spilte også sammen i Stabæk ett år. Vi vet hvordan vi skal gjøre hverandre gode, sier Hansen, som mener at det for duoen handler om å få flest mulig kamper sammen før mesterskapet.

Hun tror at de automatisk vil få det beste ut av hverandre når begge er i form, og sier «fire måneder uten skade vil jo være ny rekord for meg de siste årene».

Hansen har vært veldig skadeplaget de siste sesongene, og gikk blant annet glipp av fjorårets finale mot Lyon.

Les også

Ada Hegerberg: – Hvorfor skal ikke vi jenter bli tatt like mye på alvor som guttene?

Ada Hegerberg jubler for scoring i forrige sesongs finale i Champions League.

– Utrolig viktige

Maren Mjelde gleder seg til å torsdagens duell, men også til å spille på lag med Hansen og Hegerberg i EM.

– De tar med seg mye bra fra å spille i to så gode klubber. Det forventes mye av dem, nå er de blitt litt eldre og det virker som de liker det ansvaret. De blir utrolig viktige for oss, ikke bare på kort sikt, men på lang sikt.

Sjansen er stor for at en av dem kommer til EM som Champions League-vinner. Men først må en lagvenninne fra landslaget overvinnes.

Les mer om

  1. Ada Hegerberg
  2. Caroline Graham Hansen
  3. Kvinnelandslaget fotball
  4. Fotball