«Forklaringen er den gamle, enkle. Dårlig lederskap.»

KOMMENTAR: Slik forklarer Ola Bernhus fotballstorhetene Fredrikstad og Vikings fall.

André Danielsen fortviler etter at det er klart. Viking skal ned. Ola Bernhus mener at storheters fall i all hovedsak skyldes dårlig lederskap.
  • Ola Bernhus

Hvordan kan storheter som Viking og Fredrikstad falle sammen slik? Forklaringen er den gamle, enkle. Dårlig lederskap.

Viking ned til nivå 2, Fredrikstad ned til nivå 3. Årsakene diskuteres. Er det for enkelt å skylde på lederne? Hva med spillerne, trenerne, dårlig økonomi, uflaks? Jo, men når klubber leverer under forventning i år etter år, må bjellen henges på katten. Det begynner med lederskapet.

Også en klubb som drives fornuftig og planmessig kan få uår der alt går galt og klubben rykker ned. En slik klubb rykker opp igjen ganske raskt, ref. Sogndal, opprykksekspertene i norsk fotball.

Les også

Fiasko for FFK – rykket ned til nivå tre: – De får som fortjent

Sportskommentator i Aftenposten, Ola Bernhus.

Kvalitet vinner alltid

En kvalitetsklubb bommer ikke på spillerkjøp og -salg i årevis. Den klarer å få orden på økonomien selv om den har gått på en smell, den klarer å ansette trenere med visse kvalifikasjoner.

Uten å kjenne de interne forholdene i Viking og Fredrikstad, er det lett å fastslå at mye har manglet.

Gode ledere, spillere og trenere har prøvd seg, men er blitt alminneliggjort i virvaret av dårlig kvalitet rundt dem. Lei seg og desillusjonerte har de gått ut igjen, frivillig eller ved å bli sparket. Og elendigheten i klubben har fortsatt.

Hvem orker?

Hvem vil gå inn og starte oppbyggingen av Viking nå? Hvem orker å ta på seg ansvaret for å bringe Fredrikstad opp igjen, i første omgang til 1. divisjon, i neste opp der klubben hører hjemme, tradisjonelt og publikumsmessig, til Eliteserien?

Det er sikkert noen som vil melde seg eller lar seg overtale. Men vil de være kvalitetsfolk? Ser de for seg et flerårig slit med å få snudd utviklingen, kanskje med en lønn lavere enn den de ville fått i næringslivet? Eller er de folk som har det mest i kjeften, slik vi har opplevd noen idrettsledere gjennom årene?

Heldigvis er det slik i idrett at bare én dyktig leder kan gjøre en stor jobb, Får hun/han med seg to-tre til av samme kaliber, begynner noe å skje. Lysglimt. Trivsel oppstår, godprat brer seg blant de interesserte, kamper vinnes, tilskuerne kommer tilbake, én etter én.

Les også

Viking-kassen snart tom, men eierne støtter prosjekt elite 2019

Fredrikstads tilhengere i «Plankehaugen» har vært trofaste. Men blir det ikke snarlig opprykk, så vil det ikke være mange igjen av dem heller.

Det meste er på plass

Både Viking og Fredrikstad har grunnlaget – stor nok by, nytt stadion, stor publikumsinteresse. Riktig nok har Viking mistet tusener av tilskuere på bare noen få år, men vi vet at de gjerne kommer tilbake dersom klubben gir dem en grunn til det.

Fredrikstad, selv i motgangstider, har hatt flere tilskuere enn de andre i 1. divisjon. Det er kultur i å gå på kamp i Plankebyen.

En slik kultur henger i. Men ikke uendelig.

Det haster litt

Fredrikstad og Viking må oppover igjen, og de bør vise det i 2018, senest året etter.

Selv tradisjon kan forvitre hvis den vanskjøttes i flere år. Noen klubber har fått merke det, eksempelvis HamKam og Oslo-klubbene Frigg, Lyn og Skeid. De må begynne på nytt igjen. I år har HamKam greid det, i idrettsbyen Hamar ser det ut til at ishockey, fotball og håndball supplerer og stimulerer hverandre. De stimulerer publikum også, og hele byen trives.

Det føles ganske sikkert at Viking og Fredrikstad kommer tilbake. Inntil det skjer, vil patriotene riste på hodet og prate om gamle dager. Om gamle triumfer og gamle helter. Det er slik det må være, det understreker sårheten i å rykke nedover.

Selv konkurrentene synes det er litt leit at klubber som Fredrikstad og Viking vakler. Ikke rart at det stures i de byene som rammes direkte.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1HamKam00000000
1Lillestrøm00000000
  • Champions League-kvalifisering