Fotball

Vil kopiere RBKs talentmodell

<p>I Trondheim bygget Rune Skarsfjord opp et fundament for talentutvikling, et lignende konsept vil han reise i Bergen også.</p>

ÅLESUND 20101031.Branntrener Rune Skarsfjord etter eliteseriekampen i fotball mellom Aalesund og Brann på Color Line Stadion i Ålesund søndag.Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix
  • Christer Sævig

— Situasjonen er ganske lik, vi i Brann er der Rosenborg var for 10 år siden. Jeg får flashback til det nå, sier Rune Skarsfjord.

Statistikksenter Eliteserien:

  • tabellen | børs | toppscorer | kort | spillerfakta

- Fin periode

I 1999 ble han kåret til årets unge trener av trenerforeningen. Den daværende NTG-treneren ble hentet til Rosenborg i 2002 som juniortrener.

— De hadde bestemt seg for å trøkke til på talentutvikling. De ønsket en som kunne lede dette, og av en eller annen grunn ble det meg, smiler Skarsfjord.

Narvikingen utviklet en rekke lokale spillere, som for eksempel Alexander Tettey og Per Ciljan Skelbred, han gikk så gradene hos trønderne og rykket opp som assistentrener på A-laget i løpet av de fire årene han hadde i Trondheim.

I Lerkendal-korridorene fikk han også oppleve uttallige konflikter og disputter, fremgang og mye motgang - alt på kloss hold. Skarsfjord jobbet tett med tungvektere som Nils Arne Eggen, Åge Hareide, Ola By Rise, Per Joar Hansen og Per-Mathias Høgmo, og fikk blant annet med seg Mesterliga-kamper mot favorittlaget Arsenal.

- En veldig fin og lærerik periode, melder han.

Rosenborg opererer i dag med "RBK Skolen", et klubbutviklet prosjekt som skal utvikle talenter til å bli fotballspillere. Den har tre interne treningsgrupper som gir ulike treningstilbud fra spillere i 10-årsalderen og helt opp til A-laget. I år er det 50 talenter med i gruppene. I ettermiddag måler Branns G19-lag krefter mot Rosenborgs talenter i NM-finalen på Lerkendal. Mange av spillerne på hjemmelaget er avkom fra talentmodellen Skarsfjord var med på å sette i gang.

— Da vi startet med dette jobbet vi med å få til skole- og fotballbiten. Vi satte opp busser som transporterte elevene rett til treningsfeltet. En periode var vi oppe i tre økter på dagtid, og fem-seks om kvelden. Og vi jobbet hardt med hospitering hos andre lokale klubber, også Rosenborgs A-lag, men de var veldige gode på den tiden, det gjorde det ikke så lett for de unge spillerne, forklarer Skarsfjord.

Har Brann-planer klare

Nå jobber han med å få til en lignende modell her i Bergen. Ideer og tanker er for lengst gått fra hodet til papiret.

— Vi er godt i gang, jeg har flere tegninger liggende. Men vi skal komme tilbake til dette.

Så mye mer vil ikke Skarsfjord si nå. Muligens blir flere planer offentliggjort i slutten av november. Rammevilkårene er ennå ikke satt.

- Hva vil du gjøre?

— Vi må få til samarbeid med skoler og breddeklubbene her i byen. Om den neste Huseklepp kommer fra vårt system eller i breddeklubbene, spiller ikke noen rolle. Vi må ha en god utviklingsarena der vi må kunne skilte med kompetanse på trenersiden. For 10 år siden var det den samme argumentasjonen og frustrasjonen rundt Rosenborgs talentarbeid, akkurat som det vi har her, minnes Skarsfjord.

Utviklingsplanene skal styret og ledelsen tygge på i nærmeste fremtid. For det er ingen tvil om at talenter blir et viktig satsingsområde for Brann i fremtiden.

- Jeg håper å få "go" fra styret og de som har ansvaret for økonomien. Vi må finne en varig løsning som vi har råd til. For i dag ligger vi langt bak mange andre klubber , avslutter han.

Les også

  1. - Jeg er ikke spesielt begeistret for Brann

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt29179356253160
2Molde29176668392957
3Viking29166758471154
4Rosenborg29138856401647
5Lillestrøm2913794740746
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien