«Fotballverdenen har knapt sett maken»

KOMMENTAR: De aller største er aller størst når kampene blir tilsvarende store, skriver Lars Tjærnås.

  • Se høydepunktene fra kampen i videovinduet over!

REAL MADRID - LIVERPOOL 3–1

Real Madrid er en moderne seiersmaskin. Knapt noen kan være overrasket over at de igjen vant CL. Denne kvelden trengte de imidlertid litt hjelp fra en motstander med keepervansker.

Livepool-Real Madrid hadde på forhånd alle ingredienser for å bli en klassiker. På den ene siden sto den regjerende mesteren, kjempen som gjennom de to siste sesongene hadde vært for sterk og mektig for alle opponenter. Mot seg hadde de klubben som i flere år har slitt med i det hele tatt å kvalifisere seg for turneringen, og som ingen før det startet hadde sett for seg at skulle spile finalen.

Les også

Her ødelegger tilskuer for Cristiano Ronaldo: – Skandale!

Real Madrid-trener Zinedine Zidane feirer med Luka Modric etter en ny Champions League-triumf.

Har utrettet mirakler

Jürgen Klopp har utrettet mirakler med Liverpool. Han har tatt dem fra å være en klubb de aller beste knapt så på som en reell trussel til nå å konkurrere på de største scenene. Noe annet, og vel så viktig - han har gjort det med en fotball som vekker stoltheten i en ærerik klubb. Han har også gjort det med et lederskap som får spillerne til å elske sin manager

Når manageren din sier følgene: «Da jeg ble ansatt, gjorde jeg en avtale med spillerne. De har ansvar når vi vinner, jeg har ansvar når vi taper», da slåss du for han. Så enkelt er det, i alle fall for mange.

Det Liverpool har oppnådd i denne sesongens Champions League kunne de forsøk å oppnå ved å spille forsiktig, vente ut de fryktede motstanderne med store navn og enda større spillere. Det har aldri vært et tema, og de kom til finalen som mestscorende i turneringen. Klopps plan har vært å glefse samtlige motstandere i låret fra start, la dem få følelsen av et intenst ubehag hvis de har våget å spille sitt eget spill, dristet seg til å ha ballen for lenge i laget. Det var også kampplanen mot Real Madrid. Selvsagt var den det. Klopp vinner eller taper fotballkamper på sin måte - uten kompromiss.

Les også

Marerittkveld for Liverpool-keeper i høydramatisk finale

Gjorde Real Madrid ukomfortable

Da kampen først startet var det også hans Liverpool som tok initiativet. Det vanlige høye presset på ballen, for det er ballen og ikke ballfører de presser, gjorde Madrids hvite ukomfortable. En stund.

Cristiano Ronaldo fikk Madrids første store mulighet, men blåste skuddet fra skrå vinkel over.

Der Jürgen Klopp historisk har tapt sine finaler har treneren på motsatt benk stort sett vunnet dem. Zinédine Zidane huskes kanskje av noen som han som ble utvist i VM finalen 2006. Han huskes av langt flere som en av verdens aller beste spillere, som har vunnet alt som kan vinnes.

Som manager har han stort sett bare vunnet. Da han ble ansatt som manager i verdens kanskje aller mektigste klubb skal hans første ord ha vært at han ikke ville komme inn som sjef, kun som en som ville hjelpe spillerne til å bli den beste utgaven av seg selv. Siden den dagen fortelles det fra folk på innsiden om en hengiven spillergruppe med en enorm respekt for mannen med den stoiske roen på sidelinjen.

Liverpools Salah gikk gråtende av banen med skade etter en halvtime. Her får han trøst av Sadio Mané.

Uendelig mange kamper i kampen

Men: Hans Real Madrid har vist større sårbarhet denne sesongen enn de to siste i langt flere kamper. Giganten har vaklet defensivt. En del av årsaken har vært sammensettingen av laget. Det har vært fristende for Zidane å ta med alle de beste spillerne. Selvsagt har det det. Er du manager for så mye rått talent vil du bruke det. Nedsiden av det har av og til vært litt dårlig balanse , særlig på midtbanen. Litt for mange gode ballspillere med litt for få defensive fibre, litt for enkelt å spille gjennom.

Det var imidlertid ikke spill gjennom midtbanen som første til Liverpools første store sjanse. Den kom etter en godt slått corner. Keeper Navas ble liten, midtstopper van Dijk var stor, men headet over fra kloss hold.

Den neste sjansen som kom var enda større, og dobbel. Først vendte Roberto Firmino opp innenfor 16 meter og avsluttet. Ballen gikk ut til unge Trent Alexander-Arnold. Hans skudd tvang fram en god redning fra Keylor Navas.

Dette var finalen med uendelig mange kamper i kampen, den største og viktigste på forhånd var ansett å være den mellom Marcelo og Mohamed Salah.

Les også

Vi fulgte Champions League-finalen direkte: Real Madrid vant etter dramatisk finale

Fotballekspert Lars Tjærnås deler sine betraktninger etter den høydramatiske finalen i Champions League.

Pausen kom beleilig for Liverpool

Når en av verdens beste høyrevinger møter kanskje verdens beste venstreback blir spørsmålet: Hvem dikterer hvem? Svaret ble.....begge. Salah holdt Marcelo okkupert en mot en med evnen til å kunne finte begge veier, men Marcelo svarte med å fylle opp på utsiden offensivt hver enenste gang sjansen for det kom.

Det varte en snau halvtime. Da falt den egyptiske stjernen forkjært på skulderen, og måtte forlate banen med et ansikt grimete av smerte. Den største stjernen hos det ene laget abdiserte. Det ga Marcelo friere tøyler og Madrid større ro til å diktere spillet.

Omgangen ble avsluttet med store muligheter for Madrid. Ronaldo headet fra kort hold, og fikk svar fra keeper Karius med en fantastisk refleksredning. Innbytter Nacho traff ikke mål fra god posisjon. Så feide Benzema et skudd fra rundt 20 meter rett på utsiden av stolpen. Pausen kom mer beleilig for Liverpool enn for Zidanes menn.

Karim Benzema feirer etter en enorm keepertabbe av Karius.

Bisarr scoring

Andre omgang startet med en eventyrlig mulighet for Madrid. Isco fant plutselig ballen ved foten innefor 16 meteren, men kun Karius igjen å beseire. Normalt er det en sjanse der han scorer åtte av ti ganger, men denne gang gikk ballen i tverrliggeren. Liverpool levde farlig.

Da målet kom var det en scoring du knapt ser maken til på Voldsløkka grus en sen tirsdag. Karius kastet ut.....rett i benet til en våken Benzema, og ballen trillet en evighet før den til slutt lå i nettet.

Alle scoringer teller likt, men effekten av en så stor tabbe kunne ha tatt knekken på de fleste, men ikke Liverpool.

Kort tid etter sto det 1-1. En corner, en sterk Lovren og en våken Mané. Kombinasjonen ga utligning, og en ny vending på dramaet.

Et mål for evigheten

Dramaet hadd bare så vidt startet. Gareth Bale kom inn. Gareth Bale scoret nesten umiddelbart. I seg selv vil en innbytter som scorer i en CL finale være verdt noen ord. Når han scorer som Bale gjorde i kveld, er han verdt stående ovasjoner. Brassesparket bak en forfjamset Karius var en scoring for evigheten.

Var dramaet slutt? Fjernt unna. Mane hamret ballen i stanga med 20 minutter igjen. Liverpool måtte gamble, og flyttet mange spillere høyt i banen. Det kan straffe seg, og gjorde det nesten.

Madrid kontret. Ronaldo ble spilt gjennom, men Liverpool ble reddet av en fantastisk takling av Andy Robertson. Bale spilte fram Benzema med en fantastisk utsidepasning, men denne gang var Karius feilfri.

Real Madrid-spillerne feirer troféet, mens Liverpool-keeper Karius tar til tårene etter marerittkvelden.

De største er aller størst

Det var han ikke minuttet senere. Gareth Bale mottok ball bredt, avanserte inn - og avsluttet. Skuddet gikk rett på Karius, som igjen viste fram keeperspill som er fjernt fra å høre hjemme på dette nivået.

Kampen var kjørt. Real Madrid var vinnere av en pokal som nå nærmest står fast i Madrid. Tre seiere på rad, triumf i fire av fem siste år vitner om en vinnerkultur moderne klubbfotball knapt har sett maken til.

Cristiano Ronaldo er nå den første som har vunnet Champions League fem ganger. Zidane den første manager som har vunnet tre strake i CL. De aller største er aller størst når kampene blir tilsvarende store.

Kvelden ble en nedtur for Klopp og Liverpool. Når de får tid til å tenke seg om vil de likevel oppleve at framgangen har vært stor....men at det fortsatt er et trinn opp til verdens mest suksessrike klubb.