Fotball

Da Høgmo byttet til dette stopperparet, sluttet Norge å slippe inn mål

Hverken Even Hovland eller Vegard Forren ønsker å ta noe ære for forvandlingen.

Vegard Forren (til venstre) og Even Hovland (til høyre) har tettet igjen bakover for det norske landslaget. Her fra etter kampen mot Aserbajdsjan på Ullevaal Stadion, som endte 0-0.
  • Magnus Wikan

LILLESTRØM (bt.no): Før de to gjenværende EM-kvalifiseringskampene har man igjen begynt å tenke tanken på å få et norsk landslag i et mesterskap – attpåtil gjennom direkte kvalifisering.

En tanke som virket noe usannsynlig da Italias og Kroatias navn ble trukket opp av bollen og plassert i Norges gruppe, og nærmest virkelighetsfjern da våre beste menn gikk av gressmatten på Stadion Maksimir med blikket vendt mot bakken etter å ha sluppet inn hele fem mål.

Per-Mathias Høgmo har hatt stor suksess med endringen i forsvarsrekken.

Men kampen som står igjen som kvalifiseringens bunnpunkt, kan også ha blitt dens vendepunkt. Siden den pinlige kvelden i Kroatias hovedstad har nemlig ikke Norge sluppet inn ett eneste mål.Det har gitt dem syv poeng, brakt dem til annenplass i gruppen og gitt håp om avansement til det første sluttspillet siden år 2000.

Les også

Høgmo lar seg inspirere av miniputtene

Pottetett

Man kan sikkert peke på flere faktorer om en skal forklare hvorfor: Endring av spillestil, mer kynisme, mer pragmatisme. Likevel er det kanskje ikke vanskeligere enn at Norge tilsynelatende har funnet et stopperpar som ikke slipper inn mål.

For inn på laget etter Kroatia-ydmykelsen kom tysklandsproffen Even Hovland (26). I tospann med tidligere Molde-kollega Vegard Forren (27) fikk han i oppgave å tette igjen forsvaret, som på de fem første kvalifiseringskampene hadde sluppet inn åtte mål.

Resten av historien er allerede fortalt. På fire og en halv landskamp sammen, har de stopperne ikke sluppet inn noen mål. Ikke i de tre kvalifiseringskampene, ikke i omgangen de spilte sammen i treningskampen mot Sverige og heller ikke da de sammen møtte Thailand på Asia-turné i 2013. — Vi er fornøyde med at vi ikke har sluppet inn mål, men de gjør en god jobb foran oss også. Vi kan ikke ta hele æren for at vi holder nullen, sier Hovland.

Hans stoppermakker er heller ikke veldig opptatt av å fremheve seg selv.

— Det er viktig å dele litt av æren med de foran oss også. Meterne de har lagt ned de siste landskampene er mange, sier Molde-stopperen.

Les også

Søderlund brukte kjerringråd for å rekke landskampen

— Et omen vi skal beholde

Det er forståelig at de ikke ønsker å skryte av seg selv. Derfor kan kanskje noen utenforstående gjøre det, eller?

— Jeg lærte tidlig fra Bjørn Hansen, assistenttreneren til Nils Arne Eggen, at man forsvarer seg med elleve og at man angriper med elleve. Det handler ikke bare om de to, sier TV 2s landslagskspert Jahn-Ivar "Mini" Jakobsen.

Han mener likevel at Norge endelig kan ha funnet sjefen i forsvaret som laget har manglet en stund.

— Statistikken deres høres ut som et omen som vi skal beholde. Norge har alltid vært kjent for å være gode defensivt, og vi har alltid hatt noen sjefer i forsvar. Forren var på vei til å ta den sjefsrollen, men har av diverse årsaker ikke lyktes helt. Nå kan det hende at Hovland tar den i stedet – og blir vår nye Rune Bratseth eller Terje Kojedal, sier mannen med 65 landskamper.

Med sin bakgrunn fra Rosenborg vet Mini bedre enn få viktigheten av nære relasjoner mellom spillerne. Og på spørsmålet om hvorfor Norges stopperpar fungerer så godt, er det nettopp det aspektet begge trekker frem, relasjonen.

Kjenner hverandre godt

Hovland og Forren spilte jo også sammen i Moldes forsvar i halvannen sesong.

— Det er en fordel. Vi kjenner hverandre godt både på og utenfor banen, sier Hovland.

— Vi har spilt mye sammen i Molde, noe som kun er positivt å ta med seg inn på landslaget. Vi kjenner hverandres styrker og svakheter, sier Forren.

Bak dem på banen har også en tidligere lagkamerat stått de siste kampene, Ørjan Nyland.

— Han prater oss god, noe som er fryktelig undervurdert. Han kjenner oss godt og hjelper oss med posisjoneringen. Vi er en god trio, sier Forren.

- Hvor viktig er slike relasjoner, Mini?

— Man skal aldri kimse av relasjoner. Det vet jeg godt fra min "oppvekst" i Rosenborg. Det handler om å vite hvor den man spiller sammen med beveger seg, sier den tidligere saltokongen.

De neste dagene står EM-deltagelse på spill! Kort ned ventetiden med disse sakene:

Norges nye landslagsback: - Å være «cocky» har aldri funka for meg, jeg har det ikke i meg.

En norsk gladnyhet og sju andre ting å se opp for denne landslagshelgen.

Bertil Valderhaug kommenterer: Ut med Messi og Ronaldo - nå er det godt nok å være norsk igjen.

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball