Fotball

Tidligere fotballtopp røper Qatar-pakt: - Det klareste regelbruddet hittil

Brasils eks-fotballpresident forteller om allianse før valget av VM-vertskap.

Sepp Blatter (til høyre) har tidligere antydet at det fantes en allianse mellom Spania og Qatar før tildelingene av VM 2018 og 2022. Nå forteller Ricardo Teixeira (til venstre) om hvordan alliansen fungerte. Her er duoen samlet etter et møte i 2006 med daværende president i Brasil Luiz Inacio Lula da Silva.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Sentralt i etterforskingen av FIFA er tildelingene av VM for herrer. Spesielt har tildelingene av 2022-VM til Qatar vært under lupen.

Ricardo Teixeira er tidligere president i det brasilianske fotballforbundet. Han satt også i FIFA-styret som stemte frem Qatar som VM-vert i desember 2010. Nå letter Teixeira på sløret rundt deler av uregelmessighetene i avstemningen, i et intervju med nettstedet Terra.

FIFA-president Sepp Blatter viser frem det meget overraskende valget av VM-vert 2022. Qatar kom klart dårligst ut av søkerne i rapporten FIFAs egen inspeksjonskomité offentliggjorde.

Han innrømmer at han stemte for Qatar, men nekter for at han tok imot bestikkelser.Teixeira sier at de tre søramerikanerne som satt i FIFA-styret i 2010 (han selv, Nicolas Leoz, Paraguay og Julio Grondona, Argentina) stemte på Spania og Portugals samlede bud for 2018-VM, på grunn av landenes kobling til Sør-Amerika.

De fikk også med seg Qatar og andre asiatiske land til å stemme på Spania/Portugal. Men ikke uten en pris. I bytte stemte de søramerikanske representantene og Spanias fotballpresident Ángel María Villar på Qatar.

Les også

FIFA utsetter tildeling av neste VM-sluttspill

— Spania trengte stemmer

Slik forklarer Teixeira avtalen:

— Spania trengte stemmer. De hadde tre fra Sør-Amerika og kanskje én eller to fra Europa, i tillegg til Villars egen stemme. Men det var ikke nok. Vi hadde et møte, med meg selv, Grondona og Villar, der vi aksepterte stemmer fra Asia, takket være Qatar.

— Avtalen var at Qatar skulle stemme sammen med oss på Spania og Portugal for 2018-VM og alle vet hva som skjedde. Spania kom til siste runde av prosessen, men tapte for Russland, sier Teixeira, før han sverger på at dette ikke er løgn:

— Sannheten i denne historien varierer ikke fra dette med så mye som en millimeter.

FIFA-president Sepp Blatter kom med en lignende innrømmelse allerede i februar 2011. — For å være ærlig, så eksisterte det en stemmepakt mellom Spania og Qatar, men det var bare tull. Den var der, men den funket ikke for noen av partene, sa Blatter ifølge BBC.

Les også

Warner stjal fra jordskjelvofrene

«Game changer»

Teixeira er klar på at han ikke fikk penger for å stemme på Qatar, dermed vil trolig ikke innrømmelsene i intervjuet påvirke FBIs etterforkning. Spørsmålet er imidlertid om hvorvidt Teixeiras uttalelser vil påvirke Qatar-VM i 2022. FIFAs etiske regelverk kan være vanskelig å tolke, men det heter blant annet at det ikke er lov å gi «gaver eller fordeler som fører til urettferdige fordeler». Løsningen Teixera har skissert kan kan være et brudd på dette punktet.

Eksperter på FIFA mener Teixeiras uttalelser bør være skadelige for Qatars ønske om å beholde retten til å arrangere fotball-VM i 2022.

Les også

FIFA-kaoset: Brasil-legender trygler fotballtopp om å gå av

Andrew Das i New York Times skriver på Twitterat stemmebytteavtalen burde ha «diskvalifisert» både Qatar og Spania/Portugal i kampen om å få VM.

Philippe Auclair, korrespondent for France Football, skriver på sin Twitter-konto at pakten Teixeira beskriver innebærer det «klareste bruddet på FIFA-reglene så langt i prosessen» og at innrømmelsene kan være en «game changer».

Sepp Blatter, som etter alt å dømme er inne i sine siste måneder som FIFA-president, har hele veien vært klar på at det er uaktuelt å frata Qatar VM, til tross foranklagene om korrupsjon i stemmeprosessen.

Så sent som 7. juni gikk styreformann i FIFAs revisjonskomité, Domenico Scala, ut og sa at tildelingene av VM ville bli annulert dersom det fantes bevis på at Russland og Qatar kjøpte stemmer, men at disse bevisene ikke foreligger.

Les også

  1. Blatter nekter å følge EU-parlamentets oppfordring

  2. BBC: Sveitsiske myndigheter har beslaglagt datafiler fra FIFA

Les mer om

  1. Internasjonal fotball