Fotball

Norge møter England i VM, slipper favoritten Frankrike

Fransk målfest sørget for engelsk motstand for Norge i åttedelsfinalen.

BLIR NORGES MOTSTANDER: England slo Colombia og ble nummer to i sin gruppe. Her feirer Fara Williams (nr. 4) med Fran Kirby (nr. 22) og Toni Duggan (nr. 18). Jean-Yves Ahern-USA TODAY Sports/NTB scanpix

 • Odd Inge Aas
  Journalist

Mexico-Frankrike 0-5, England-Colombia 2-1

OTTAWA (aftenposten.no): Norge slipper å møte tredjeseedete Frankrike i åttedelsfinalen i fotball-VM. I stedet blir det England som står på motsatt halvdel på Lansdowne Stadium mandag kveld.

— Vi vet absolutt alt som er å vite om England. Vi har sett kampene deres enten live eller på video. Vi er flere som har sett dem, nå blir det interessante fagdiskusjoner de neste dagene, sier landslagssjef Even Pellerud, som tror det engelske laget har fått et løft etter to gode resultater i gruppespillet.

Landslagssjef Even Pellerud. Berit Roald / NTB scanpix

Norge (som ble nummer to i sin gruppe bak Tyskland) var satt opp til å møte nummer to i gruppe F.De to europeiske lagene i puljen hadde begge tre poeng før onsdagens kamper, og begge slo sine amerikanske motstandere greit i siste gruppespillkamp.

Landslagssjefen sier det er uaktuelt å gjøre store endringer på laget for å tilpasse seg England. Han tror på to jevne lag, og mener det laget som vil mest mandag også er det laget som kommer til å ta seg til kvartfinalen.

— Vi har gode muligheter og er veldig optimistiske. Vi tror vi kan slå England, sier Pellerud.

Han er enig i at det er to lag som er ganske like i spillestilen, hvor begge egentlig trives vel så godt med at motstanderen fører spillet.

— Alle lag ønsker egentlig å være førende, men ikke alle er like gode til det. Det kan hende at både England og Norge har noe å gå på der. Hver kamp har sin dynamikk og sin utvikling, det gjelder å være effektiv i de gode periodene du har.

Les også

Brannfakkel fra VM-leiren: Norske lag vil aldri få ferdighetene til å styre fotballkamper

Fransk målfest

Frankrike imponerte mest, og det spørs om ikke det er lettelse i den norske troppen over at de slipper å møte laget som utelukkende startet med spillere fra de to storlagene Paris Saint-Germain og Olympique Lyonnais.

Etter en trå 1-0-seier over England og et sjokkerende 0-2-tap for Colombia ble det stilt spørsmål om en av forhåndsfavorittene virkelig var så bra som man trodde på forhånd.

GOD I LUFTA: Frankrikes Wendie Renard er suveren mot Mexicos Charlyn Corral. Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP/NTB scanpix

Mot Mexico viste de franske kvinnene at de absolutt har mer inne.Allerede etter 13 minutter var kampen avgjort. Da hadde den mexicanske keeperen hentet ballen ut av mål tre ganger.

Ada Hegerbergs lagvenninne fra Lyon, Eugenie Le Sommer viste hvorfor hun er ventet å bli en av mesterskapets store profiler, med to scoringer i første omgang.

Marie Laure Delie og et mexicansk selvmål sørget for fransk 4-0-ledelse til pause.

Amandine Henry, en annen av Hegerbergs Lyon-venninner, tok ansvar i en annen omgang med ganske lavt tempo og få målsjanser. Da 80 minutter var spilt dunket hun ballen opp i krysset fra over 20 meter.

Les også

«Der tyskere og spanjoler har med seg hele verktøykassa kommer vi med en hammer og en spiker»

Bedre engelsk lag

England tapte altså 0-1 for Frankrike i førstekampen. I løpet av 90 minutter der skapte de heller ikke en eneste sjanse.

Mot Mexico i andre kamp var de bedre, og vant 2-1. Mot Colombia onsdag scoret Karen Carney og Fara Williams (straffe) før pause. Ifølge direkterapporteringen til BBC var det et mye bedre engelsk lag som viste seg frem enn tidligere i VM.

På overtid skapte imidlertid Lady Andrade ny spenning og nerver i den engelske leiren da hun reduserte til 1-2. Det var imidlertid ikke mer tid å gjøre det på, og England sikret seg billetten til åttedelsfinalen.

Laget er rangert bedre enn Norge på FIFA-rankingen, og blir ingen enkel motstander å slå ut på veien mot kvartfinale.

Spiller for OL-billett

Det er to goder i tillegg til kvartfinaleplass som ligger i potten for Pellerud om Norge slår England.

Vinner laget hans er det nemlig Vancouver – hans tidligere hjemby – som er neste destinasjon. Og motstander blir da hans tidligere arbeidsgiver Canada om de slår Sveits.

Det andre er at med kvartfinaleplass så begynner Norge virkelig å nærme seg en av de tre europeiske OL-plassene til Rio neste år.

— Med seier begynner vi å nærme oss ordentlig. Jeg tror det er i hodet på mange, og det er et realistisk mål for mange lag, sier Pellerud.

 1. Les også

  «Her tar du feil, Solveig»

 2. Les også

  Pellerud mener det hvite landslaget viser et problem i det norske samfunnet

 3. Les også

  - Vi har et kritthvitt landslag

Les mer om

 1. Kvinnelandslaget fotball

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Sveriges fotballkvinner fikk VM-hjelpen de trengte

 2. FOTBALL

  Colombia sjokkerte Frankrike i VM

 3. MENINGER

  Ni grunner til å tro på norsk VM-suksess

 4. FOTBALL

  Hegerberg snytt for straffe: - Standarden på dommerne har vært skuffende

 5. FOTBALL

  «Morten Harket, Edvard Munch, Henrik Ibsen. Your team took a helluva beating»

 6. FOTBALL

  Østerrike kneblet EM-favoritten