Fotball

Høgmo: - Guardiola fått med seg at Ødegaard er en god spiller

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo møtte Bayern München-trener Pep Guardiola i Qatar.

SPEIDER: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo studerer Bayern München på trening i Qatar denne uken. Dettyske laget lader opp til vårsesongen her.
  • Kjetil Flygind

I fire dager skal Per-Mathias Høgmo, sammen med keepertrener Frode Grodås og rådgiver Jan Åge Fjørtoft, følge den tyske storklubben fra sidelinjen under treningsoppholdet i Doha.

Etter tyskernes formiddagsøkt onsdag fikk landslagssjefen og hans følge 30 minutter med lagets spanske stjernetrener Pep Guardiola.

— Han er en inspirerende person som byr på seg selv, sier Høgmo til Aftenposten på telefon fra Doha.

55-åringen ønsker ikke å gå i detaljer på hva de to snakket om.

Hyller Bayerns profesjonalitet

— Men vi touchet innom kulturforskjellene mellom spansk og tysk fotball, spillerutvikling, spillertyper og roller, sier Høgmo.

Til Aftenposten før han reiste ned sa Høgmo at han regner Guardiola som en av verdens beste trenere.

— Det er ingen tvil om at det Guardiola holder på med holder svært høyt nivå, og derfor er ofte lagene han trener i front på veldig mange områder.

Etter å ha møtt spanjolen og sett han og laget i aksjon på treningsfeltet, er inntrykket forsterket.

— Det er en meget veldrevet klubb som har og ønsker fortsatt å ha en posisjon som et av de beste lagene i Europa. Profesjonalitet gjennomsyrer alt de gjør, både spillere og ledere, sier Høgmo.

Sportsdirektør i Bayern, Matthias Sammer, sammen med Per-Mathias Høgmo og Frode Grodås i Qatar.

I Doha er også Kroatias landslagssjef Niko Kovač. Høgmo møtte sjefen for Norges motstander i årets første EM-kvalikkamp (bortekamp, 28. mars) i Qatar. — Hva ser du etter når du besøker en klubb som Bayern München, Høgmo?

— Jeg har en tydelig filosofi og retning jeg jobber etter, en måte å tenke fotball og utvikle lag på, både på og utenfor banen. Og da er det viktig å søke bekreftelser på det du gjør. Her kan man snappe opp enkelte detaljer som kan implementeres i måten jeg tenker fotball på. Det man ser er at dette er en sport som er i stadig bevegelse. Stikkord for det er at tid- og rom-faktoren krympes i lys av at ferdighetene blir bedre og den fysiske kapasiteten utvikles, sier Høgmo.

Og fortsetter:

— Og så er det noen sentrale spørsmål som hvordan man ivaretar spillerne på best mulig måte i kraft av at det spilles stadig flere kamper. De beste spillerne spiller ekstremt mange viktige kamper i løpet av et år: serie, cup, Champions League og landslag. Og da kommer vi inn på dette med støtteapparatet og teamet rundt spillerne, som også er i stadig utvikling, i takt med sporten. Det handler om å tilegne seg ulik kompetanse for hvordan man kan ivareta helheten best mulig.

Vil styrke Norge med klubbesøk

- Hvordan ser du spillerne i Bayern München sammenlignet med ditt eget landslag, på treningsfeltet?

— Jeg ser veldig mange likheter. Det jeg ser her er at det er en spillergruppe som behersker de ulike fasene av spillet, som har ferdigheter til å utvikle spillestil. Det er svært sentralt. De har spillere som er ekstreme og proffe og som er på et svært høyt nivå. Det får man bekreftelser på når man ser på treningene.

I samtalen med Guardiola etter treningen onsdag ble også Martin Ødegaard nevnt.

Pep Guardiola feirer seriegull sammen med tidligere midtbanespiller i Bayern, Toni Kroos.

— Uten at jeg vil gå i detalj, så ble det vel ikke sagt så mye mer enn det vi vet fra før. Han har fått med seg at Martin Ødegaard er en meget god spiller. Og de hadde gleden av å ha han her på besøk, sier Høgmo.Høgmo betegner klubbesøk av denne typen som noe av det viktigste han gjør i sin rolle som landslagssjef, hvor en av arbeidsinstruksene er at han skal utvikle en ny spillestil og måte å spille fotball på.

— Dette handler ikke om ett besøk hos Bayern München. For meg handler dette om å følge de beste miljøene i verden. Slik at man ikke risikerer at ting går en forbi. Som sagt er denne sporten i bevegelse, og jeg som trener er også opptatt av å være i bevegsele. Det du gjorde i går er ikke godt nok i morgen. Det er hovedpoenget med denne typen reiser og besøk. Og å gjøre det med jevne mellomrom hele året. Det er viktig i den rollen jeg har nå. Det er tid mellom kampene, og da er det viktig å hente nye impulser som man kan implementere i tankegodset, sier Høgmo til Aftenposten.

Les også

  1. Høgmo på studietur med Bayern München

  2. Høgmo: - Jeg er så nysgjerrig på kunnskap og hele mennesket

  3. - Ødegaard tilbudt kontrakt på seks år i Real

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball
  2. Josep Guardiola
  3. Bayern München
  4. Per-Mathias Høgmo