Lagerbäcks drømmespiller

Hva utgjør den ultimate fotballspilleren for landslagssjef Lars Lagerbäck? Vi ba ham forklare gjennom fem egenskaper – og fem spillere.

SJEFEN: Lars Lagerbäck forteller om fotballegenskapene han verdsetter.
SPILLEFORSTÅELSE: Tarik Elyounoussi. Lagerbäcks vurdering: For meg handler spilleforståelse mye om spill uten ball. En som er veldig dyktig i sin posisjon, er Tarik. Han er veldig god uten ball, god til å gjøre seg spillbar og linke opp med andre.
FYSIKK: Joshua King. Lagerbäcks vurdering: Det går ikke an å komme utenom en som Josh. Han er ekstremt sterk fysisk og kan holde unna de aller fleste motstandere. Og han bruker som oftest den utrolige styrken riktig. Det er det viktigste.
SOSIALE EVNER: Henrik Larsson. Lagerbäcks vurdering: Han var ikke den som alltid pratet, men han hadde en slags grunnleggende trygghet. Hvis spillere var litt ulike og ikke klikket, kunne han si at «la dem være, så lenge de ikke plager noen og gjør det de skal på banen». Han hadde et pragmatisk syn på det. Det er ikke sikkert alle synes han var sosial, men for meg tok han et stort ansvar i gruppen.
TEKNIKK: Martin Ødegaard. Lagerbäcks vurdering: Jeg tror ikke det finnes spillere som er bedre teknisk med ballen. Der er han topp verdensklasse. Han har en utrolig følelse med ballen, han forflytter seg i høy fart med ballen nær foten.
MENTALITET: Zlatan Ibrahimovic. Lagerbäcks vurdering: Jeg har hatt mange spillere som har vært utrolig sterke mentalt. De som er sterkest mentalt, er gjerne de som har lykkes best i klubbfotball også. Det er ingen som har nådd topp internasjonal klasse, som ikke har hatt dette på plass. Zlatan er et godt eksempel.

LARNAKA: Tarik Elyounoussi. Joshua King. Henrik «Henke» Larsson. Martin Ødegaard. Zlatan Ibrahimovic.

Dette er fem spillere med kvaliteter Lars Lagerbäck setter svært stor pris på.

Ovenfor kan du utforske hva landslagssjefen vektlegger innenfor fem utvalgte ferdighetskategorier. Og for hver kategori gir han et eksempel på en spiller han har trent, som scorer høyt.

Dette er ingen høytidelig kåring, og Lagerbäck kunne nok like gjerne pekt på andre spillere innenfor noen de ulike kategoriene. Men det gir et innblikk i hva han ser etter i en fotballspiller.

Her er noen generelle råd fra landslagssjefen om hva som kreves for å bli en toppspiller:

– Først kommer alltid fotballferdigheter. Hva du regner inn i det, det kan du også rangordne. Men skal du bli toppspiller i dag, må du ha en funksjonell teknikk.

– Fysisk må du ikke være stor, men du må være atletisk. Den store forandringen i fotballen i dag, er at det går fortere. Går du inn i en fotballgarderobe i dag, ser du at det er veldig veltrente atleter.

– Så må du være mentalt sterk for å bli en toppspiller. Du må ha den indre drivkraften om at du skal bli best.

– Sosialt må man kunne omgås hverandre. Det er ikke sikkert kjemien klikker mellom alle, men man må kunne omgås og respektere hverandre. Det finnes sosiologiske undersøkelser som viser at de som er gode kompiser, ofte passer bedre ute på banen. Så skal man ikke overdrive det. Jeg tror at når man er ute på banen, vil man helst at laget vinner.