Fotball

Her er de ulike supportergrupperingene

Slik vurderes hovedgruppene på Stadion av Brann.

BT har sett på de ulike supportergrupperingene.
  • Anders Pamer

Den pensjonerte politimannen Knut Iversen er sikkerhetsansvarlig i Brann. Iversen har dialog med de ulike grupperingene — også den mest beryktede. Han sier Brann stiller forberedt til en sesong som blir spesiell også for fansen, med mange besøk på små steder og små arenaer.

Les også

Slik er fansens makt i Brann

— Det gjør at den sosiale kontrollen er mindre enn vi er vant til. Jeg frykter ikke at supporterproblemer kan utarte i 1. divisjon, men vi kommer til å følge nøye med på det, sier Iversen.

- Er supportermiljøet hardere enn for 10 år siden?

— Det vil jeg ikke si, men det har endret seg. Den såkalte ultraskulturen er sterkere, med mer bruk av pyro og andre visuelle effekter.

Brann bekrefter at deres vurdering av det aktive supportermiljøet samsvarer med skissen under. Alle «vanlige» tilskuere, majoriteten av dem som går på Stadion, holdes utenfor.

Bergens Glade Gutter (BGG):

Utgjør hovedtyngden av dem som holder til på nye Store stå under kampene. Går i liten grad med supportereffekter. Er opptatt av visuell supporterkultur, som pyroteknikk og annen tifo, noe grupperingen har samarbeidet med Brann om å ha på Stadion. Det vurderes at i underkant av 100 stykker er gjennomført aktive i BGG. Er representert i Medlemsutvalget ved Thomas André Madsen og har supporterkoordinatoren, i Morten Talhaug.

Fotballpubmiljøet:

Aktive supportere etter gammel tradisjon, syngende og ikledd klubbeffekter. Brann vurderer miljøet som noe minkende, og at en del har gått over til BGG. Ses fortsatt på som «den røde veggen» internt på Stadion.

Felt Z:

Stadion-veteraner som holder til i hjørnet av Frydenbø-tribunens øvre del, som tidligere het felt Z. Vurderes ikke som risikosupportere. Representert i kontrollkomiteen ved Per Arne Flatberg, medlemsutvalget ved Erlend Vågane og inntil nylig også i valgkomiteen (Bjørn Reksten).

Tjuaguttene Bergen (TGB):

Såkalte casuals. Risikosupportere som arrangerer slagsmål mot andre klubbers risikosupportere. Ifølge Brann kan grupperingen telle 30 mann på «gode» dager, men flere ifølge seg selv. Mange i TGB er bare på bortekamper.

En veldig stor del av menneskene i de ovennevnte grupperingene, er medlem i den offisielle supportergruppen Bataljonen. Overgangen mellom grupperingene er også flytende. Styremedlem Åshild Samnøy er blant dem som kan knyttes til flere av de tre førstnevnte grupperingene.

Les også

  1. Det er lys i tunnelen

Les mer om

  1. Fotball 1. div
  2. SK Brann