Fotball

Hva som skjer med kaptein Mjelde, er det store spørsmålet før EM-starten

I et uvanlig jevnt mesterskap tror ekspertene at Norge kan ryke rett ut eller ta seg helt til finalen.

Skal Norges kaptein spille midtstopper eller på midtbanen? Det er blant tingene vi lurer på før Norges åpningskamp i EM søndag.
  • Odd Inge Aas
    Journalist

APELDOORN: Det er et utsolgt Stadion Galgenwaard i Utrecht som er rammen når Norge EM-åpner mot vertsnasjonen søndag kveld.

Forventningene til det norske laget er store, med «Ada Hegerberg-feberen», Caroline Graham Hansens gode form og Maren Mjeldes solide Chelsea-spill som hovedingrediensene.

Det gir store forhåpninger, samtidig peker ekspertene på en del usikkerhetsmomenter. Lene Mykjåland, Lise Klaveness og Tom Nordlie er alle enige om at det norske laget både kan ryke ut i gruppespillet og gå hele veien til finalen.

– Det er så tett og jevnt internasjonalt, og det vil være små marginer som avgjør. Jeg forventer at laget går langt, for det har det kapasitet og mulighet til, sier Mykjåland.

Norge EM-åpner mot vertsnasjonen Nederland.

Uortodokst stopperpar

Som mange andre peker hun på Maren Mjeldes posisjon som spørsmålet med mest spenning knyttet til seg.

Hun har i hele oppkjøringen spilt midtstopper, men spesielt Ingvild Isaksen skade gjør en midtbanerolle høyaktuell for kapteinen.

– Jeg tror hun selv har mest lyst til å spille på midtbanen. Hun har mange kvaliteter, og vil få enda mer bruk for dem der hvor hun kan utfolde seg enda mer, sier TV 2-eksperten, som samtidig peker på tryggheten Mjelde gir i forsvaret.

Alternativet bak er å bruke Maria Thorisdottir og Nora Holstad Berge i midten sammen, slik Martin Sjögren avsluttet tirsdagens 1-1-kamp mot Frankrike.

– De har begge vært mye skadet, og er litt uortodokse i stilen begge to. De har veldig gode kvaliteter, men kan også skape litt usikkerhet.

  • Har du fått med deg vårt store intervju med Ada Hegerberg? – Hvorfor skal ikke vi jenter bli tatt like mye på alvor som guttene?

En 17-åring rett inn på EM-laget?

Klaveness er også blant dem som gjerne skulle hatt Mjelde både i forsvaret og på midtbanen.

– Det er mange gode midtbanespillere, men du har ikke den som du vet vil levere på dette nivået, sier NRK-profilen.

Etter fredagens trening i rolige Apeldoorn slo Mjelde bare fast at «hun ikke kan gjøre annet enn å spille der Martin vil ha meg».

Han, altså landslagssjef Sjögren, sier at han ikke har bestemt seg, men legger til at han er sikker på at Mjelde kommer til å spille både i midtforsvaret og på midtbanen i mesterskapet.

Svensken ser klare fordeler med å ha kapteinen med lenger fremme i banen.

– Hun tilfører et pasningsspill som er veldig bra, hun er rolig og trygg i posisjonen med ballen. Hun er også bra i sitt offensive spill, noe hun viste med gjennombruddet og målet mot Frankrike. En veldig god fotballspiller, som jeg tror kunne ha spilt i alle posisjoner.

Maren Mjelde er en nøkkelspiller hos Norge.

Godt nytt

Ingvild Isaksen hadde positive meldinger etter fredagens trening. Hun var med på hele økten og synes det gikk «ok» med smertene i hælen.

Hun melder seg kampklar til søndag.

– Jeg begynner å bli vant til alltid å ha litt vondt når jeg spiller fotball, men det er en grense som for hva som går. Den er når det begynner å gå utover prestasjonen, da er det ikke gøy å spille lenger, sier hun.

Også Ingrid Schjelderup har slitt litt med en skade inn mot mesterskapet, men er kampklar. Mot Frankrike imponerte dessuten 17-årige Frida Maanum stort i sin mesterskapsdebut.

Tøffe motstandere

Klaveness mener det er større optimisme i det norske laget enn hva det har vært de siste årene.

Hun minner imidlertid om at det på ingen måte er sensasjonelt om Norge ryker ut allerede i gruppespillet. Nederland følger hakk i hæl etter Norges 11.-plass på FIFA-rankingen, mens danskene kommer luskende bare tre plasser bak der igjen.

– De er begge lag som er på Norges nivå, og vel så det på gode dager, sier hun, men legger til at Norges meritter tilsier at det skal bli avansement fra gruppespillet.

Tom Nordlie er spent på om landslagssjef Martin Sjögren finner en midtstopperduo som fungerer hvis Mjelde brukes på midtbanen, hvor han helst vil se henne. Han tror hun vil bli brukt litt begge steder.

– Det er et generasjonsskifte på gang. På papiret er vi litt for avhengig av Ingrid Hjelmseth, Mjelde, Hansen og Hegerberg, men om de leverer et godt mesterskap, kan også de andre spillerne få seg et løft. Da kan vi gå veldig langt.

Målmangel

Tidligere landslagssjef, Eli Landsem tror laget kan ta seg helt til finalen.

– Jeg er mer optimist på at vi kan gå langt nå. Det er fordi vi har x-faktorene med, og de er i form, sier hun, og tenker først og fremst på Hansen.

– Hun er en unik fotballspiller, som har alt. Hun setter opp andre, og kan gjøre ting på egen hånd i tillegg.

Hege Riise, som spilte 188 kamper i den røde drakten, håper først og fremst at det løsner målmessig.

– Nå har Norge tapt mange kamper knepent, så det gjelder å få ballen i mål, og få selvtillit. Skjer det, er laget kapabel til en kvart- eller semifinale, tror LSK Kvinner-treneren.

Engelske forventninger

Hansen selv mener potensialet i gruppen er «veldig, veldig bra».

– Vi har fantastisk mange gode spillere. Vi har mye ungt pågangsmot og noen litt mer rutinerte. Det er en god blanding av ulike typer, og er en veldig sammensveiset gjeng, sier Wolfsburg-profilen.

Hun mener laget må tillate seg å drømme om det store.

Da Mjelde kom til Chelsea på nyåret fikk hun høre av medspillerne at Norge kom til å stikke av med alt.

– Jeg prøvde å si til dem at vi er inne i et generasjonsskifte, men for all del, de som kommer opp er jo mye mer spennende enn på lang tid. Så er det mesterskapserfaringen, vi er ikke så mange som har den, men vi har noe, sier kapteinen, som mener laget er kapabelt til å slå hvem som helst.

Hør Aftenpodden Sports EM-spesial hvor vi lader opp til mesterskapet, vurderer Norge og ser på gullfavorittene:

Les mer om

  1. Ada Hegerberg
  2. Tom Nordlie
  3. Lise Klaveness
  4. Lene Mykjåland
  5. Caroline Graham Hansen