De har en av verdens største stjerner. Men spørsmålet er om Sverige vil ha med seg egoet Zlatan til VM.

OM FOTBALL: Zlatan Ibrahimovic (36) må drible seg forbi både regelverk, landslagssjefen og kritikere for å komme seg til VM i Russland.

Zlatan Ibrahimovic scoret to ganger i sin debut i Los Angeles Galaxy og rev av seg trøyen.
  • Erlend Nesje

To mål på 20 minutter som innbytter.

Det var alt som skulle til.

Zlatan Ibrahimovic ble den store helten da han debuterte for sin nye klubb Los Angeles Galaxy påskeaften.

Det ble skrevet at tidenes beste svenske fotballspiller hadde startet erobringen av et nytt kontinent.

Disse 20 minuttene på banen, i sin første fotballkamp siden andre juledag, var mer enn nok til at amerikanske ESPN kåret ham til ukens spiller i MLS (Major League Soccer).

Og i hjemlandet tok debatten fyr: Skal Sverige ta med seg Zlatan Ibrahimovic til VM? En spiller som tok av seg den svenske landslagstrøyen for siste gang etter et miserabelt EM-sluttspill i Frankrike i 2016 og sa at det ikke var aktuelt å komme tilbake.

En skadeforfulgt 36-åring som de siste 12 månedene har vært på banen i totalt 563 minutter fordelt på åtte kamper.

En spiller som ikke var med på å bidra til at Sverige sensasjonelt kvalifiserte seg for Russland-VM.

Og ikke minst: En spiller som da han ble presentert i Los Angeles forrige fredag, holdt døren på gløtt for VM-spill – men som i kjent provoserende Zlatan-stil la til at det ikke var noen stor bragd av Sverige å kvalifisere seg til et VM. En stor bragd ville være å vinne VM.

Her forlater Zlatan Ibrahimovic banen etter sin siste landskamp, gruppespillkampen mot Belgia som endte med 0–1-tap. Sverige var slått ut.

Hindrene han må forbi

Det er altså gode dager for dem som liker å diskutere fotball i Sverige. Og dem er det endel av.

Datoen er 15. mai, da skal landslagssjef Janne Andersson presentere Sveriges VM-tropp, og frem til det vil debatten handle om bare én ting:

Om Zlatan Ibrahimovic er blant de 23 spillerne eller ikke, engasjerer en hel nasjon.

36-åringen har ikke spilt VM-fotball siden han og Sverige ble slått ut av Tyskland i åttendedelsfinalen i München for snart 12 år siden.

Supersvenskens uttalelser de siste ukene kan kun tolkes som at han er lysten på en siste dans på fotballens største scene.

Men for at det skal skje, må han kjempe seg forbi noen hindre:

For én uke siden ble Ibrahimovic deleier i det Malta-baserte spillselskapet Bethard. Ifølge Det internasjonale fotballforbundets (FIFA) regelverk og etiske kodeks kan ikke en VM-spiller «direkte eller indirekte eie andeler i et spillselskap».

Altså: Zlatan Ibrahimovic kan ikke spille VM-fotball slik avtalen er i dag.

Men så er spørsmålet om FIFA er tjent med at en av fotballens største merkevarer blir sittende hjemme under sommerens fotballfest. Det er en kjent sak at FIFA og «soccer» har slitt med å slå til i USA. Bortsett fra hvert fjerde år. Da er det fotball-VM og «alle» amerikanere følger med. For den amerikanske ligaen vil det være gull verdt at den største stjernen spiller i Russland i juni og juli. Det vil det også være for FIFA i organisasjonens desperate jakt på at fotball skal erobre et nytt kontinent.

Da Aftonbladet tirsdag meldte at Zlatans VM-drøm var knust på grunn av FIFAs regelverk, svarte en representant for spillselskapet:

– Dersom Zlatan vil spille VM, kommer noen av våre hovedeiere til å kjøpe ham ut.

Dette problemet lar seg nok løse. Dersom Zlatan virkelig vil spille VM.

Fra nesten 40 meter scoret Zlatan Ibrahimovic da han kom inn som innbytter for Los Angeles Galaxy påskeaften.

Er det plass til Zlatan?

Verre blir det trolig å overbevise landslagssjef Janne Andersson om at Ibrahimovic skal med til Russland. Ikke fordi Zlatan ved flere anledninger har sendt små stikk til Andersson – som den om at det ikke er noen bragd å gå til VM.

Andersson lar seg neppe styre av avisuttalelser.

Ferdighetene er det heller ingen som tviler på.

Men Andersson er en lagbygger. Det var LAGET som førte Sverige til VM. Et lag fritt for stjerner, ikke helt ulikt Drillos på 1990-tallet, utmanøvrerte gigantene Nederland og Italia på veien. Ingen er større enn laget under Andersson.

Tidligere år, spesielt under Erik Hamrén, var det stikk motsatt: Landslaget ble tilpasset Zlatan.

Så om Zlatan skal til VM, hvilken rolle skal han få? Skal han bli kaptein igjen? Skal han være joker? Skal han få en fri rolle? Blir Zlatan gjenstand for uro? Hva synes spillerne som kvalifiserte Sverige til VM, om at det kommer inn en superstjerne som garantert tar stor plass?

Sverige 2018 kommer ikke til å tilpasse seg etter Zlatan. 36-åringen må finne seg i å innrette seg etter Janne Anderssons krav, filosofi og taktikk.

Og da er spørsmålet: Hvor mye er det da igjen av den Zlatan Ibrahimovic, som har bygd seg selv opp ved å snakke om seg selv i tredjeperson og vært et lag i laget uansett hvor han har spilt?

Sveriges landslagssjef Janne Andersson skal presentere VM-troppen 15. mai. Med eller uten Zlatan?

Sjefens ultimate test

Ja, bortsett fra at han faktisk fortsatt er i stand til å vinne en kamp helt på egen hånd.

Sånn kommer dagene og ukene i Sverige til å gå i den debatt som stadig blir mer polarisert. Et VM med en av verdens største fotballstjerner i troppen vil være en ultimat test for Andersson som leder. Og trykket på ham vil være enormt de neste ukene.

Men først må de to hovedpersonene snakke sammen.

Utad har det sett omtrent slik ut:

Janne Andersson: – Zlatan kan godt ringe meg om han har noe på hjertet.

Zlatan: – Janne har mitt telefonnummer.

Meningsmålinger har antydet at det svenske folket ønsker Zlatan i VM. I debattforumer og på sosiale medier har han også svært mange supportere.

Men blant kommentatorer og fotballeksperter er meningene delte. Fiaskoen i forrige EM er ikke glemt. Da handlet alt om én mann, Zlatan, og Frankrike-sommeren endte i gruppespillet.

Ingen diskuterer kvalitetene til Zlatan, han er bedre enn alle andre svenske fotballspillere.

Spørsmålet er om det er plass til egoet hans.

Blant de lunkne er TV4s fotballekspert Olof Lundh, som senest sist uke var kritisk til en del Zlatan-uttalelser. Lundh fikk så mange hatmeldinger fra sine landsmenn fordi han ikke ville «bøye seg for Zlatans storhet», at han valgte å dele noen av dem på sin blogg.

– Polariseringen rundt Zlatan er sykt kjedelig, fastslo Lundh og konkluderte:

– Nei, jeg hater ikke Zlatan. Nei, jeg er ikke misunnelig. Nei, jeg er ikke rasist. Nei, jeg er ikke sverigedemokrat. Jeg er journalist og gjør bare jobben min.

Zlatan Ibrahimovic ble presentert som Los Angeles Galaxy-spiller i forrige uke.

Laudrup og Danmark i 1992

Zlatan-debatten kan komme til å splitte Sverige den neste måneden.

Omtrent slik den gjorde i Danmark for over 25 år siden. Superstjernen Michael Laudrup var så uenig i landslagssjef Richard Møller Nielsens defensive filosofi at han droppet landslaget i kvaliken til EM 1992. Danmark kom seg ikke til EM, ikke før Jugoslavia noen uker før mesterskapet ble kastet ut på grunn av krigen.

Det ble et folkekrav at Laudrup skulle gjøre comeback. Men han var fortsatt uenig i landslagssjefens filosofi. Laudrup valgte å bli hjemme, mens LAGET Danmark sensasjonelt ble EM-vinnere.

Sverige vinner neppe VM i Russland. I hvert fall ikke uten Zlatan ...