Fotball

Rashani før møtet med gamleklubben: - Jeg var redd Fagermo

Som 17-åring fikk Elbasan Rashani et tøft møte med toppfotballens tunge dager. Samtidig tror kantspilleren det har hjulpet ham.

– Han er en utrolig sterk leder, en sterk vinnerskalle som alltid vil vinne. Veldig bestemt fyr på mange måter. Jeg ser frem til å møte ham igjen, sier Elba Rashani om Dag-Eilev Fagermo. (Arkivfoto)
 • Marius Dahl

Ute på lån fra Brøndby starter jakten på en ny vår i Rosenborg for kragerøværingen. Tilfeldighetene ville ha det til at første kamp som Rosenborg-spiller er i byen der han startet sitt liv som proff fotballspiller tilbake i 2010. Etter alle solemerker starter han som innbytter, men 22-åringen er klar til å bidra.

Les også

Solskjær før seriestart: – Rosenborg er favoritter

– En veldig bestemt fyr

– Man venter alltid på at kampene skal bety noe, så det blir kult nå. Jeg må lese motstanderen best mulig for at jeg skal komme inn og gjøre en forskjell. Uansett om vi trenger mål eller å forsvare oss, så er jeg der. Jeg kan bidra med noe uansett kampbilde, sier han skråsikkert.

Like sikkert er at det garantert blir hett når to av ligaens mest profilerte trenere står side om side igjen. Selv om Dag-Eilev Fagermo og Kåre Ingebrigtsen har mye av den samme grunnfilosofien med underholdningsverdig fotball i bånn, er det to vidt forkjellige ledertyper som står side om side i serieåpningen lørdag kveld.

– Han er en utrolig sterk leder, en sterk vinnerskalle som alltid vil vinne. Veldig bestemt fyr på mange måter. Jeg ser frem til å møte ham igjen, sier Rashani.

Les også

Pål André Helland: - Riise frykter meg

Takker for kjefta

Men det har ikke alltid vært slik. For selv om Fagermo har gjort gråstein til gull og tatt laget fra 1.divisjon til kamper mot Borussia Dortmund, har det kostet. Da Rashani ble hentet fra Skarphedin foran 2010-sesongen, fikk han et tøft møte med toppfotballens knallharde konkurransehverdag.

– Det var mange ganger at jeg kom på stadion etter et tap og var redd. Jeg var ung, det var noe helt nytt for meg å få den kjefta. Det lærte jeg meg å takle og det setter jeg pris på nå. Kommer du over det, er du sterk nok til å takle presset fra treneren, så får man så mye igjen for det. Da gjør man heller ikke de samme feilene igjen. Man blir så redd at man ikke vil gjøre de samme feilene igjen. Der må man være tøff i hodet, sier Rashani.

– Jeg har kommet så langt på den mentale biten og kan takle det på en bra måte, legger han til.

Les også

Danskene erter RBK for ny «Flo-pasning»- her er RBK-danskens klare svar

Rådet unge om Fagermo

Det har han også sagt til unge, bekjente som har prøvd å gå gradene i Skiens-klubben. De må rett og slett bare tåle en hårføner, både kollektivt og ansikt til ansikt.

– Jeg har bedt mange unge spillere jeg kjenner i Odd å ta til seg det Fagermo sier. Han kommer til å være hard mot deg, men grunnen til at han gjør det er at han har troen på deg og forventer at du gjør den jobben han har bedt deg gjøre. Det er ikke for å henge ut folk. Vi er mannfolk, vi tåler det, sier kantspilleren.

Rosenborg-keeper André Hansen kom til trønderne foran suksessesongen 2015 og kan også bekrefte at det har vært noen blåmandager under Fagermo.

– Det har vært noen tøffe blåmandager, men det er Dag-Eilev og toppfotball — toppidrett. På tirsdag er det blanke ark og der er han flink. Han er ikke glad i å tape, sier Hansen.

Les også

RBK-backen hadde liten tro på gulltrener Ingebrigtsen: - Var ikke særlig positiv

– Flink som medmenneske

Han beskriver gamletreneren som mer verbal enn Bruttern og at han lever seg mer inn i kampene. I tillegg er Ingebrigtsen mer rolig enn han som står side om side med ham i åpningsrunden.

MØTER GAMLEKLUBBEN: RBK-keeper André Hansen.

– En trener som stiller tøffe krav, det er det ingen tvil om. På vegen til å bli en bra fotballspiller trenger man det. Han er veldig flink til å være medmenneske og støtte opp gjennom treningsuka, men på søndag er det kampfjeset. Det er en del av hans måte. Når man lærer han å kjenne, så er det en styrke, sier Rosenborg-keeperen.Selv på relativt få møter mellom kamphanene på sidelinja har det allerede rukket å bli overskrifter siden Ingebrigtsen ble sjef for Rosenborg sommeren 2014. Samme høst kranglet de på direktesendt TV i kjølvannet av trøndernes i 1-0-seier, mens Fagermo sendte stikk nordover og mente Rosenborg ikke ville vinne gull etter at Ingebrigtsens menn dro fra Skagerak Arena med seier og serieledelse i fjor vår.

Les også

Her er RBK-Schwabes gladmelding til supporterne

Deilig å slå Fagermo

Rashani skjønner godt at folk syns det er ekstra godt å klå Odd for poeng under hans ledelse.

– For å ta hans egne ord så er fotball underholdningsbransje. Han er en artig type som jeg tror fotball-Norge setter pris på å ha. Han har alltid noe å si uansett og mener at han alltid har rett. Det kan selvfølgelig tolkes både positivt og negativt, men jeg syns det er artig med slike typer, sier Rashani.

– Han gav meg sjansen i Tippeligaen til å begynne med, så det blir et spesielt møte. Det er jeg evig takknemlig for, sier han.

Les også

 1. Her er "danske-Hareides" beskjed til RBK-kapteinen

 2. Klarer RBK-stjernene å treffe lagkameratene fra 75 meter oppe i lufta?

 3. Medias tabelltips: Her er seriemesteren, og disse rykker ned

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm97201951423
2Viking106311981121
3Molde9612179819
4Strømsgodset94231313014
5Aalesund94231011-114
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Odds BK
 3. Rosenborg BK