Kamerun i sorg: Lukket stadionport forårsaket åtte dødsfall

En lukket stadionport er identifisert som hovedårsaken til tragedien hvor åtte fotballsupportere mistet livet. I dag sørger Kamerun over sine tapte.

– Laget og støtteapparatet er i dyp sorg etter den tragiske hendelsen på Olembe stadion, skriver Kameruns kaptein, Aboubakar Vincent, i en pressemelding.

Åtte fotballsupportere døde utenfor Olembe stadion underveis i kampen mot Komorene i Afrikamesterskapet mandag. Det oppsto trengsel da store folkemasser forsøkte å komme seg inn på stadion. En lukket stadionport forhindret folk fra å komme seg vekk, og flere fans ble presset og trampet på.

– Hvis den var åpen, kunne de gått gjennom. Av uforklarlige grunner var den stengt. Hvis den hadde vært åpen, hadde ikke disse livene gått tapt, sier fotballpresident i Kamerun, Patrice Motsepe, på en pressekonferanse tirsdag.

I tillegg til de åtte døde, havnet 38 mennesker på sykehus – noen av de kritisk skadet.

– Kondolerer til ofrenes familier og god bedring til de skadde, skriver kaptein Vincent.

I SORG: Kameruns fotballandslag.

Han og laget oppfordrer fansen til å unngå lignende situasjoner i resten av Afrikamesterskapet. Kameruns fotballforbund har iverksatt en etterforskning av den fatale hendelsen mandag.

– Vi må sørge for at dette aldri skjer igjen, sier president Motsepe.

Han forteller at søndagens planlagte kvartfinale på Olembe flyttes til Ahmadou Ahidjo Stadium.

– Det var mangler ved sikkerheten, feil ble begått. Dette er ting som kunne vært forutsett. Man må gjøre preventive tiltak mot enkelte ting, sier Motsepe.

Olembe stadion har plass til 60 000 mennesker, men hadde bare 80 prosent kapasitet på grunn av coronarestriksjoner til kampen mot Komorene. 50 000 mennesker skal ha forsøkt å komme seg inn portene.

KAOS: Utenfor fotballstadion i Olembe i Yaounde, der hjemmelaget Kamerun møtte Komorene, oppsto det trengsel og panikk underveis i kampen.