Fotball

Elsket og hatet: Her er historien bak julekampene i England

I dag klages det over kamp annenhver dag. Før måtte lagene gjerne spille to kamper på én dag.

En engelsk fotballkamp oppunder jul kan skilte med tusenvis av nisser. Her fra en Premier League-kamp mellom Huddersfield og Southampton på John Smith’s Stadium. ED SYKES

 • Bernhard Veland

«Mange kamper går på rent adrenalin. I de ti sekundene før kampstart har jeg flere ganger opplevd å tenke at «nå dør jeg». Men det er likt for alle. Moralen er at du orker mye mer enn du tror.»

Brede Hangeland spilte i Premier League fra 2008–2016. I podkasten «Heia Fotball» forrige uke fortalte den tidligere norske landslagskapteinen om det tøffe kampprogrammet i julen.

«Tradisjonen i England var fin, men når du spiller aktivt, er det tungt. Det blir en veldig kontrast mellom de andre og de som spiller kampene. Alle andre er i festlig stemning og spiser og drikker og koser seg», utdyper han.


En av de mest kjente julekampene ble spilt i 1914. I krigen på Vestfronten døde flere millioner. Men på første juledag dette året ble det inngått en julevåpenhvile blant tyskerne og de allierte. Soldatene utvekslet gaver, sang julesanger og spilte fotball.


Julekampene i England, og spesielt runden som går andre juledag, er engelsk fotballs høytid. Kampene kommer tett, denne julen spilles tre Premier League-runder fra 26. desember til 1. januar. Fansen elsker tradisjonen, som stammer fra 1800-tallet, managerne er mer skeptiske til hardkjøret spillerne deres må gjennom. I flere av de andre store europeiske ligaene har de flere måneder vinterpause.

Brede Hangeland i aksjon for Fulham mot Queens Park Rangers. Alastair Grant / AP

Les også

Irritert Guardiola sendte syrlig melding til Premier League-sjefene

Les også

Norge må spille OL-kvalifisering i fryktet arena i Montenegro

Liverpool måtte spille to kamper på tre dager julen 2017.

– Galskap, kommenterte manager Jürgen Klopp.

– Vi er ansvarlige for spillerne. Jeg kan be dem om alt, fordi de får godt betalt, men jeg kan ikke bruke dem uken etter. Slike ting er en stor utfordring, sa han ifølge The Independent.

Julen 1888 spilte Everton tre kamper på to dager.

Sjefen for ligaleder Liverpool, Jürgen Klopp, har flere ganger kritisert det tøffe kampprogrammet. CORINNA KERN

Fridag

Frem til 1950-årene ble det også spilt kamper første juledag. Dette var en av få offentlige fridager i Viktoriatidens England, og fotball var populær underholdning også på 1800-tallet. Dermed passet det fint å legge kampene til en dag da folk hadde muligheten til å få dem med seg.

Les også

Tokyo-OL vil koste over 100 milliarder kroner

Den første ligakampen som ble spilt på første juledag var Preston mot Aston Villa i 1889. Kampen var en publikumsmessig suksess. Over 9000 utsatte kalkunmiddagen for å dra på kamp, og det var frem til da en av de mest sette fotballkampene i England noensinne. Fotball var definitivt blitt en juletradisjon.

Dommer Mark Clattenburg snødde nesten ned i en Boxing Day-kamp mellom West Bromwich og Manchester City på The Hawthorns. TOBY MELVILLE

Les også

Stor TV-guide: Dette må du få med deg av sport i julen

Julekampene fortsatte i krigsårene 1914–18, men mangelen på menn gjorde at det ble etablert flere kvinnelag. Selv om julefestlighetene var dempet på grunn av krigen, sørget fotballen for å høyne moralen blant innbyggerne.

Les også

Tiåret som snudde livet på hodet for Jamie Vardy: Fra pub-rebell og fabrikkarbeider til målkonge

Utover 50-tallet ble kampene på første juledag sjeldnere. Flomlys gjorde kveldskamper mulig, og det var ikke lenger nødvendig å legge kamptidspunktene til dagtid. Dermed kunne folk heller tilbringe første juledag sammen med familiene og gå på kamp etter jobb på Boxing Day, som nå har etablert seg som den store fotballdagen i England.

Nissen er som regel til stede på julekampene. Denne varianten var på Brighton-kamp mot Arsenal i 2018. PETER NICHOLLS

– Ignorerer supporterne

Heller ikke årets juleprogram ble møtt med anerkjennelse overalt. Amazon Prime har kjøpt rettighetene til å vise kampene på Boxing Day, og det gjør at kamptidspunktene spres fra middag til sent på kveld. Den siste kampen, Leicester-Liverpool, har avspark klokken 20 lokal tid.

Det får supportergruppen Sprit of Shankly til å reagere, siden det offentlige transporttilbudet er sterkt redusert i jula.


I 1949 er det anslått at 3,5 millioner så julefotball i England. Da spilte lagene tre kamper på fire dager. Publikum møtte opp lenge før kampen, sang julesanger, røykte sigarer og drakk.


– Alle kommer til å få vanskeligheter med å reise til og fra stadion. Premier League og TV-selskapene ignorerer gang på gang supporterne. Men de har en mulighet til å bøte på skaden. Spirit of Shankly foreslår at alle Boxing Day-kampene spilles klokken 15.

Liverpool har ifølge The Guardian satt opp busser for supporterne. Turen koster fem pund, men overskuddet går til et godt formål.

Manchester City får en tøff juleperiode med tre kamper på seks dager.

– Vi skjønner at rettighetshaverne er sentrale i å sette opp terminlisten, men vi må også beskytte spillerne, sportens integritet og kvaliteten på produktet, sier Omar Berrada i City.

(Kilder: FourFourTwo, BBC, The Independent, 100 % Sport)

Les mer om

 1. Premier League
 2. Engelsk fotball
 3. Jul

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Britiske medier: Dette er tidspunktet Liverpool kan vinne ligaen

 2. FOTBALL

  Utsatt serieåpning for Solskjærs United – også City-fansen må vente

 3. FOTBALL

  Disse spillerne får Fantasy-laget ditt gjennom den viktige juleperioden

 4. FOTBALL

  Premier League trosset virusfrykt: – Sjokkerende holdning

 5. FOTBALL

  Så tidlig kan Liverpool vinne ligaen

 6. FOTBALL

  Solskjær fikk tøff trekning i FA-cupen