Fotball

Dette vet vi om den internasjonale fotballens koronaplan

EM er utsatt til neste sommer, men fortsatt er det mange uavklarte spørsmål i Fotball-Europa. Her er noen svar.

Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland skal etter planen spille for Norge mot Serbia i starten av juni.
 • Odd Inge Aas
  Odd Inge Aas
  Journalist

Det europeiske fotballforbundet (Uefa) samlet tirsdag alle sine 55 medlemsland til en videokonferanse. Tidligere på dagen møtte de ulike interesseorganisasjoner. President Terje Svendsen deltok som en av representantene fra Norges Fotballforbund.

Han sier dette kom frem:

 • Hvis koronasituasjonen tillater det, vil Norges nest siste EM-hinder – hjemmekampen mot Serbia – spilles i starten av juni. Vinneren der vil møte Skottland eller Israel noen dager senere. Norge skulle møtt Danmark og Slovakia 1. og 6. juni. De kampene utgår nå og blir erstattet med play off.
 • Uefa har prioritert at nasjonale ligaer og konkurranser skal fullføres. Dermed kan trolig årets Premier League-sesong bli ferdigspilt. Klubbene der skal møtes torsdag. Det er imidlertid stor usikkerhet om når det er realistisk at de ni siste rundene der kan spilles. Det kan fort strekke seg et godt stykke utover sommeren.
 • En arbeidsgruppe er satt ned for å se hvordan Champions League og Europa League kan bli ferdigspilt i inneværende sesong. De skal se på hvilke datoer som er ledige og når man kan starte. Håpet er at turneringen, hvor kvartfinalene ikke er påbegynt, skal være ferdigspilt før utgangen av juni.
Les også

Hareide får ikke lede Danmark i EM: – Med den situasjonen vi har, er dette bare en parentes

Liverpool vant Champions League forrige sesong. Blir Premier League-sesongen fullført, blir de trolig mestere der.
 • Det er nå skaffet tid og rom til at den norske serien kan få avviklet en full sesong også i 2020. Spørsmålet er bare når den kommer i gang.
 • Fifa jobber nå videre med hvordan den internasjonale kalenderen skal se ut utover høsten og vinteren.
 • Det er foreløpig ikke bestemt hva som skjer med kvinnenes EM neste år. Planen er at det skal spilles i England i 2021. Spørsmålet er om Uefa klarer å gjennomføre to så store mesterskap på en sommer. Svendsen sier at en arbeidsgruppe nå ser på dette.
 • NFF har bedt Fifa gjøre det forbudt å signere spillere mens fotballen er stoppet. Dette for å unngå at permitterte spillere hentes gratis.
 • Mennenes finalespill i Nations League og U21-EM skulle egentlig bli spilt neste sommer. De må flyttes pga. EM.
 • Det er fortsatt mye som flyter. Det er usikkert når neste overgangsvindu vil åpne.
 • Uefa har satt ned en arbeidsgruppe som skal se på de økonomiske konsekvensene av den nye kalenderen. De nasjonale forbundene kan få mindre overføringer fra Uefa.

Svendsen mener dessuten det er viktig at hele fotballen står samlet bak avgjørelsene.

– Organisasjoner for klubber, ligaer og spillere står sammen med Uefa og Fifa for å få alt til å gå i hop, sier han.

Les mer om

 1. Fotball
 2. Terje Svendsen