Russisk høyreekstrem ble sendt hjem fra EM - skal være med å arrangere VM

Omstridt supporterleder er med i den offisielle komiteen for VM i Russland i 2018.

Lederen for den offisielle russiske supporterklubben, Alexander Shprygin (med det russiske flagget) på flyplassen i Marseille før deportasjonen til Russland. Shprygin skal være med å planlegge VM i 2018.

Russiske fotballpøbler kom flere ganger i søkelyset i begynnelsen av årets Fotball-EM i Frankrike. Etter flere opptøyer, blant annet i forbindelse med oppgjøret mot England, ble 43 russere pågrepet og rundt 20 sendt hjem. Blant dem var Alexander Shprygin.

Om to år skal Russland arrangere VM i fotball, og i den forbindelsen er Shprygin plukket ut i komiteen som skal forberede mesterskapet. NRK omtalte saken først i Norge.

Ble kastet ut to ganger

Han beskrives som en ledestjerne i Russlands høyreekstreme miljø i tillegg til å være russisk supporterleder. Han var med til EM som delegat for i det russiske forbundet. Shprygins drøm om hvordan mesterskapet vil se ut, er mildt sagt kontroversielt.

— Nasjonalsangen spilles, og elleve brødre står stolte side ved side og synger. Tårene renner nedover kinnene deres og skaper en følelse av patriotisme. Jeg ville likt at alle de spillerne har slaviske ansikter, sa han ifølge britiske The Guardian.

Supporterlederen er ifølge avisen tidligere blitt avbildet der han gjør en nazihilsen. Etter å ha blitt kastet ut fra Frankrike i forbindelse med opptøyer, snek Shprygins seg tilbake inn i landet, og i gruppespillets tredje kamp, mot Wales, ble han nok en gang arrestert, skriver The Guardian.

Nå skal han altså være involvert i forberedelsene inn mot VM i 2018. — Russiske supportere kjennetegnes for å være mer politisk nasjonalistisk inspirert og voldelige enn for eksempel engelskmennene, Aleksander Shprygin er et uttrykk for det, sier Andreas Selliaas, sportsblogger og tidligere forsker på Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) til NRK.

Les også

Her går russiske hooligans til angrep på engelske supportere

Kontroversielle uttalelser

Nasjonens holdning til tribunebråk kom også tydelig frem under sommerens mesterskap. I kjølvannet av episoden i Marseille i juni, der russiske pøbler angrep engelske supportere, uttalte landets idrettsminister følgende.

— Jeg ser ikke noe galt i at fansen slåss. Tvert imot. Bra gjort, gutter, skrev Igor Lebedev, styremedlem i det russiske fotballforbundet på Twitter.

Utenriksminister Sergej Lavrov gikk senere ut og stemplet oppførselen blant de russiske supporterne som uakseptabel, men nektet å legge all skyld på egne landsmenn.

— Oppførselen til noen av de russiske tilhengerne i Frankrike er uakseptabel, men det er ikke riktig å ignorere det faktum at mange blir provosert, sa han.