Vindheim møter Zlatan: - En sinnsyk trekning

For vel ett år siden het motstanderne Vidar, Stord og Ålgård. Nå venter Zlatan Ibrahimovic og Ronaldo.

Andreas Vindheim i aksjon for Malmö. (arkivfoto)

For Andreas Vindheim er livet snudd på hodet i løpet av kort tid. Etter to nedrykk med Brann, er han nå klar for mesterliga-spill med Malmö mot Real Madrid, Paris Saint-Germain og Sjakhtar Donetsk.

– En sinnsyk trekning. Utrolig gøy med PSG og Real Madrid. Selvfølgelig blir det vanskelig å ta seg videre, men det blir veldig spennende, og en utrolig gøy høst, sier Andreas Vindheim.

Les også

«Perfekt, men Malmö må nesten oppheve naturlover for å avansere»

Les også

Hareide om Zlatan-møtet: - Fantastisk

Malmö opplevde en ny stor fotballdag da det ble klart at byens store sønn, Zlatan Ibrahimovic, vender hjem til traktene der han startet sin karriere, i spissen for gigantene Paris Saint-Germain. I tillegg kommer fjorårets mesterliga-vinnere fra Real Madrid på besøk med Ronaldo i spissen. Om Martin Ødegård blir å se i de kampene , gjenstår å se. Sjakhtar Donetsk er en gjenganger i mesterligaen og nok et vrient lag å knipe poeng fra for Malmös vedkommende.

Det er også usikkert hvor mye spilletid Andreas Vindheim får. Åge Hareide er imidlertid full av rosende ord om spilleren som i fjor spilte både for første— og andrelaget til Brann. Begge rykket ned.

– God nok for landslaget

– Han er en god nok til å bli landslagsspiller.

Åge Hareide er ikke i tvil om at Andreas Vindheim med tid og stunder blir å se som back på det norske A-landslaget. Akkurat nå er 20-åringen vraket til det norske U21-landslaget, men den tidligere landslagssjef Hareide har stor tro på Andreas Vindheim.

– Han er en kjempegod back. Talentet hans var vi sikre på da vi kjøpte han. Han er dessuten en fin type, en tålmodig spiller som gradvis vil bli bedre, skryter Hareide.

Vindheim har så langt ikke spilt noen sentral rolle i mesterligaeventyret til Malmö, men Hareide er sikker på at han gradvis vil få mer erfaring.

– Han kommer til å spille mye i de sytten gjenstående kampene i høst, legger Hareide til.

Noen overtidsminutter som innbytter i borteoppgjøret mot Zalgiris fra Litauen er fanabuens erfaring med mesterligaspill. De neste minuttene kan bli mot noen av verdens aller beste fotballspillere.

Lynkarriere

Hurtigtoget fra Fana har gjort lynkarriere. 4. mai i fjor debuterte han for A-laget til Brann i seriesammenheng i 1-1-oppgjøret mot Start. Siden spilte unggutten 21 kamper til, danket ut Birkir Sævarsson fra backplassen, men sesongen endte på verst mulig vis med nedrykk.

– Jeg skulle gjerne vært med å spille Brann opp igjen, men da tilbudet kom fra Malmö kunne jeg ikke si nei, sier Andreas Vindheim. Bak solbrillene skjuler det seg en beskjeden unggutt, dog klar over at han har nådd lenger enn de fleste andre på uhyre kort tid.

Rosenberg stilte opp

– Jeg stortrives i Malmö. Da jeg kom til klubben ble jeg tatt godt i mot. Lagets store profil Markus Rosenborg hjalp meg med praktiske ting de første dagene. En spesiell gest fra en fin kaptein, men som også viser at dette er en klubb med store ambisjoner, men med fine verdier, sier Vindheim som stortrives i ny leilighet i moderne Västra Hamnen, med Øresunds-broen i sikte, og med en strandpromenade en hver storby ville misunne skåningene.

I tillegg til tetstrid i Allsvenskan venter storoppgjør mot Real Madrid, Paris Saint - Germain og Shaktar Donetsk de neste ukene, kamper der 20-åringen må regne med å få en del spilletid.

Brann fikk nærmere fire millioner kroner da klubbene ble enige i mars, og Åge Hareide spilleren han hadde hatt i kikkerten en stund.

Opptatt av det offensive

– Jeg merket meg tidlig egenskapene til Andreas Vindheim. Fra Sverige følger jeg godt med i norsk fotball, og Andreas var en av de unge i Brann som fremhevet seg, sier Malmö-treneren som ikke er spesielt opptatt av at han i Brann fikk ord på seg for å være god offensivt, men manglet en del i det defensive spillet.

– Andreas har de egenskapene vi først og fremst ser etter i unge spillere, at de kan bidra fremover på banen. Så kan vi lære dem andre deler av spillet etter hvert. Han har fart og god fysikk, og har gradvis lært seg å skjære inn i banen og dekke opp for midtstopperne, legger Hareide til.

Han er trener i en klubb som har en klar og tydelig strategi med å kjøpe unge, lovende spillere, for så å selge dem videre med en betydelig gevinst.

– Andreas hører til i det sjiktet sammen med flere andre av våre faste spillere. Vi har solgt for 120 millioner kroner siden mesterliga-spillet i fjor, sier Hareide.

Utstillingsvindu

På rekordtid har Hareide bygd et nytt lag som har tatt steget inn i det ypperste europeiske sjikt. Utstillingsvinduet Champions League vil sannsynligvis føre til at Malmö kan miste noen av sine nye profiler.

– Det er en del av fotballen, og det åpner muligheten til en spiller som Andreas Vindheim. Da blir det opp til ham å prestere godt nok til at han både kan bli norsk landslagsspiller, og etablere seg i Malmö, sier Åge Hareide.

– Jeg håper og tror jeg får mange sjanser til å vise hva jeg er god for de neste ukene. På et eller annet tidspunkt slipper jeg til, og da er det kun opp til meg å vise hva jeg duger til, sier Andreas Vindheim.