Fotball

Her støtter 21 av 22 spillere Pride-markeringen. Én nektet.

Den konservativt kristne Lyn-spilleren Hilde Gunn Olsen (26) har ingenting imot å spille på lag med homofile, men nektet å være med på Pride-markering. – Jeg kan ikke gå god for den kampanjen.

Søndag møttes Lyn og Vålerenga i Toppserien. Alle spillerne holdt opp plakaten de hadde fått utdelt, unntatt Lyn-keeper Hilde Gunn Olsen.
 • Roar Lyngøy
 • Even Hye Tytlandsvik Barka
  Journalist

Olsen er keeper i toppserieklubben Lyn. Lørdag var det Pride-parade i Oslo, en markering av mangfold rundt seksualitet, identitet og legning. De norske toppklubbene i fotball markerte også sin støtte i helgen ved å holde oppe plakater med påskriften «Fotball er for alle, uansett hvem du er glad i».

Da Lyn møtte Vålerenga søndag, var det 21 av 22 spillere som løftet denne plakaten før avspark. Den eneste som lot være, var Lyns keeper Hilde Gunn Olsen.

Det var helt bevisst, forteller hun til Bergens Tidende.

– Det var bevisst, ja, absolutt. Jeg er konservativ kristen og kan ikke gå god for den kampanjen, sier 26-åringen fra Flekkerøy utenfor Kristiansand.

– Var det noen som reagerte?

– Nei, egentlig ikke. Du er den første som tar kontakt. Jeg ga beskjed til støtteapparatet i Lyn om at jeg ikke kunne gå god for kampanjen. Det var egentlig overraskende lite reaksjoner, sier hun.

Hilde Gunn Olsen har spilt for en rekke klubber. Her fra tiden i AIK.
Les også

Han savnet homofile rollemodeller i idretten – nå vil eliteløperen være et forbilde selv

– Frykter du reaksjoner når vi nå skriver om dette?

– Jeg frykter ingenting, og står for det jeg står for. Det er min rett. Så er det andre sin rett dersom de vil reagere på det, sier 26-åringen som har bachelor i teologi, bachelor i interkulturell forståelse samt master i sosiologi.

Kritisk til Fri

Hun tolker Bibelen dit hen at hun ikke kan støtte Pride-markeringer og organisasjonen Fri, som ifølge sin hjemmeside «arbeider for likestilling og mot diskriminering av personer som bryter med normer for kjønn og seksualitet i Norge og i resten av verden».

Fri hadde ikke noe med helgens fotballkampanje å gjøre, men Olsen setter likevel markeringen i forbindelse med organisasjonen og helgens Pride-festival fordi budskapet og tidspunktet er det samme.

Også i eliteserien for herrer var det markering av Pride sist helg. Her viser Rosenborgs Nicklas Bendtner det omtalte kortet før kampstart mot Sandefjord.
Regnbuefarget hjørneflagg på Alfheim i Tromsø.
Haugesunds Christian Grindheim før helgens kamp mot Stabæk.

– Jeg tror at Gud elsker homofile like mye som han elsker meg, og jeg har ingenting imot å spille på lag med homofile. Men det er viktig for meg å ikke på noen måte bidra til å øke legitimiteten til Fri, sier Olsen.

– At jeg ikke kan støtte Fri, handler ikke om bibelsyn og konservativ bakgrunn. Det er en mening jeg har. Fri står for mye mer enn at homofile må få lov til å spille fotball. Fri representerer en kampanje mot at sex skal være forpliktende og omfattet av normer. Der det å følge sine lyster, nærmest uavhengig av moral, er det som skal fremelskes. Jeg elsker å spille fotball, men jeg ville heller lagt opp enn å bidra til å gi legitimitet til Fri, sier Olsen.

Hun fremhever at hun overhodet ikke plages av å spille på lag med lesbiske.

– Det er egentlig umulig å være profesjonell fotballspiller som dame, uten å være i stand til å ha en god relasjon til homofile. Det er mange av dem hos oss, og det plager meg overhodet ikke. Jeg ønsker dem hjertelig velkommen.

Les også

Langrennsløperen innså at han aldri ville bli best hvis han ikke sto frem som homofil

Hyller NFFs aksjon

Ingvild Endestad, leder i Fri, synes det er rart at Olsen blander dem inn i diskusjonen rundt helgens markering på fotballbanene.

– Det å være en god kollega handler om å være en god støttespiller på og utenfor banen. Vi er kjempeglade for at Norges Fotballforbund tar det ansvaret på alvor, og at de ønsker alle velkommen til fotballen, sier Endestad.

De konkrete anklagene mot Fri ønsker ikke Endestad å kommentere siden Fri ikke er avsender av markeringen.

– Hun (Olsen) står fritt til å velge som hun vil. Men det hadde vært hyggelig om hun også kunne stilt seg bak det som sto på plakaten, sier Fri-lederen.

Kontrovers i Bergen

Trass i sin unge alder har Olsen spilt for en lang rekke klubber, deriblant Sunderland og senest på Kypros. Hun ble hentet som en kortvarig erstatter i Lyn i sommer og er nå på klubbjakt etter fire kamper for Oslo-klubben.

Det er ikke første gang Olsen skaper debatt. I 2015 kom hun på kant med Arna-Bjørnar.

– Jeg har følt meg presset og trakassert til å avslutte denne kontrakten. Og det var vondt, det, uttalte hun til BA. Og videre:

– Bergen egner seg best for bergensere. Jeg ber til Gud om mental beskyttelse for Kenneth Udjus, sa hun med henblikk på den daværende Brann-keeperen.

Vil flytte fokus

Gjert Moldestad er profilert Brann-supporter og selv homofil. Han mener at Olsen ikke bør få for mye oppmerksomhet.

– Hele Eliteserien, Obos-ligaen og Toppserien har stått bak dette. Da synes jeg det blir feil å fokusere på at en enkeltperson ikke ønsker å bli med på markeringen, sier Moldestad.

Gjert Moldestad, under seminaret «Jævla homo» i Oslo forrige uke. Debatten dreide seg om homofiles plass i norsk idrett.

– Det er viktig at vi har aksept for at mennesker er forskjellige, uansett om det handler om religion, kultur eller legning. Vi kan ikke sortere hva som er viktig og ikke viktig. Alle må være like velkomne i garderoben. Kortet står vel like mye for at alle må få være en del av idretten, sier han.

Moldestad påpeker at forskning viser at homofile ikke tar like stor del i idretten som heterofile.

– Idretten har nok ikke vært flink nok til å vise at homofile er velkomne, selv om de er det. Det jobber man med nå, sier Moldestad.

– Men skal ikke fotballen være fri for politikk?

– Den påstanden har jeg møtt flere ganger i forbindelse med at fotballen markerer at den skal være for alle. Jeg er enig i at fotballen skal være fri for partipolitikk, men dette er det samme som å snakke om at rasisme skal ut av fotballen. Det har jeg aldri opplevd at noen kaller for politikk. Dette dreier seg om menneskerettigheter. Idretten kan ikke være nøytral på disse punktene.

Les også

Tom Tvedt går til frontalangrep på homohets i idretten: – Vi kan ikke ha det sånn

Rosenborg-kaptein Mike Jensen før Sandefjord-kampen.

NFF: – Dette er frivillig

Kommunikasjonssjef Yngve Haavik i Norges Fotballforbund (NFF) sier at det er NFF, Serieforeningen for kvinnefotball og Norsk Toppfotball som sto bak markeringen.

– Vi opplever at klubbene og spillerne støtter opp om dette. Dette er en fin måte for oss å markere vårt verdigrunnlag på, sier han.

At noen velger å avstå fra slike markeringer, kommenterer han slik:

– Det må vi respektere. Dette er frivillig, sier Haavik.

– Er det greit å ha slike kampanjer når man risikerer at noen med et annet syn stilles i et dårlig lys?

– Markeringen vi hadde, gjenspeiler fotballens verdigrunnlag, nemlig at den skal være for alle. Uavhengig av om du forelsker deg i noen av samme kjønn, og uavhengig av etnisitet og religiøs overbevisning. Her har vi vært tydelige, og vi kommer til å være krystallklare på dette budskapet også fremover. Vi opplever at klubbene genuint har et ønske om å bidra i dette viktige arbeidet. Om enkeltspillere av ulike årsaker ikke ønsker å delta på enkelte markeringer, så har vi selvfølgelig respekt for det. Men det er ikke et argument for å droppe markeringen.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt29179356253160
2Molde29176668392957
3Viking29166758471154
4Rosenborg29138856401647
5Lillestrøm2913794740746
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Toppserien
 3. Seksualitet
 4. Diskriminering
 5. Religion
 6. Homofili