Fotball

Her er syv øyeblikk Åge Hareide aldri glemmer

Åge Hareide (64) har opplevd alt innen fotballen. Men ingenting slår en VM-debut.

Åge Hareide har levd et langt liv i fotballen. Her er hans beste øyeblikk. Foto: NTB SCANPIX

 • Erlend Nesje
  Erlend Nesje
  Journalist

MOSKVA: Lørdag kveld leder nordmannen Danmark i VM-kamp mot Peru. Det er hans ilddåp på fotballens største scene. Sammen med Aftenposten har Hareide plukket frem syv uforglemmelige øyeblikk – i urangert rekkefølge – fra sin karrière.

Dublin, november 2017:

Danmark vant 5–1 borte mot Irland i playoffkampen, danskene var klare for VM og i jubelscenene ble kastet til værs av spillerne. Nicklas Bendtner tok i litt ekstra og dynket Hareide i øl. Men den klissvåte nordmannen, klar for sitt aller første VM-sluttspill i en alder av 64 år, var et eneste stort glis.

Landslagssjef Åge Hareide ble kastet i luften etter at han hadde ledet Danmark til fotball-VM. Foto: CLODAGH KILCOYNE, REUTERS

– Å komme til VM har alltid vært en drøm. I Dublin gikk den drømmen i oppfyllelse. Vi spilte også en god kamp, det var en fantastisk prestasjon av spillerne, sier Hareide.

 • Usikker på hvem du skal heie på i VM?
Les også

Ta vår nye VM-valgomat!

Malmö, høsten 2014:

Hareide hadde gjort comeback som trener etter et hvileår i 2013. Og for en sesong det ble. Først kvalifiserte Malmö seg for Champions League for første gang i klubbens historie. Og så vant de serien.

Malmö-trener Åge Hareide jublet for plass i Champions League. Foto: Andreas Hillergren, NTB scanpix

– Jeg hadde en fantastisk tid i Malmö. Vi var suverene i serien det året, vi var en maskin. Men vi solgte nesten hele laget etterpå, vi måtte bygge et nytt lag. Vi slet i serien året etter, men kom oss til Champions League en gang til. Vi var en sammensveiset gjeng og hadde et godt lag. Jeg minnes dette som en veldig fin tid, ikke minst stemningen i Malmö og blant fansen der.

Trondheim, høsten 2003:

– Jeg hadde en fantastisk fin tid med Rosenborg, sier Hareide.

Han tok over etter Nils Arne Eggen før 2003-sesongen. Mange lurte på om Hareide kunne følge opp den svært meritterte forgjengeren.

Åge Hareide ble seriemester med Rosenborg i 2003. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Det klarte Hareide så til de grader. Rosenborg vant serien med 14 poeng. Poengsnittet var på formidable 2,34.

Hareide avsluttet 2003-sesongen og Rosenborg-tiden med å slå Bodø/Glimt i cupfinalen og sikre «the double». Så fikk Hareide et tilbud han ikke klarte å takke nei til: Landslagssjefjobben for Norge.

Helsingborg, høsten 1999:

Året før hadde Hareide gått på sitt største nederlag som fotballtrener, da han og Helsingborg snublet mot Häcken i siste runde og tapte seriegullet.

Men Hareide fikk sin revansj året etter da han og Helsingborg vant serien med ett poengs margin ned til AIK.

I 1999 ledet han Helsingborg til klubbens første seriegull på 54 år. Foto: Anette Friberg, NTB scanpix

– Det var Helsingborgs første seriegull på 54 år, og derfor veldig spesielt. Det var også min første klubb utenlands. Og mitt første seriegull som trener. Det var veldig spesielt, erkjenner Hareide.

Ullevaal, oktober 1994:

Siden 1975 hadde Hareide mer eller mindre vært knyttet til Molde Fotballklubb, der han i dag er æresmedlem: Som spiller, som spillende trener, som hovedtrener, som daglig leder.

Trener Åge Hareide og kaptein Ulrich Møller etter cupfinaleseieren med Molde i 1994. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

Klubben hadde ikke vunnet en tittel før de slo Lyn 3–2 i cupfinalen på Ullevaal. Det var en svært emosjonell Hareide som tok imot hyllesten på indre bane.

– Etter flere cupfinaletap og sølv i serien lyktes vi endelig med å få en pokal i skapet. Det var en god følelse, sier Hareide om dagen da han vant sin første tittel som trener.

Molde, oktober 1987:

Molde var pyntet til fest. Med seier mot Nils Arne Eggens Moss i siste serierunde, ville romsdalingene vinne seriegull. Molde skapte enorme sjanser, men Moss kontret inn målene som ga 2–0-seier og seriegull.

Det var en vond dag for Hareide. Men samtidig et øyeblikk han aldri vil glemme, og derfor tar han det med på denne listen.

I sin siste kamp som aktiv tapte spillende Molde-trener Åge Hareide seriegullet i siste runde. Foto: Odd Roar Lange

– Det var min siste kamp som spiller. Vi burde egentlig bli seriemester i den kampen, men misset. Det var så mange ting rundt den kampen. Vi hadde sjansen til å bli mester, det var en fantastisk stemning, og det var stappfullt på tribunen (15.000). Det kommer aldri til å skje at så mange kommer på fotballkamp i Molde by igjen. Det er umulig!

Ullevaal, september 1981:

– Som spiller er nok dette den største kampen jeg opplevde, sier Hareide om den smått legendariske kvelden på Ullevaal for 37 år siden.

Norge slo England 2–1 i VM-kvalifiseringskampen. Roger Albertsen (eller var det Tom Lund? og Hallvar Thoresen scoret de norske målene.

Åge Hareide spilte midtstopper sammen med Einar Aas, og lot de engelske superstjernene slippe til kun én gang: Da Bryan Robson sendte England i ledelsen etter 14 minutter.

Åge Hareide, nummer tre fra venstre i bakre rekke, på lagbildet før Norge slo England 2–1 i 1981. Foto: Erik Berglund, Aftenposten

Norge snudde kampen, Dagsrevyen avbrøt sendingen og satte direkte til Ullevaal, og i radiosportens kommentatorbu mistet Bjørge Lillelien det helt.

At Norge skulle slå England i fotball, hadde ingen trodd skulle skje. Inntil 9. september 1981.

Les mer om

 1. Åge Hareide
 2. Hallvar Thoresen
 3. Nicklas Bendtner
 4. Nils Arne Eggen
 5. Molde
 6. Fotball-VM 2018