Her er Norlings fem mest overraskende grep

Brann stenger treningene og øver på hemmelige ting. Rikard Norling vet hvordan kan kan overraske.

OVERRASKER: Rikard Norling har gjort flere overraskende grep denne sesongen.

Ingen hellige kuer, alle steiner skal snus. Er det noe Rikard Norling har demonstrert i årets sesong, så er det at han ikke er redd for å fatte kontroversielle beslutninger når han tar ut startelleveren. Nå pønsker han på nye grep; denne uken har han stengt deler av de to siste treningene før Mjøndalen kampen.

Inn med Vindheim

Her er Norlings 5 mest overraskende laguttak:

1. Etter 0-3-kampen mot Sarpsborg i den første seriekampen, gjorde Norling en solid kuvending i den neste. Han fjernet Stéphane Badji, Daniel Mojsov og — aller mest overraskende - kapteinen Erlend Hanstveit til den neste seriekampen mot Stabæk. Mange Brann-fans ble overrasket, det ble også mange av spillerne.

2. Etter å ha holdt seg tro mot 4-4-2-systemet nesten hele sesongen, valgte Norling å sende Brann utpå i en 3-5-2-formasjon mot Bodø/Glimt i den 28. serierunden. Spillerne hadde knapt trent på systemet, og ingen hadde ventet grepet han foretok seg.

3. Foran bortemøtet med Start, oppdaget BTs journalister en forknytt tenåring som spaserte av seg nervøsiteten i Kristiansands gater. Andreas Vindheim ble kastet til ulvene, etter knapt å ha prestert noe som helst i A-lagssammenheng tidligere. Det gikk utmerket. Svært lenge. Men ingen hadde ventet at Birkir Sævarsson skulle bli til overs i årets Brann-stall.

4. Foran den nevnte Start-kampen røsket Norling ordentlig opp i startelleveren. Erik Huseklepp, lagets største «navn» måtte finne seg en sitteplass i hardplast-buret på Sør Arena ved siden av Birkir Sævarsson. Han var vraket til fordel for Kristoffer Barmen – en beslutning som overrasket mange.

5. Brann skulle til Åråsen i den 18. runden. Venstrebackplassen hadde vært problematisk hele sesongen, med Hanstveit, Erdin Demir og Sævarsson som alternativer. Norling fant en fjerde variant (siden fant han en femte i Amin Askar) og dyttet inn Daniel Mojsov. Det gikk forferdelig. Den høyrebeinte makedoneren ble utvist og la grunnlaget for Lillestrøms sluttspurt.

– Nå har jeg et bedre grep

Rikard Norling kommenterer alle overraskelsene slik.

– Det har aldri vært mitt mål å overraske for overraskelsens skyld. Det er min jobb å ta den beslutningen som er den beste for laget. Men klart: Jeg har mange ganger visst at om noen få timer får almennheten vite om dette. Da er prosessen i gang, med alt hva det innebærer – også at beslutningen blir koblet til resultatet, smiler Norling.

Han medgir at han i år har snudd mange steiner. Kanskje for mange.

– Det har vært litt slik i år. Jeg har vendt og vridd på steiner i år, det er helt klart. Til og med to ganger. Nå har jeg et bedre grep om individ for individ. Vi har jobbet sammen over tid, jeg har sett hvordan de agerer i kamp og hvordan relasjonene har virket. Det er når jeg har vridd to ganger at jeg har måttet se meg selv i speilet.

Han forteller at han ikke alltid har vært en overraskelsens mann:

– I min tid i AIK var jeg veldig fleksibel. Jeg prøvde på det meste, jeg var innom 3-5-2, prøvde mannsmarkering og var utrolig opptatt av hva motstanderen gjorde. Under tiden i Malmö var det helt motsatt – stort fokus på eget spill og kontinuitet. I Brann har jeg prøvd å finne hva som passer best, og jeg har vært innom begge måtene å se ting på.

Han tror at det blir færre overraskelser fremover, nettopp fordi han nå kjenner mannskapet bedre.

– Absolutt, absolutt.

– Holder gruppen levende

Erlend Hanstveit begynte sesongen som back, før han tidlig ble vraket. Etter en periode på benken, ble han omskolert til midtstopper – før han helt til slutt befalt seg på et plastsete igjen.

– Har det hendt at du også har blitt overrasket?

– Det jeg kan si er at det er en fin måte å holde spillergruppen levende på. Hvis folk presterer, så kan det plutselig dukke opp en sjanse.

– Det er ikke mange hellige kuer?

– Nei, nettopp. Og det skal det heller ikke være. Det er forskjellige filosofier fra trener til trener i forhold til forutsigbarhet kontra det overraskelsesmomentet. Der er det forskjell fra trener til trener.

– Vi i BT har plukket ut vrakingen av deg til Stabæk-kampen som den største overraskelsen i år. Hva tenkte du da?

– Det er aldri kjekt å bli satt ut av laget. Etter 0-3 mot Sarpsborg var det ingen av oss eldre som kunne si «jeg skal starte neste kamp». Det var ingenting å si på det.

– Er det slik nå at dere er spent på hvilket lag han plukker til kvaliken?

– Ja, vi har ikke fått noe lag ennå, så folk er «på» og alle vil spille disse kampene. Så er det noen av oss som blir skuffet og er sur og grinete i en time eller to. Denne troppen er fin sånn, det er ingen som setter seg selv foran laget.

Spørsmålene

Hvem skal spille spiss? Erik Huseklepp, Jakob Orlov, Azar Karadas eller Marcus Pedersen?

Hvilke stoppere skal han benytte? Valget står mellom Daniel Mojsov, Erlend Hanstveit, Azar Karadas og Markus Jonsson. Og: Rekker Karadas og Jonsson kampen?

Rekker Piotr Leciejewski kampen?

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk