Fotball

Jonevret: - Utrolig deilig å slå tilbake

Optimismen var i ferd med å forsvinne etter salgene av Veton Berisha og Yann-Erik de Lanlay. Så motbeviste Viking alle og knuste Start 3-0.

 • Mats Slaastad Birkelund

START — VIKING 0-3

SØR ARENA (aftenbladet.no): - Vi vil jo at folk skal ha tro på Viking, og slike seiere som dette gjør jo det arbeidet mye enklere, sier en lettet og glad Kjell Jonevret etter 3-0 mot Start og andreplass på tabellen i minst 20 timer.

Yann-Erik de Lanlay er borte. Veton Berisha er borte. Magne Hoseth er borte. Jon Dadi Bödvarsson kommer til å bli borte. Anthony Soares er skadet. Joackim Jørgensen er skadet. Björn Daniel Sverrison er skadet.

Troppen er tynnere enn på lenge. I går hadde Viking bare fire utespillere på benken - to av dem var unggutter som egentlig ikke er i A-stallen.

Les også

Ydmyket Start-forsvaret med dette utsøkte hælsparket

For fansen

I tillegg er fem av spillerne som startet kampen (ikke inkl. Bödvarsson) på utløpende kontrakt: Iven Austbø, Indridi Sigurdsson (drar hjem til Island), Kristoffer Haugen, Vidar Nisja, Makhtar Thioune.

Han har ingen enkel jobb, Kjell Jonevret. Derfor kunne han smile ekstra bredt i går kveld. Både én, to og tre ganger.

— Det er utrolig morsomt å vise at vi kan. Etter salget av Yanni har det vært mye negativt. Alle ser jo at vi har problemer, og at vi sliter. Og alle forstår at jeg ikke er fornøyd når Veton og Yanni forsvinner. Samtidig er det utrolig deilig å slå tilbake med en seier og by fansen på tre poeng. Det er jo for de man jobber og sliter. De ble glade i dag, sier Jonevret.

- Ikke slå oss på brystet

Viking hadde stort sett kontroll på Start, var effektive og vant komfortabelt. Makrellen druknet i oljen, og Viking klatret opp til andreplass før resten av runden er ferdigspilt.

— Vi har sagt at vi skal nærme oss de fem store de siste sesongene (Rosenborg, Molde, Strømsgodset, Vålerenga, Odd). Nå er vi faktisk forbi de fleste av dem. Men vi skal ikke slå oss selv på brystet og være konger. Vi har mistet tre mann i sommer, og er tynne, sier Jonevret.

- Hvordan tror du høsten blir nå?

— Nå har vi 31 poeng, og seks poeng foran Molde. Vi nyter dette! Vi er i ferd med å berge plassen, og det er jo en god start. Nei da, men vi sikter mot 40 poeng nå. Så tar vi det derfra, sier Jonevret.

Les også

Viking knuste Start i Kristiansand

Blir vanskelig i lengden

Han innser at situasjonen under gårsdagens kamp ligner på det som blir fremtiden i Viking. Neste år skal sportsbudsjettet kuttes med fire millioner, og det vil bare være 16-17 etablerte eliteseriespillere i stallen. Resten blir lovende unggutter.

— Dette laget var jo det samme som vant mot Aalesund, foruten Steinthor. Vi har 11 gode spillere. Vi hadde 14 A-lagsspillere, og det gikk jo greit. Men i lengden kommer vi til å få det vanskeligere. Jeg tror uansett vi får noen spillere inn. Men vi har ikke den største lommeboken, sier Jonevret.

Det har vært snakket om forsterkninger på spissplass for Viking. Selv er ikke Jonevret så nøye på hvilken posisjon eventuelt nye spillere vil ha.

— Vi trenger en bredere tropp og kvalitet på trening. Får vi dårligere kvalitet på trening, vil vi også få dårligere kvalitet i kampene. Viking fra og med nå, og utover, må ha spillere som kan spille i flere posisjoner. Vi kommer til å ha en tynn tropp i årene fremover, sier Jonevret.

Nisja aktuell for forlengelse

I mai fikk Vidar Nisja, Makhtar Thioune og Magne Hoseth beskjed om at Viking ikke kunne love dem ny kontrakt. Vidar Nisja har startet de siste kampene. Målet mot Start sørget for at han har scoret i ni sesonger på rad i eliteserien.

— Vi har spilt med to midtbanespillere som ligger litt dypt, det er egentlig derfor han ikke har spilt så mye. Men vi vet hva vi får med ham. Fortsetter han slik så må vi vel signere ham, sier Jonevret.

— Jeg har hatt en tung vår personlig. Jeg har vel aldri spilt så lite. Men jeg føler jeg har gjort det bra når jeg har fått sjansen nå. Vi får se hva som skjer, sier Nisja.

På slutten fikk også de to ungguttene sine første minutter: Herman Kleppa og Julian Ryerson.

Draktene deres var så ferske at materialforvalteren ikke engang hadde fått trykket navnet hans bakpå drakten før laget satte kurs for Kristiansand.

— Vi må spare der vi spare kan, sier Jonevret og smiler.

Det er hverdagen Viking må forberede seg til de neste årene.

Les også

 1. Vilhjálmsson klar for Rosenborg

 2. Etter klagestorm: Fotballklubb går til krig mot måkene

 3. Hoseth: - Dette ville gitt gode odds for noen år siden

Eliteserien

SVUTMP
1Molde23145457263147
2Bodø/Glimt22145346202647
3Viking2312564741641
4Kristiansund2212372925439
5Rosenborg22115645291638
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. IK Start
 3. Viking FK
 4. Kjell Jonevret