Putin støtter Blatter og kritiserer USAs innblanding i FIFA-skandalen

Russlands president Vladimir Putin mener USA forsøker å felle FIFA-president Sepp Blatter.

FINALE-KOMPISER: Vladimir Putin og Sepp Blatter så fjorårets VM-finale mellom Argentina og Tyskland sammen fra tribuneplass.
  • Fredrik Saltbones
    Fredrik Saltbones

– Dette er nok et forsøk fra USA på å utøve sin makt over andre stater, sier Vladimir Putin — og fortsetter:

– USA har ingen ting de skulle sagt, siden ingen av de arresterte er amerikanske statsborgere. Det hele ser i beste fall svært merkelig ut, fortsatte han.

VENNER: Sepp Blatter og Vladimir Putin har møttes ved mange anledninger. Her er de to presidentene i forbindelse med tildelingen av VM i 2018, som gikk til Russland.

Den russiske presidenten la også til at arrestasjonene var et klart forsøk på å hindre at Sepp Blatter blir gjenvalgt som FIFA-president, og at sveitseren har Russlands støtte.

Uttalelsene kommer etter at 14 personer — inkludert ni nåværende og tidligere FIFA-topper – er siktet for blant annet korrupsjon, hvitvasking av penger og telefonavlytning.

Skal ha mottatt 1,1 milliarder i bestikkelser

Sveitsisk politi stormet tidlig i går luksushotellet Baur Au Lac, der FIFA-toppene bor under kongressen som nå avholdes i sveitsiske Zürich.

Arrestasjonene kom etter at statsadvokaten i Eastern New York ba sveitsiske justismyndigheter om hjelp i forbindelse med en etterforskning hvor amerikanske FBI har vært sentral.

VM 2018: Sepp Blatter besøkte i fjor Luzhniki Stadium i Moskva. Der fikk han se hvordan finalearenaen i 2018-VM skal bli. I midten: Vladimir Putin.

De siktede er anklaget for å pengeutpressing, telefonavlytting, hvitvasking av penger og andre lovbrudd. Totalt skal de 14 siktede ha mottatt 150 millioner amerikanske dollar (1,1 milliarder norske kroner etter dagens kurs, journ.anm) i bestikkelser og i forbindelse med pengeutpressing, heter det i pressemeldingen fra Det amerikanske justisdepartementet.

I tillegg har sveitsiske myndigheter også åpnet en kriminaletterforskning rundt tildelingen av VM i 2018 og VM 2022 etter mistanker om hvitvasking av penger. I den forbindelse har etterforskerne beslagt elektronisk data og dokumenter ved FIFAs hovedkvarter i den sveitsiske byen.

Russland reagerer på USAs rolle

Allerede i går meldte Russland seg inn i debatten. I en uttalelse skrev russisk UD at onsdagens pågripelse av FIFA-topper er et ulovlig forsøk på å anvende amerikansk lovgiving i utlandet.

– Uten å gå i detalj om tiltalene, vil vi påpeke at dette er nok en sak med ulovlig anvendelse av amerikanske lover utenfor landets jurisdiksjon, skriver russisk UD i en uttalelse.

FINALE-KOMPISER: Vladimir Putin og Sepp Blatter så fjorårets VM-finale mellom Argentina og Tyskland sammen fra tribuneplass.

Russland håper saken ikke vil bli brukt for å ødelegge FIFAs rykte.– Vi ber nok en gang om at Washington slutter å prøve å gjøre seg selv til dommer langt utenfor sine egne grenser og om å heller følge internasjonalt anerkjente prosedyrer, skriver departementet videre.

I etterforskningen vil ti FIFA-topper bli avhørt om avgjørelsene om å gi fotball-VM til Russland i 2018 og Qatar i 2022. Det er uklart om Russlands sportsminister Vitalij Mutko, som er del av FIFA-ledelsen, er blant dem som skal avhøres. Det er ingen russere blant de sju som ble pågrepet onsdag.

De siktede i FIFA-skandalen:

Jeffrey Webb (50) fra Cayman Islands er visepresident i FIFA og president i Fotballforbundet for Nord-, Mellom-Amerika og Karibia (CONCACAF).

Jack Warner (72) fra Trinidad og Tobago er tidligere visepresident i FIFA og tidligere president i CONCACAF.

Costas Takkas (58) er tidligere generalsekretær i Cayman Islands fotballforbund og nå attaché for presidenten i CONCACAF.

Eugenio Figueredo (83) er president i Det søramerikanske fotballforbundet (CONMEBOL).

Nicolás Lopez var president i CONMEBOL fra 1986 til 2013. Eduardo Li (56) er president i Costa Ricas fotballforbund og kandidat til å bli valgt inn i FIFAs eksekutivkomité.

Julio Rocha (64) er president i Nicaraguas fotballforbund og FIFAs utviklingssjef.

Rafael Esquivel (69) er president i det venezuelanske fotballforbundet.

José Maria Marin (83) var president i det brasilianske fotballforbundet fra 2012 og frem til mars i år.

Alejandro Burzaco , Aaron Davidson , José Margulies , Hugo Jinkis og Mariano Jinkis er alle ansatt i firmaer som kjøper eller selger medie— og sponsorrettigheter.

(NTB/100% Sport)