Fotball

Husker du disse VM-fiaskoene? Nå taler historien mot Tyskland

– De vil få høre det hele uken, sier kommentator.

Sergio Ramos, Thierry Henry og Fabio Cannavaro opplevde alle å ryke ut av gruppespillet som regjerende verdensmestre. Nå risikerer Tyskland å lide samme skjebne. Foto: NTB SCANPIX

  • Nicholas Bergh
    Journalist

Arne Scheie (74) har opplevd mye som fotballentusiast. Søndag ettermiddag opplevde NRK-legenden også at Tyskland tapte sin første VM-åpningskamp siden 1982.

– Tyskland kom nesten ikke til målsjanser før de siste minuttene, da de hadde noen skudd utenfor. Dette hadde jeg ikke ventet. Det var så dårlig balltempo. Alt de gjorde var forutsigbart, sier Scheie til Aftenposten.

Tidligere NRK-kommentator Arne Scheie er skuffet over Tysklands spill. Foto: NTB SCANPIX

Tyskland vant VM i Brasil for fire år siden og har vært regnet som én av de største favorittene til dette VM. Men mot Mexico klarte de aldri å slå tilbake etter Hirving Lozanos 1–0-mål.

– For Tyskland er ikke dette et godt varsel for det som skal skje videre, sier Scheie.

  • FIKK DU MED DEG DETTE? Målte jordskjelv i Mexico City da folkehelten rystet Tyskland

Har historien mot seg

Hvis man ser tilbake i historien, finner man dessuten en annen varsellampe for Tyskland.

I de fire siste verdensmesterskapene er nemlig Brasil i 2006 den eneste regjerende mesteren som har gått videre fra gruppespillet. Bare sjekk disse skrekkeksemplene:

2002: Regjerende mester Frankrike ble sendt hjem i skam etter 0–1-tap for Senegal, 0–0 mot Uruguay og 0–2-tap for Danmark.

2010: Regjerende mester Italia klarte ikke mer enn 1–1 mot både Paraguay og New Zealand. Så forseglet et 2–3-tap mot Slovakia VM-skjebnen.

2014: Regjerende mester Spania ble kontret i senk av Nederland, som ikke ga seg før det sto 1–5. Etter 0–2-tap mot Chile i andre kamp, ble 3–0-seieren over Australia kun et plaster på såret.

Her forlater en skuffet Manuel Neuer banen - med ekstatiske mexicanske spillere i bakgrunnen. Foto: AP

– Vil få høre det hele uken

Dermed har de altså gått fryktelig galt for tre av de siste fire verdensmesterne.

– Den statistikken vil de tyske spillerne få høre hele uken, sier Petter Bø Tosterud.

Fotballkommentatoren har fulgt tysk fotball tett de siste sesongen. Han beskriver åpningskampen mot Mexico som «veldig skuffende» og stusset over at det tyske laget ikke klarte å justere seg etter vaklende åpningsminutter.

– Mexico er ikke noe dårlig lag, men jeg forventet at tyskerne skulle kontrollere kampen i mye større grad. Det ble litt vel heseblesenda fra start, og de virket stresset, sier Tosterud.

  • La du også merke til Ronaldos oppførsel mot Spania? Fotballkjenner mener ett øyeblikk viser forvandlingen. Les mer her.

Tror Tyskland går videre

Nå venter Sør-Korea (lørdag 23. juni) og Sverige (onsdag 27. juni).

– De må vinne de to siste kampene for å sikre åttedelsfinaleplass, understreker Scheie.

Angriper Timo Werner og Tyskland har kniven på strupen i VM-gruppe F. Her fortviler Werner under kampen mot Mexico. Foto: REUTERS

Bøe Tosterud tror Tyskland likevel gjør jobben – og unngår skjebnen til Frankrike, Italia og Spania fra tidligere år.

– Men nå må noen av spillerne virkelig heve seg. Det er et langt mesterskap, og kommer de seg gjennom gruppespillet, ser jeg på Tyskland som en potensiell finalist.

Den andre kampen i Gruppe F, Sverige-Sør-Korea, spilles mandag klokken 14.

Les mer om

  1. Fotball-VM 2018