Fotball

Fire innbyttere og videodømming: Her er de nye reglene før VM

For første gang i VM kan lagene få bruke fire innbyttere.

VAR-teknologi, eller videodømming, debuterer i VM-sammenheng neste torsdag.
  • Øystein Jorem
    Øystein Jorem
    Journalist Adresseavisen

Englands landslagssjef Gareth Southgate innkalte VM-troppen sin til kurs forrige lørdag. Southgate var ifølge The Guardian bekymret for at spillerne ikke forsto alle de nye reglene som blir innført til dette mesterskapet.

For med innføringen av VAR i VM kommer spillernes oppførsel ute på banen til å være overvåket som aldri før. Og selv om spillet går videre etter en hendelse som kan gi rødt kort uten at dommeren vil se TV-bildene, er ikke spillerne sikret mot å bli utvist på et senere tidspunkt.

1. juni i år ble det innført flere nye fotballregler som vil få sin debut under fotball-VM. Her er de mest fremtredende endringene fra VM i 2014:

Les også

Bisarr VAR-episode i Bundesliga: – En komedievariant

1. Videodømming

Med det nye videodømmings-systemet kan dommeren stoppe kampen og be om å få se videobilder av situasjoner. Det ble testet ut i mesterskapssammenheng i fjorårets prøve-VM, og er blitt testet ut i Serie A og tysk Bundesliga. I England har systemet blitt brukt i flere FA-cupkamper.

Systemet skal brukes i tilfeller der det er åpenbar tvil i såkalt kampavgjørende øyeblikk:

1) Mål

2) Straffespark

3) Direkte rødt kort

4) Dersom dommeren har straffet feil personer for en forseelse.

Dommeren vil kommunisere med VAR-teamet dersom det oppstår situasjoner hvor dommeren er usikker. Teamet foran skjermene vil ha kontinuerlig radiokontakt med dommeren på banen. Dersom de får beskjed vil teamet umiddelbart se hendelsen på nytt. Dersom de mener det ikke er gjort en feil, kan dommeren fortsette uten å stoppe kampen.

Les også

Engelsk VM-spiller frykter apelyder fra tribunen. Ber familien om ikke å reise til Russland

Ett VAR-team vil følge kampen med argusøyne på tv-skjermer, og ha kontinuerlig kontakt med dommeren.

Men dersom teamet foran skjermene mener at det kan ha blitt gjort en feil, kan dommeren se på en skjerm rett utenfor banen for å ta en nærmere avgjørelse. Dommeren gir signal ved å tegne et rektangel i luften med pekefingrene. Etter å ha studert bildene nøye, kan han endre avgjørelsen, eller stå for den.

I reglene står det også at det må være minst et område utenfor banen hvor dommeren kan se hendelsene på en tv-skjerm. Dersom det kommer spillere inn i området vil de få en advarsel.

2. Videodømming i etterkant av hendelsen

Teknisk direktør i IFAB David Elleray, som bestemmer de internasjonale fotballreglene, har også i et intervju med Irishtimes i slutten av mai sagt at dommeren kan utvise spillerne etter selve regelbruddet har funnet sted.

– Dersom det har skjedd noe som er blitt oversett og som er blitt oppdaget senere, kan VAR-teamet informere dommeren som kan utvise spilleren, selv om det er senere i kampen. Vi tror ikke dette kommer til å skje så veldig ofte, bare i alvorlige tilfeller, sa han til The Times.

Les også

Fotballspillere må droppe vannpipe, eksotisk te og biff fra Argentina. Slik skal russerne unngå ny dopingskandale i VM.

Dette kan for eksempel gjøres dersom en spiller har opptrådt voldelig, spyttet eller bitt andre spillere. Men hvis dommeren allerede har vurdert situasjonen, kan de ikke gå tilbake.

– Jeg synes det er bra dersom det er klare feil. Det har vært mange dramatiske øyeblikk i store turneringer, som hodestøtet til Zidane og hands-målet til Maradona, som kunne blitt avgjort kjapt. Men jeg tror det vil bli veldig vanskelig med de små regelbruddene, som kanskje må sees to eller tre ganger, sier England-manager Gareth Southgate ifølge The Guardian.

3. Ekstra bytte i ekstraomgangene

90 minutter pluss tilleggstid med fotball kan være slitsomt nok, men krampene og de daffe beinene blir ekstra synlig dersom spillet blir forlenget med ekstraomganger.

Dersom det blir ekstraomganger i sluttspillet, kan dette skje fire ganger i løpet av kampen. Her byttet Thomas Müller med Lukas Podolski under VM i 2014.

For å gjøre situasjonen litt bedre, og for å gjøre risikoen for skader litt mindre, har FIFA innført et fjerde innbytte, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Ordningen er blitt brukt i to år i ulike konkurranser, og erfaringen er så god at det også vil bli brukt i VM. Erfaringene viser at det er større sjanser for at kampen blir avgjort i ekstraomgangene med et par ekstra uthvilte ben.

Dermed slipper trenere å gamble med å vente på det siste byttet dersom det går mot ekstraomganger. Men dette vil kun gjelde dersom kampene går inn i ekstraomganger, og derfor bare i sluttspillkampene.

4: Elektroniske kommunikasjonsmidler tillatt

Små håndholdte kommunikasjonsenheter er nå tillatt i det tekniske området, men bare til bruk for taktisk ledelse av laget, og for spillernes sikkerhet. Årsaken til endringen er at det er nesten umulig å hindre kommunikasjon. Det finnes også en liste over tillatte enheter, og dersom det brukes en ulovlig enhet vil personen blir bortvist fra området.

Les mer om

  1. Fotball-VM 2018