Fotball

Vidar Nisja har vært gjennom et helt spesielt halvår

Lille Bård griper spontant etter en rørt og stolt pappa langt inne i mobilen, langt borte, på treningsleir med Sandnes Ulf i Spania.

– Hei, pappa, pludrer vesle Bård og griper etter en stolt og rørt nybakt far, Vidar Nisja, som akkurat nå bare finnes på skjermen.
 • Egil Ø. Nærland
  Egil Ø. Nærland

MARBELLA: Han elsker spillet, han har laget magiske mål, han har hørt 15.000 synge navnet sitt på Viking stadion, men ingenting kan måle seg med gleden Vidar Nisja følte da lille Bård viste spontan gjensynsglede via nettet.

– Det har vært et utrolig år, særlig de siste månedene, sier den opprinnelige Vigrestad-gutten varmt, stille og ydmykt i en samtale med Aftenbladet.

Les også

Vidar Nisja i bedring, kan bli klar til seriestart

Vidar og fru Marta har blitt foreldre etter et usedvanlig langt svangerskap, de har adoptert Bård og Kari, to biologiske søsken fra Taiwan, to hjerteknusere, i dag henholdsvis 11 og 25 måneder.

Han elsker hvert eneste minutt

– Vi har fått en ny hverdag, krevende, utrolig mye å forholde seg til, men jeg elsker hvert eneste minutt.

– Vi har kjent og kjenner en spesiell varme og omsorg fra familie, venner og kolleger. Veldig mange er glade og rørte på våre vegne. Mye mer enn jeg hadde trodd. Det føles voldsomt godt, sier Vidar Nisja.

Han er på sin tredje treningsleir i Spania med Sandnes Ulf, han har vært her 10–12 ganger tidligere med Viking og Bryne.

Han har feiret store triumfer på banen, flest med de mørkeblå, men denne gangen handler det nesten ikke om fotball når vi prates ved kaffebordene i den gedigne hallen på Hotel Malaga Barcelo.

Her er familien på fire lykkelig samlet utenfor hotellet i Taipei, Kari, Marta, Bård og Vidar Nisja.

En ny opplevelse av savn

– Jeg kjenner at dette er annerledes enn alle de andre gangene jeg har reist. Det er et savn inni meg som jeg ikke har følt før, et savn etter de hjemme.

– Heldigvis kan vi snakke sammen på face time og sende bilder til hverandre, sier den nybakte pappaen.

Vidar og Marta har vært gjennom en lang og tøff prosess etter at de i 2016 bestemte seg for å adoptere.

– Vi ønsket å adoptere fra Taiwan av flere grunner. Visste at det var ryddige forhold der, og at det kunne gå forholdsvis fort. Men det tar uansett tid å finne noen som matcher med oss, dessuten hadde vi meldt at vi var åpne for tvillinger.

– Likevel ble vi overrasket da det ble slik, men i Taiwan blir søsken som er nær hverandre i alder, regnet som tvillinger.

Kjekt å holde kontakt med pappa ved hjelp av mobilen.
Les også

Sæternes gir Kristian Brix drømmerollen som han hadde i Bodø/Glimt

– Derfor er det aldersforskjell på Bård og Kari, men de har samme mor og far.

– Utrolig dag, det ble så reelt

Bård var bare fire uker da paret fikk den første litt usikre telefonen om at de sannsynligvis fikk tildelt to unger, og derfor måtte søke om søskengodkjenning i stedet for tvillinggodkjenning som de hadde gjort.

I slutten av april i fjor kom den endelige beskjeden, den paret lengtet etter: To biologiske søsken i rett alder hadde behov for nye foreldre.

– En utrolig dag. Vi satt hjemme i stua på Kverneland og fikk epost, fikk se ansiktene. Der og da ble dette veldig reelt, veldig virkelig.

– Bård var 11 uker da vi fikk det første bildet. Siden sendte de jevnlig rapporter og bilder fra barnehjemmet. Vi gledet oss enormt til den dagen vi kunne reise til Taiwan og Taipei og treffe barna, sier Vidar.

Les også

Slik er statusen hos Aalesunds rivaler

Plutselig og midt i serieinnspurten der Sandnes Ulf trengte Vidar i hver eneste kamp for å kjempe om opprykk, ble det alvor.

Fotballen måtte fare

Innspurten måtte fare, ingen i Sandnes Ulf ble gretne av den grunn, i stedet fikk han lykkeønskninger på veien fra trener Bengt Sæternes og hele laget.

– Det var veldig spesielt da vi kom til Taiwan. Og det var en underlig god følelse å møte barna.

– Vi landet en onsdag, allerede torsdag dro vi til barnehjemmet.

– Jeg kjente det i magen i bilen på vei bort. Tenk, du skulle få treffe ungene dine, forteller Vidar.

– Vi fikk omvisning og lekte med barna. Kari ble med oss til hotellet samme dag, men Bård var litt syk og måtte vente. Tirsdag kom de kjørende til hotellet og leverte ham. Fra da har vi vært sammen, en familie på fire. Kari er oppkalt etter mor min, Bård etter far til Marta.

Vidar Nisja koser seg på treningsleir i Spania selv om han savner barna. Har i munter passiar med assistenttrener Bojan Zajic.

– Barna aksepterte oss, vi fant hverandre. Marta og jeg fikk en herlig, inderlig følelse av å få gi omsorg, å få være foreldre.

– Vi hadde det kjempefint, men det var ikke bare å dra. Vi må godkjennes som rette adoptivforeldre etter en rettssak på Taiwan.

Ventet seks uke på retten

– Det ga oss mye og fin tid sammen med Kari og Bård der nede, vi hadde det bra, men var spente helt til dommeren avsa sin kjennelse og godkjente oss. Det tok seks uker etter at rettssaken begynte.

For Vidar som skulle hjem og være pappa, ta alle pliktene og gledene det medfører og gjenoppta treningene med Sandnes Ulf, ble det ekstra utfordrende da han kjente seg slapp og fikk konstatert kyssesyken.

Han har så vidt forsøkt seg på et par treninger sammen med laget under oppholdet her i Spania, og han er fast bestemt på å komme tilbake i godt slag, helst allerede til seriestart, men om det skulle butte litt på banen, har han to ganger gull hjemme hos lærerfruen Marta.

Les også

Sandnes-sjefen: – Foreldrene skjønner ikke alltid ungenes beste

– Vi kom hjem til Norge med Bård og Kari den 15. Desember. Større julegave er det ikke mulig å få, sier Vidar takknemlig.

Fotballen blir ikke lagt bort

Marta har permisjon frem til sommeren, Vidar er i gang med fotballtreningen. En kontraktsjobb uten permisjonsmuligheter, og selv om hverdagen er veldig forandret, har 31-åringen planer om å spille på høyt nivå noen sesonger til.

– Vi har vært nødt til å tilpasse oss barna slik som alle foreldre, som regel opp klokken 0600 om morgenen, må regne med at det er opp til ungene hvor mye du får sove.

– Litt tøffere på mange måter, men med så mange flotte øyeblikk de gir oss, er det mer enn verdt det.

Les også

Kryger var nær ved å gi seg - nå inspirerer han lagkameratene

– Her er så mange små hverdagsting å kose seg over. Når de leker med deg eller hverandre, når Bård reiser seg for første gang, når det kommer et nytt ord.

– Kari har lært ekstremt fort, smiler Vidar Nisja, sjekker telefonen igjen og igjen, blar opp og koser seg med bildene av Kari og Bård og gjerne alle fire.

– Bare fire måneder etter at vi fikk dem, føles det som den mest naturlige ting i verden at det er oss, sier den kanskje lykkeligste lyseblå før han haster inn til spillermøte og et par timers ufrivillig pause fra sine kjære.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Trapper opp streiken: 1.300 nye lærere tas ut i streik fra neste uke

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5