Fotball

Lars Tjærnås: Viking er norsk fotballs uløste gåte

TJÆRNÅS-TIPSET: Viking har hatt så mange muligheter til suksess. Men har endt med så mange middelmådige resultater.

Viking-spillere imponerte mot Rosenborg søndag, men det var i en treningskamp. Det er 14 år siden forrige gang Viking vant en tittel.
 • Fotballekspert
 • Lars Tjærnås
  Fotballekspert

Tiendeplassen fra i fjor var en ny nedtur for en tradisjonsrik klubb. Den er på mange måter enkel å forklare. De tok 17 poeng hjemme, bare Brann hentet færre på eget gress. Det startet godt, men særlig etter at Kåre Ingebrigtsen forsvant til Rosenborg ble resultatene gradvis svakere. Kun fem poeng på siste ti kamper er gjennomsnitt som peker rett ned.

Det gir sjefen Kjell Jonevret mye å bevise sammen med sin nye assistent Ian Burhcnall.

Savner klart førstevalg

Bakerste mann blir en viktig bidragsyter. Svnet av et klart førstevalg og en matchvinner i buret er markant i en klubb med rike keepertradisjoner. Arild Østbø og Ivan Austbø hadde begge ok prestasjoner, men vant få poeng i fjor.

Les også

Viking-keeper klar for Tromsø

Foran seg får de et nytt stopperpar. Kaptein Indridi Sigurdsson tar trolig fortsatt en av plassene, men makkeren blir ny etter at Sverrir Ingason forsvant. Karol Mets er fysisk sterk og lovende, mens Anthony Soares har mer erfaring, og er en kompromissløs forsvarer én mot én. Soares' skade sent i oppkjøringen har satt han tilbake.

Backene var et av lyspunktene i fjor. Kristoffer Haugen fikk sitt gjennombrudd med stor løpsvilje og gode offensive egenskaper til venstre. André Danielsen taklet overgangen fra å bli omskolert midtbanespiller til høyreback med bravur.

Med to offensivt anlagte backer trenger Viking et stabilt midtforsvar, og det er et ubesvart spørsmål om de får det.

Hoseth tar plass

På sentral midtbane ble det ofte litt for stasjonært. Det var mange som presterte greit i fjor, men litt for få som ga noe ekstraordinært.

Joackim Jørgensen er muskelmannen, mens Bjørn Daniel Sverrisson skal være pasningsspilleren av de to som ofte spilte dypest i 4-2-3-1. Nå tar Magne Hoseth trolig plassen fra én av dem. Veteranen er en meget viktig signering. Delvis har han lederegenskaper dette laget har savnet, men mest av alt har han fortsatt en oversikt og pasningsfot få andre i ligaen besitter.

Foran dem har Jonevret valget mellom veldig ulike typer. Veton Berisha er en "ekstra spiss". Makhtar Thione er en playmaker, mens Vidar Nisja er en spiller som ofte tar de dype løpene og havner i scoringsposisjoner. Kanskje starter ingen av dem hvis Jonevret gjør som de har sagt, bruker et rent spisspar i motsetning til fjorårets 4-2-3-1. ## Gode på papiret

På kantene er de veldig godt besatt – på papiret. I praksis var delvis Yann— Erik de Lanley og spesielt Steinthor Thorsteinsson en skuffelse i fjor. Begge er under angrep fra konkurrenter i år. I måten Viking ønsker å spille på, er kantspill sentralt, og deres evne til å utfordre – og helst passere motstanders backer vil avgjøre mye om 2015 blir en opptur.

Zymer Bytyqi har mange av de samme egenskapene i den rollen, og har lenge vært ansett som svært lovende.

Hvem skal score målene?

Det store spørsmålet er imidlertid det samme som det har vært i flere år. Hvem skal score målene? Jon Dadi Bødvarsson startet glimrende i fjor, men ble stadig mindre truende for motstanders midtstoppere. Nå er håpet at de har funnet gull i to unge nigerianere, og kanskje kan enten Suleimann Abdullahi eller Samuel Adegbenro bli den som skyter de mørkeblå oppover på tabellen.

Adegbenro har sett lynskarp ut, men da mest på kanten. Han kan bli et ubehagelig bekjentskap for motstanderens backer eller stoppere. Deres landsmann Osita Chikere har mange kvaliteter, særlig feilvendt som "targetspiss", men har ikke vært en stabil målscorer.

Potensialet til å skape et storlag er udiskutabelt. Det er likevel litt for mange ubesvarte spørsmål til å tro på mer enn en liten fremgang for Stavangers stolthet i år.

Tjærnås' tabelltips:

1 ...

2 ...

3 ...

4 ...

5 ...

6. Viking

7. Sarpsborg

8. Aalesund

9. Haugesund

10. Lillestrøm

11. Bodø/Glimt

12. Start

13. Tromsø

14. Mjøndalen

15. Stabæk

16. Sandefjord

Les også

 1. Viking-Granfelt taus om emisjonsplanene

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt22145346202647
2Molde22135454262844
3Kristiansund2212372925439
4Rosenborg22115645291638
5Viking2211564240238
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Viking FK