Fotball

Høgmo på studietur med Bayern München

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo skal følge Pep Guardiolas tyske superlag i Qatar.

AKTIV: Bayern München-trener Pep Guardiola regnes som en av verdens beste trenere. Denne uken får han besøk fra Norge under klubbens treningsleir i Qatar.
  • Kjetil Flygind

Mandag reiste Norges landslagssjef Per-Mathias Høgmo (55) til Qatar for å følge Bayern München fra innsiden.

Josep Guardiolas tyske mesterlag forbereder seg til vårsesongen i Doha, og gjennom rådgiver Jan Åge Fjørtoft har Høgmo, sammen med Fjørtoft og keepertrener Frode Grodås, fått lov til å bli med på treningsleiren.

— Det er ingen tvil om at det Guardiola holder på med holder svært høyt nivå, og derfor er ofte lagene han trener i front på veldig mange områder, sier Høgmo til Aftenposten.

- Verdens beste trener

I fire dager skal den norske landslagstrioen følge treningene og ha møter med ledelsen i Bayern München.

Norges landslagssjef Per-Mathias Høgmo er på studiietur i Doha for å følge Bayern München.

For Høgmo handler det om å suge til seg så mye som mulig av en trener og hans tankegang som representerer det ypperste i fotballverdenen for øyeblikket.— Slik jeg ser det er Guardiola, sammen med José Mourinho, verdens beste trener, sier landslagssjefen om 43-åringen, som i sin tid som Barcelona-trener var verdens beste klubblag i flere år.

- Hva er så bra med Guardiola - og Mourinho?

— Det handler om måten de tenker angrep og forsvar på, det å ha god balanse i laget, gjennombruddshissighet, dyktigheten i en mot en - spesielt defensivt og hvordan man opprtrer i egen boks. Det er alltid spennende å følge lagene til disse to. Spesielt også hvis man ser på sammensetning av lag og det å tenke roller. Det er dte som gjør fotballen deres så fascinerende. Man må ta hensyn til de spillertypene man har, sin egen filosofi og den tradisjonen som ligger til grunn. Min måte å tenke fotball på, sammen med spillerne jag har til rådighet, danner grunnlaget for hvordan vi skal utvikle oss videre, sier Høgmo.

Knekke koder

Den norske delegasjonen inviterte seg selv, og fikk ja på forespørselen. Høgmo gleder seg til å følge trenerprofilen fra Spania på nært hold.

— Han er ekstremt nøye. Når man passerer krittstreken så skal alt man foretar seg være av så høy kvalitet og med en sånn tilstedeværelse, at man får utvikling hver eneste dag. For å få til det må man være fast i sine prinsipper. Det opplever jeg at Guardiola er, og det er også viktig for alle trenere. Det har også vært viktig for min egen suksess. Sammen med å være tydelig. Kombinerer man disse tingene blir man god, sier Høgmo.

Chelsea-manager José Mourinho og Pep Guardiola er to av verdens beste fotballtrenere, mener Per-Mathias Høgmo.

Etter å ha tilbragt juleferien sammen med familien hjemme i Norge, er nå jobben med å forberede den viktige bortekampen mot Kroatia i EM-kvaliken 28. mars, i full gang. Han skal også rundt om i Europa for å se og besøke spillerne sine.— Før jul hadde vi et møte med støtteapparatet slik at alle vet hva de skal gjøre når vi går inn i den viktige perioden for landslaget.

- Hva er de viktigste trendene i europeisk fotball om dagen?

— Fotballen er hele tiden i bevegelse. Det ser vi med Borussia Dortmund nå. Koden for det kontringsspillet de var en eksponent for, er knekt. Motstanderne har funnet ut av det. Når noen setter en trend, knekkes koden for å matche den trenden. Derfor må man være i bevegelse hele tiden. Vi så at fotballfysikken satte et stempel på VM i Brasil. Mer enn det har gjort noen gang før. Så det handler om å få inn nye aspekter og nye tanker hele veien. Det er sånn vi tenker, sier Høgmo.

Les også

  1. Høgmo: - Jeg er så nysgjerrig på kunnskap og hele mennesket

  2. Fjørtoft blir «politiker»: - Tror jeg er flink til å snakke med folk

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball
  2. Bayern München
  3. Josep Guardiola
  4. Bundesliga
  5. Per-Mathias Høgmo