Fotball

I 2010 hadde Norge 21 unggutter i utenlandske klubber. Hvor er de nå?

Kjenner du igjen navn som Vegar Landaas, Morgan Kornmo og Eirik Holmen Johansen?

Håvard Nordtveit (nå i West Ham), Flamur Kastrati (Sandefjord), Henrik Breimyr (Hødd) og Dag Alexander Olsen (Gjøvik/Lyn). Foto: NTB Scanpix

 • Steffen Stenersen

Kun de mest ihuga fotballinteresserte kan forbinde de navnene med fotball.

Men en gang var de norske talenter som ble hentet til utlandet.

I august 2010 listet Aftenposten opp unge norske fotballspillere på herresiden, som til tross for sin lave alder hadde valgt å reise utenlands for å utvikle seg.

Sju år senere er spørsmålet: Hva skjedde? Vel, noen av dem ble våre fremste fotballspillere. Håvard Nordtveit, Joshua King og Omar Elabdelloui spiller alle i Premier League og er fast inventar på det norske landslaget.

Les også

Manchester United-stjerne i sorg etter å ha mistet faren

Men listen er også full av navn som aldri lyktes, som ga seg tidlig med den store proffdrømmen, eller som har gått alternative veier.

Vi har gått opp karriereveien til spillerne, som alle har én ting i felles: De gikk alle til en utenlandsk klubb før de var ferdige med tenårene. Bortsett fra det har de siden 2010 gått helt forskjellige veier.

Slik ser hele listen ut:

Henrik Breimyr

Alder i 2010: 17

Henrik Breimyr som Start-spiller i 2015. Han spiller nå i Hødd. Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Daværende klubb: Aldershot Town, England

Nåværende klubb: Hødd

Karriere: Har jobbet for å etablere seg i norsk toppfotball, og opplevde mest suksess i Bryne. Har siden vært på mer eller mindre heldige opphold i Start og Sandnes Ulf. Er nå fast for Hødd på nivå tre.

Håvard Nordtveit

Alder i 2010: 20

Daværende klubb: Arsenal, England

Nåværende klubb: West Ham, England

Karriere: En av de på denne listen med størst suksess. Hentet til Arsenal fra Haugesund i 2007. Der ble han frem til 2011, inkludert flere utlån – blant annet til Lillestrøm. Hentet til Borussia Mönchengladbach før 2011-sesongen, og ble en suksess der. Hentet til West Ham foran denne sesongen, hvor han ikke har blitt en like stor hit, men har startet mange Premier League-kamper.

Les også

Straffescoring annullert av en sjelden grunn: - Ikke derfor regelen ble skrevet

Joshua King

Alder i 2010: 18

Dværende klubb: På lån i Preston North End fra Manchester United, England

Nåværende klubb: Bournemouth, England

Karriere: Som mange andre ble han lånt ut til flere klubber under oppholdet i Manchester Uniteds ungdomsavdeling. Hentet til Blackburn foran 2013-sesongen, og ble etter hvert fast på laget. Hentet til Bournemouth foran 2015-sesongen, og har etter nyttår vært en av Premier Leagues heteste spisser.

Abdisalam Ibrahim

Alder i 2010: 19

Daværende klubb: Manchester City, England

Nåværende klubb: Vålerenga

Abdisalam Ibrahim i kamp for Manchester City mot Liverpool og Javier Mascherano i 2010. Ibrahim spiller nå i Vålerenga. Foto: PHIL NOBLE

Karriere: På utlån etter utlån under sin itd I Manchester City: Scunthorpe, Manchester City, og Strømsgodset. Endte til slutt i Olympiakos, hvor han heller ikke fikk det helt til. Hentet til Viking foran 2016-sesongen. Ble der i ett år, før han ble gitt bort til Vålerenga i vinter.

Thomas Rogne

Alder i 2010: 20

Daværende klubb: Celtic, Skottland

Nåværende klubb: IFK Göteborg, Sverige

Hentet til Celtic fra Stabæk som 20-åring. Ble i Skottland i tre og et halvt år, før han meldte overgang til Wigan. Ble i England fram til 2015, da IFK Göteborg kom på banen og hentet stopperen. Har spilt to A-landskamper.

Les også

Mandag skal fotballtempelet i London rives: – Jeg kommer til å grine

Tom Skogsrud

Alder i 2010: 17

Daværende klubb: Manchester City, England

Nåværende klubb: Skeid

Karriere: Var to år i Manchester City, før turen gikk videre til Glasgow Rangers. Senere ble det opphold i Sandefjord og Kongsvinger. Deltok på NISO-turneringen i 2015, en turnering for kontraktsløse spillere. Signerte for Skeid på nivå tre foran denne sesongen.

Kim Skogsrud

Alder i 2010: 17

Daværende klubb: Manchester City, England

Nåværende klubb: Egersund

Karriere: Gikk samme vei som sin tvillingbror. Skilte veier etter Sandefjord, da Kim gikk til Strømmen. Fikk ti kamper for A-laget før turen gikk til Egersund før 2015-sesongen. Har siden spilt så å si fast for klubben på nivå tre.

Magnus Wolff Eikrem

Alder i 2010: 20

Daværende klubb: Manchester United, England

Nåværende klubb: Malmö

Karriere: Spilte i ungdomsavdelingen til Manchester United frem til han ble hentet til Molde av Ole Gunnar Solskjær før 2011-sesongen. Ble en suksess i Romsdal, og gikk til Heerenveen drøye to år senere. Veien gikk videre til Solskjærs Cardiff. Det ble ingen suksess. Har nytt stor respekt i Malmö, men sliter nå med spilletiden.

Les også

Eikrem har startet to av syv kamper: – Dersom han ikke spiller, så blir han ikke lenge

Tarik Elyounoussi

Alder i 2010: 22

Daværende klubb: Heerenveen, Nederland

Nåværende klubb: Olympiakos

Tarik Elyounoussi, nå i Olympiakos. Foto: Yorgos Karahalis / TT / NTB Scanpix

Karriere: Herjet i Fredrikstad frem til han ble hentet til Heerenveen som 20-åring i 2008. Ble to år de før han gikk tilbake til Norge, og opphold i Lillestrøm, Fredrikstad og Rosenborg. Fra Trøndelag ble han hentet til Hoffenheim i Tyskland. Gikk før forrige sesong til Olympiakos i Hellas. Ni kamper for A-landslaget.

Flamur Kastrati

Alder i 2010: 18

Daværende klubb: FC Twente, Nederland

Nåværende klubb: Sandefjord

Karriere: To år i Twente ble avløst av flere mindre klubber i Tyskland: Osnabrück, Duisburg og Erzgebirge Aue. Ble hentet til Strømsgodset i 2013. Hentet til Aalesund i 2016, før han gikk til Sandefjord foran denne sesongen. Har fire mål fra de sju første kampene i Eliteserien denne sesongen.

Dag Alexander Olsen

Alder i 2010: 20

Daværende klubb: Valencia, Spania

Nåværende klubb: Gjøvik/Lyn

Karriere: Hentet til Tottenham som 17-åring i 2006. To år i ungdomsavdelingen der, før han gikk videre til Valencia. Fikk en treningskamp for A-laget, men var uheldig med skader. I 2012 endte han opp i Odd, men skader ødela også der. Prøvde seg på et lite opphold i Castellón, før et siste forsøk i Fredrikstad. Fikk 49 kamper for FFK i 2014 og 2015. Har siden 2016 spilt for Gjøvik/Lyn på nivå fire.

Omar Elabdellaoui

Alder i 2010: 19

Daværende klubb: Manchester City, England

Nåværende klubb: Hull

Karriere: Reiste til Manchester Citys ungdomsavdeling allerede som 16-åring. Var på lån i flere klubber før han meldte overgang til Eintracht Braunschweig i 2013. Fikk dog ikke skikkelig suksess før han signerte for Olympiakos året etter. Tre sesonger i Hellas gjorde at Elabdellaoui virkelig fikk vist seg fram, og ble i vinter hentet på lån til Hull i Premier League. 24 kamper for A-landslaget.

Etzaz Hussain

Alder i 2010: 17

Daværende klubb: Manchester United, England

Hussain tilbragte tre år i ungdomsavdelingen til Manchester United. Hentet til Fredrikstad foran 2011-sesongen, og fikk 37 kamper for FFK før han ble hentet til Molde. Siden den gang har han, bortsett fra et opphold i Sivasspor i Tyrkia, oppholdt seg i Molde og spilt over hundre kamper for Romsdals-klubben.

Les også

Manchester Uniteds retrogrep lykkes ikke helt

Liban Abdi

Alder i 2010: 21

Liban Abdi i aksjon for Haugesund. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Daværende klubb: På lån i Ferencvárosi Torna Club (fra Sheffield United), Ungarn

Nåværende klubb: Haugesund

Gikk som 19-åring til Sheffield United, som skulle bli starten på en skikkelig rundreise. Videre gikk nemlig turen til Ferencváros (Ungarn), Olhanense (Portugal), Académica (Portugal), Caykur Riezpor (Tyrkia) og Levski Sofia (Bulgaria). Etter nesten ti år i utlandet returnerte han til Norge og Haugesund foran 2016-sesongen. Har siden overgangen spilt 20 kamper for HFK.

Nicolay Schrøder

Alder i 2010: 16

Daværende klubb: Ipswich, England

Nåværende klubb: Ipswich

Karriere: Sju år etter at han reiste til England som ung tenåring, er han fortsatt i klubben. Forsvarsspilleren spiller for B-laget til Ipswich.

Ali Al Gashamy

Alder i 2010: 20

Daværende: Fc Flora, Estland

Nåværende klubb: Detroit City FC

Karriere: Hadde en kort tur innom FC Flora (populært kalt Flora Tallinn). Senere ble det korte karrierer i flere sørlandsklubber, før turen gikk over Atlanteren. Spiller i dag i Detroit City FC.

Eirik Holmen Johansen

Alder i 2010: 17

Daværende klubb: Manchester City, England

Keeper Eirik Holmen Johansen fra en kamp med Sandefjord i 2014. Foto: Terje Pedersen/ NTB scanpix

Nåværende klubb: New York City FC

Karriere: Manchester City-spiller fram til mars 2015, bortsett fra låneopphold I Scunthorpe og Sandefjord. Meldte i 2015 overgang til New York City FC, hvor han har vært lagkamerat med Mikkel Diskerud og Andrea Pirlo, for å nevne noen.

Mats Mørch

Alder i 2010: 17

Daværende klubb: Derby, England

Nåværende klubb: Ingen

Karriere: Ble i Derby siden overgangen i 2010. Fikk utlån til Burton Albipon og Gresley. Før inneværende sesong fikk han beskjed om at kontrakten ikke

Les også

Tidligere fotballstjerner tror Zlatans påståtte bonus har påvirket United

Thomas Kind Bendiksen

Alder i 2010: 21

Daværende klubb: Rangers, Skottland

Nåværende klubb: Sandefjord

Karriere: Gikk til Rangers I Skottland allerede som 18-åring fra Harstad. Der ble han fram til 2012, da Tromsø valgte å hente midtbanespilleren hjem igjen. Tre år senere gikk turen videre til Molde, hvor han ikke fikk all verden med spilletid. Spiller nå i Sandefjord i Eliteserien.

Vegar Landaas

Alder i 2010: 20

Daværende klubb: Monaco, Frankrike

Nåværende klubb: Ullern

Vegar Landaas ble hentet til Monaco fra MK. Foto: Kjetil Flygind

Karriere: Hentet til Monaco fra Mandalskameratene. Etter to sesonger ved den franske riviera, gikk turen hjem til Odd. Siden den gang har det blitt kamper på lavere nivå for Landaas, som har spilt i Skeid, Frigg og nå i Ullern.

Les også

Tjærnås: Slik ender den dramatiske Premier League-innspurten

Morgan Kornmo

Alder i 2010: 17

Daværende klubb: Malaga, Spania

Reiste som 16-åring fra Lyn til Malaga, og etablerte seg på juniorlaget. Etter noen år der, gikk turen hjem igjen til Oslo og spill i den ferske klubben Sterling. Kornmo er i dag også trener for laget som spiller på nivå åtte.

Les mer om

 1. Omar Elabdellaoui
 2. Håvard Nordtveit
 3. Manchester United
 4. Manchester City
 5. Tarik Elyounoussi
 6. Thomas Kind Bendiksen
 7. Ole Gunnar Solskjær

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  De var toppscorere og ble kåret til turneringens beste spiller. Hvor er heltene fra U 17-VM i dag?

 2. FOTBALL

  Tidligere Viking-spiller klar for latvisk toppklubb

 3. FOTBALL

  Riise ferdig i Aalesund etter sesongen

 4. FOTBALL

  Solskjær sender United-talent på utlån til eliteserieklubb

 5. FOTBALL

  Tidligere Manchester United-spiss kobles til norsk fotball: – Han kan tenke seg å komme til Sandefjord

 6. FOTBALL

  20 år etter «The Treble»: Slik gikk det med Solskjærs lagkamerater