Nye sjokktall: Rio-OL ble 40 milliarder kroner dyrere enn planlagt

Ti måneder etter OL stiger kostnadene, og arenaene forfaller.

Rio-OL ble en sportslig suksess, men i etterkant har skandalene stått i kø.
  • Øystein Jorem
    Øystein Jorem

Det har gått ti måneder siden OL i Rio, og fortsatt er det uklart hvor mye lekene har kostet Brasil, skriver finansavisen Bloomberg.

Onsdag la lokale myndigheter ut et nytt estimat over kostnadene, og den nye prislappen er på over 110 milliarder norske kroner. Men fortsatt er det stor usikkerhet knyttet til summen.

Les også

Åtte måneder etter OL kommer den rystende sannheten frem

Budsjettet var i utgangspunktet på litt over 70 milliarder, så lekene ble 50 prosent dyrere enn det de anslo i 2009.

Det brasilianske sportsdepartementet anslår at de har brukt nesten 20 milliarder kroner på bygging av nye idrettsarenaer i byen. Nesten 65 milliarder kroner ble brukt til utbygging av kollektivtrafikken, byutvikling og miljøtiltak i Rio. Flere av disse prosjektene ble aldri ferdig.

Les også

Samler inn tusenvis av fotballdrakter til slumbarn i Brasil

Sliter med gjenbruk

Siden OL har flere av de nybyggede gigantanleggene ligget urørt, men sportsdepartementet la denne uken ut en plan som omhandler fire av arenaene som ble bygget. Etter planen skal de brukes til ungdomsaktiviteter og lokalidrett. Planen vil være avhengig av store sponsoravtaler for å betale vedlikeholdet av arenaene.

– Det er ikke bærekraftig å tro at inntektene vi får ved sportsarrangement vil betale vedlikeholdet av disse arenaene. Vi snakker allerede med ulike selskaper i det private markedet som kan arrangere konserter og andre messer på anleggene, sier Pedro Sotomayour, en av direktørene i sportsdepartementet.

Slik ser Maracanã ut fra luften.

Ikonisk arena forfaller

Så langt har det blitt jobbet mye med å skaffe sponsorer til det ikoniske Maracanã stadion. Arenaen er blitt ombygd for milliarder de siste årene, men nå forfaller den. I januar ble det publisert bilder som viser at banen er ødelagt, ramponerte seter ligger i hauger, og løskatter vandrer rundt på stadion. Deler av taket inne i tribunene har falt ned, og ingen ønsker å ta ansvaret for vedlikeholdet.

Flere tusen seter er ødelagt på den ikoniske arenaen.

De store budsjettoverskridelsene betyr mer trøbbel for Den internasjonale olympiske komité, som sliter med å rekruttere nye verter til OL på grunn av de enorme kostnadene.