Fotball

Slutt på Tippeligaen?

<p>Norsk Tipping er så misfornøyd med Fotballforbundets avtale med Canal Plus at de vil revurdere samarbeidsavtalen med norsk fotball.</p>

Norsk Tipping, 28. oktober 2004, illustrasjon , spillesenter, spillebutikk, spillekiosk Foto: Digitalsport

 • Anders Pamer
  Anders Pamer

— Vi visste overhodet ingenting om dette før det ble offentlig. Det at norsk fotball valgte å samarbeide med Canal Plus kom mest av alt bardust på oss , sier styreleder i Norsk Tipping, Lars Sponheim.

I juni sprang bomben. Canal Plus hadde sikret seg TV-rettighetene til brorparten av kampene i eliteserien. Dette skjedde bak ryggen på TV 2, og også uten samarbeidspartneren Norsk Tippings viten. TV 2s reaksjon er vel kjent, de var skuffet og følte seg ført bak lyset av Norges Fotballforbund (NFF) og Norsk Toppfotball (NTF).

Men TV-kanalen var ikke de eneste som reagerte. Det gjorde også mange sponsorer, og blant disse er det en aktør som har en særstilling i norsk fotball og norsk idrett generelt: Norsk Tipping. De har levd sammen med norsk fotball siden 1948. Det at norsk fotball nå valgte å inngå et samarbeid med en kommersiell medieaktør som attpåtil sender reklame for utenlandske spillselskap, falt Norsk Tipping enormt tungt for brystet.

- Lite vennlig handling

I forrige uke fattet Norsk Tipping et styrevedtak på at samarbeidsavtalen med norsk fotball skal gjennomgås nøye. Både for å klarlegge om fotballens ekteskap med Canal Plus formelt er i strid med avtalen, og for å utrede om Norsk Tipping og norsk fotball kan fortsette side om side på samme sti.

Den foreløpig siste samarbeidsavtalen mellom statseide Norsk Tipping og NFF ble undertegnet i 2009 og hadde en verdi på 274 millioner kroner. Det betyr en årlig støtte på noe over 70 millioner kroner inkludert moms.

- Avtalen innebærer en videreutvikling av et langt og nært samarbeid mellom norsk fotball og Norsk Tipping, som er en særdeles viktig aktør for fotballen og norsk idrett generelt , sa daværende generalsekretær i Norges Fotballforbund, Karen Espelund, da avtalen ble inngått.

Avtalen som nå kan bli den siste mellom NFF og Norsk Tipping.

- Vi har varslet vår eier, statsråden, om at vi har besluttet å gjøre en vurdering av hele samarbeidsavtalen. Den går ut i 2012. Vi ser svært alvorlig på at store deler av medierettighetene til norsk fotball nå er solgt til en aktør som legitimerer utenlandske bettingselskaper. Markedsføring av disse aktørene er ulovlige i Norge, og vi ser på dette som en lite vennlig handling fra fotballens side. Det er ikke i tråd med samarbeidsavtalen, og det har vi gjort veldig klart overfor Fotballforbundet, sier Sponheim.

- Bryte ned monopolet

Det norske spillmonopolet pøser årlig inn milliardsummer i norsk idrett og kultur. Sponheim mener fotballens samarbeid med Canal Plus bidrar til å undergrave monopolet.

- For oss er dette en alvorlig situasjon. Frykten vår er at de store utenlandske bettingaktørene skal få norsk fotball med på lag i arbeidet med å bryte ned monopolet . Dersom det åpnes for konkurranse på dette markedet i Norge, vil det føre til mindre marginer og slik bidra til å undergrave fundamentet til fotballen.

- Er medieavtalen slik du ser det formelt i strid med den eksisterende samarbeidsavtalen mellom Norsk Tipping og NFF?

— Det er et tolkningsspørsmål som vi nå skal se på. Men husk på at Norsk Tipping og fotballen siden 1948 har levd i symbiose. Det finnes knapt aktører som er så avhengig av hverandre som vi er og har vært. I det perspektivet er vi veldig lite fornøyde, om jeg nå skal uttrykke meg forsiktig.

"Tippeligaen" kan forsvinne

Det mest alvorlige sett fra Norsk Tippings side er aspektet med reklame for utenlandske spillselskaper. Men det er flere aspekter ved medieavtalen som får Sponheim til å reagere.

- Det at seks av toppkampene nå skal sendes på lukkede kanaler, og holdes borte fra folkebevegelsen norsk fotball, er vi ikke glade for. Vi er selvsagt heller ikke begeistret for at betegnelsen Tippeligaen nå skal inn i en kanal som markedsfører utenlandske konkurrenter. Derfor må vi også vurdere den siden av saken.

- Kan man havne i en situasjon hvor den øverste norske ligaen for menn fra 2012 av ikke lenger betegnes "Tippeligaen"?

- Dette er noe av det vi nå skal vurdere. Men jeg er overbevist om at det gjenstående av medierettighetene – de to siste kampene, magasinet og cupen – vil komme på åpne kanaler. Noe annet vil være nesten utenkelig , sier Sponheim.

Betsson vil overta

Spillselskapet Betsson vurderer seriøst å overta som sponsor for eliteserien hvis Norsk Tipping trekker seg, og myndighetene åpner for det.

- Vår konkurrent Norsk Tipping står selvsagt fritt til å vurdere sine sponsorater, men skulle de trekke seg som sponsor for Tippeligaen, vil vi i Betsson-gruppen seriøst vurdere å tilby oss å bli ny sponsor for Tippeligaen. Forutsetningen for dette er selvsagt at politikerne avvikler spillmonopolet og erstatter det med et lisensregime slik Danmark har gjort. Dagens lovverk hindrer oss i å inngå slike sponsoravtaler , sier Betssons leder i Norge, Paul Myklebust.

Selskapet annonserer på Norges Fotballforbunds nye samarbeidskanal, Canal Plus.

Han viser til at Betssons datterselskap, Betsafe, har erstattet den danske spillmonopolisten som sponsor av den danske toppserien i fotball.

— Denne saken aktualiserer bare ytterligere behovet for å utrede alternative spillregimer til dagens spillmonopol. Vi i Betsson tror at et lisensregime vil gi norsk idrett mer penger enn det de får i dag, fordi totalkaken blir større når flere spillselskaper er med på spleiselaget, sier Myklebust.

— Samtidig blir risikoen for idretten mindre når man har flere spillselskaper å velge mellom i forhold til sponsing. Dette har danske myndigheter og dansk idrett innsett. Vi tror det kun er et tidsspørsmål før også Norge følger Danmark i spillpolitikken . Vi utfordrer regjeringen til å utrede et slikt lisensregime.

Mindre overskudd

For første gang på mange år, har regjeringen nedjustert prognosene for spilloverskudd fra Norsk Tipping.

- Dette er en direkte konsekvens av spill på utenlandske selskaper , sier Roger Solheim, statssekretær i Kulturdepartementet og tidligere informasjonssjef i nettopp Fotballforbundet.

At departementet deler Sponheims bekymring for Norsk Tipping og motstand mot utenlandske aktører på spillmarkedet, legger Solheim ikke skjul på.

- Fra departementets side er vi opptatt av at vi må slå ring om Norsk Tipping og i størst mulig grad motarbeide utenlandske spillselskaper som spiser seg inn på det norske spillmarkedet , sier han.

Måltallet for overskudd for Norsk Tipping har i mange år vært i overkant av 3,4 milliarder kroner. Det målet er nådd gjennom årlig å tappe Norsk Tipping for fondsmidler.

I 2007 var det rundt 1,6 milliarder i kassen. Nå er den snart tom og for første gang på mange år er prognosen for Norsk Tippings overskudd nedjustert. For 2012 forventes 200 millioner kroner mindre i overskudd fra spillmonopolisten. Det vil gi en reduksjon i overføringene til idrettsformål på omtrent 10 prosent, fra 1,558 milliarder kroner til ca. 1,4 milliarder.

– En krise

Roger Halberg i Divisjonsforeningen mener det er krise for norsk fotball om Norsk Tipping forsvinner som sponsor.

Halberg sier klubbene i de fire 2.-divisjonsavdelingene får fire millioner kroner pluss moms årlig direkte fra sponsoravtalen med Norsk Tipping.

– For 2.-divisjonsklubbene vil det bety at vi har fire millioner kroner mindre pluss moms tilgjengelig. Det er meget dramatisk hvis så skjer , sier Halberg som er styreleder i Divisjonsforeningen, grupperingen av 2.-divisjonsklubber i Norge.

– Norsk Tipping er en av våre viktigste og største samarbeidspartnere uansett. Det vil være krise for norsk fotball hvis de trekker seg som sponsor.

Det er liten tvil om at Halberg & co. i Divisjonsforeningen mener fotballpresident Yngve Hallén har gjort en slett jobb med TV-avtalen.

– Divisjonsforeningen har styrevedtak på at vi ønsker skifte av fotballpresident. Det har vi meddelt valgkomiteen. Vår kandidat er Erik Loe, bekrefter Halberg.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt302631103327181
2Molde30202877364162
3Vålerenga301510551331855
4Rosenborg30157850351552
5Kristiansund301212657451248
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien

Flere artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  «Hvor langt skal hykleriet gå?»

 2. FOTBALL
  Publisert:

  – Starten på slutten til det norske spillmonopolet

 3. FOTBALL
  Publisert:

  Spillet om den store gevinsten

 4. FOTBALL
  Publisert:

  Hangeland hardt ut mot Fotballforbundet: - Tenker på pengene og ikke på moralen

 5. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Riktig å beholde spillmonopolet

 6. SPORT
  Publisert:

  Fotballprofilen tipper for 1 million i året: - Jeg er ikke spillegal